Hvordan du kan bruke opp gammelt Brød

Hvordan du kan bruke opp gammelt Brød

Nordmenn kaster mye brød, ca 190 000 stk. Hver dag! – Det er mye brød!
Jeg kaster mye brød selv – jeg som mange andre foretrekker en hard og sprø skorpe og fersk innmat, så noe skyldes at brødet er blitt for «seigt» og at man ikke har rukket å spise det opp.
Ikke bare er det dyrt, det tar mye plass i matsøpla og er unødig ressursbruk.
Spar over 5000 i året på brød.

Enten du lager ditt eget brød eller kjøper butikkbrød så er det mye penger å spare ved å kunne bruke opp restene – kanskje man ikke greier å eliminere all brødkastingen, men om du noen ganger kan benytte brødet til andre formål så er det en liten seier.

  • Skjær brødet opp i skiver eller i halvparter og legg i frysen.
    Ta ut ved behov.
stekte skiver i panne

Stek eller toast

Min favoritt er å steke brødene i panna, smør dem på begge sider og stek på sterk varme i noen minutter. Da får du delikate skiver med en gyllen sprø flate, perfekt til kvelds eller en helgefrokost.

  • Lag arme riddere. Dypp skivene i en blanding av egg, melk, sukker, litt kanel og kardemomme og stek i smør.
  • Gi til fuglene – mat ender, svaner eller hjelp fuglene i vintermånedene
  • Stek dem med ost og server til f.eks en løksuppe.
  • Ostesmørbrød

I Blenderen

Putt brødet i blenderen

Lag brødsmuler av gammelt brød

Brødsmuler kan brukes til så mye, som til:

  • Fyll i bakt kjøtt med urter og krydder.
  • Fyll i Mac`n Cheese
  • Til iskrem topping
    – Stek brødsmulene med brunt sukker, litt kardemomme og kakao og la dem avkjøle. Dryss over iskremen som deilig hjemmelaget topping.
  • Legg smulene i en pose og frys dem ned, bruk dem som fyll til hjemmelaget grateng, pai o.l.
stekte brødsmuler i olje

Min favoritt er å steke dem med litt olje til de blir sprø og gylne, jeg lar dem så avkjøles slik at de kan brukes i en fersk salat – eller som fyll i grateng.

  • Føler du deg ekstra kreativ kan du blende brødet sammen med urter og litt krydder, kanskje også litt parmesan om du har. Stek til dem blir gylne og sprø og la brødsmulene bli hovedingrediensen i en salat full av smak. – Dyrk urter og grønnsaker på balkongen.

Det finnes så klart ganger hvor det er best å kaste brødet, f.eks når det er kommet mugg eller brødet har fått en jordlukt.

Krutonger

En klassiker – og perfekt til salater!
Kutt opp brødet i sånn passe terninger og putt dem i en bolle med litt olje, salt, pepper og urter om du har.

Stek dem på høy varme i noen minutter mens du rører i dem, slå av plata og la dem stå på i noen minutter til så utnytter du varmen fra steketoppen.

Har du andre gode tips til hvordan man kan utnytte brødet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer