Instagram-leken. Hva koster posten?

Instagram-leken. Hva koster posten?

Livet virker perfekt på sosiale medier. Kanskje enda mer så på apper som instagram, hvor hele ideen er å lage og dele «det perfekte bildet».
Og vi kan ikke la være å sammenligne oss selv mot andre, enten bevisst eller ubevisst. Noe psykologen Leon Festinger har beskrevet i sin Social Comparison Theory.

En «lek» jeg begynte å gjøre var å tenke «hvor mye kostet posten» hver gang jeg så et bilde av champagne og kritthvitt strand, en daiquiri i solnedgangen eller et actionbilde fra de Italienske alper.

Et slags mottiltak – forebyggende angrep om du vil.
Hver gang jeg kjente den ekle følelsen av misunnelse har jeg begynt å tenke på hvor mye den «selfien kostet». Svaret for meg, – nå, er for mye.

Ikke misforstå, jeg ønsker mine venner og alle andre alt godt.
– Og om man har råd til det så ønsker jeg at de nyter pengene sine.

Men stadig flere har ikke råd, jeg kjenner – og du kjenner nok også sannsynligvis personer som trolig ikke bør ha råd til å gå ut å spise annenhver dag.

Dyre middager

Jeg husker spesielt ei venninne som stadig la ut mat-bilder på snapchat, dyr mat. Her snakker vi biff, reker, grill, takeaway samt desserter hver eneste dag i flere måneder. Og jeg kunne ikke helt forstå hvordan det var mulig når jeg visste at hun ikke jobbet og hadde barn. Jeg hadde jo en ganske grei lønning – og jeg hadde ikke råd til slik mat uke etter uke.

Nå som jeg tenker meg om er det lenge siden jeg har sett en story fra henne av dyr mat..

Jeg tenker ikke på slikt for å «godte» meg i andres overforbruk eller for å fremstille meg selv i bedre lys. Jeg har vært der selv og brukte nesten 18.000 kroner på mat en måned.

Det er lett å la seg rive med når man skal sammenligne sitt liv med andre. Når andre på lik alder du kjenner ser ut til å reise til Thailand annenhver uke er det lett å la seg friste til å bare gå for det, kjøpe turen på kreditt og «leve litt».

Ikke la seg friste

Jeg bruker «hva koster posten» leken for å minne meg selv om nettopp det å ikke la seg friste. Mitt mål nå er å komme ut av gjeld – bli helt gjeldfri.
Slik at jeg senere kan leve akkurat slik jeg ønsker.

Sosiale sammenligninger

Uansett hvor rik du blir slutter flesteparten aldri med å sammenligne seg selv med personer som de tror har det bedre.

I en undersøkelse om sosiale sammenligninger fant de ut at den sosiale sammenligningen i alle inntektsgrupper medførte stress, økonomiske dårlige avgjørelser, gjeld og lavere tilfredshet.

Når personer ble spurt om sin økonomiske situasjon var personer som ofte sammenlignet seg selv «oppover» mer negative enn dem som ikke i like stor grad sammenlignet seg selv med andre.

Tilfredshet

For meg er den viktigste faktoren for å være mer fornøyd tilfredshet med hva jeg har. Jeg har egentlig alt jeg trenger – og selv om jeg nå aldri har brukt mindre penger på forbruk enn noen gang tidligere. Så er jeg mer fornøyd enn noen gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer