Kjøp surdeigstarter og bak billige & deilige surdeigsbrød!

Kjøp surdeigstarter og bak billige & deilige surdeigsbrød!

Mange har fått øynene opp for surdeigsbrød de senere år, denne måten å bake brød på var den «normale» metoden i hundrevis av år før hurtiggjæren kom på 20-tallet..

Jeg var aldri særlig glad i å bake brød tidligere, jeg syntes det var strevsomt å følge oppskrifter, veie ingredienser og være nøye på antall dl hvetemel. Pluss hurtiggjæren gjorde at man måtte sette av noen timer til baking, heving og steking – i ett kjør.

Surdeigsbrød forandret dette og gjorde at jeg kunne gå fra å kjøpe butikkbrød til 30-40 kroner og heller lage mine egne surdeigsbrød til 10-12 kr stk. Har man barn som meg som spiser mye brød sparer man fort 5-700 kroner i måneden!

  • Billigere å bake.
  • Enklere å bake uten oppskrift.
  • Tar lengre tid å heve, men man bruker mindre tid totalt sett.
  • Bedre konsistens.
  • Mer smakfull.
  • Til pizza, rundstykker og brød.

Kjøp ferdig starter

Her kan du lese om oppskriften for å lage din egen surdeigstarter og bake surdeig på slump.
Om du ikke ønsker å lage din egen starter så kan du kjøpe surdeig starter på nett, og jeg sender deg en del av min!

Kjøp surdeigsstarter på nett
  • 150 kr, inkludert frakt.
  • Sendes i næringsmiddelgodkjent emballasje.
  • BPA-fri plast og forseglet.
  • Sendes i posten.

Her får du en del av min egen levende starter som pakkes inn i godkjent næringsmiddelemballasje og sendes som brevpost til postkassen din.

Det er viktig at du sjekker postkassen hver dag etter bestilling, jo raskere du gir den mer næring, jo raskere suksess vil du ha.

Har ikke lagt ned særlig med tid i en nettbutikk løsning for bloggen, så for å kjøpe starter kan du bruke vipps til å sende 150,- til 46 97 45 14. 
Merk betalingen med navn og adresse og jeg sender deg surdeigsstarter i posten.

Når sendes surdeigstarteren?

De beste dagene å sende starteren på er mandag til onsdag. Da slipper den å ligge på en terminal over helgen.

Fremgangsmåte når du mottar den

Når du mottar starteren

Når du mottar starteren vil den være forseglet i en plastpose. Bryt forseglingen og legg den i en liten bolle.
Den kvikner fort til liv, men man må bygge opp volumet på en god måte først.

  • Surdeigsstarteren lukter litt «surt», det er helt normalt. Derav navnet surdeig. (tips, opplever du at deigen blir litt for syrlig så ta mindre starter i neste gang, eller senk hevetiden).
  • Mat starteren med 3 SS hvetemel og litt romtemperert vann slik at den blir klissete. Tilsett isåfall litt mer hvetemel om den blir rennende.
  • Dekk den til med plast og la den stå på benken frem til kvelden.
  • Før du legger deg for natten kan du supplere med 3 SS hvetemel, litt vann og dekk den til igjen.
  • La starteren stå på kjøkkenbenken den første natten.
  • Neste morgen når du står opp kan du ta ut ca 5 SS av den eksisterende starteren og tilsette nye 5 SS med hvetemel samt en liten klype salt og vann.
  • Etter ca 8 timer vil du begynne å få en stor nok porsjon. Til kvelden kan du prøve å lage en deig med den, men gi den litt mat for øyeblikket. 4-5 SS hvetemel og vann.
Dag 1: Dekk den til med plast for å forhindre uttørking

Nå som surdeigstarteren har kviknet til liv kan du sette den inn i kjøleskapet, da slipper du å måtte mate den så ofte.
Litt hvetemel med noen dagers mellomrom 1-2 ganger i uken er nok når den står ubrukt i kjøleskapet. Skal du reise bort kan du se tipset litt lengre ned.

Dag 2: På morgen og etter jobb.

Første baking med surdeigstarteren

Surdeigen vil bli bedre og bedre etterhvert som tiden går, og du vil bli flinkere å flinkere til å lage gode brød med den. 

Til første baking anbefaler jeg å bruke 2 SS med surdeigstarter istedenfor vanlige 1 SS
Lag en deig som beskrevet ovenfor, eller din egen vri og la deigen stå dekket med plast i kjøleskapet natten over
Neste morgen kan du sette den ut på benken, og bake brød etter du kommer hjem fra jobb.

Husk å alltid mate starteren hver gang du bruker noe av den.
For vedlikehold av starteren liker jeg å tilføre en liten klype salt ca annenhver gang.

Skal du reise bort eller ikke får tid til å bake på en stund så kan du gjøre blandingen tykkere og strø over litt tørt mel på toppen.
Om du får lik konsistens som fersk gjær i butikken vil surdeigen kunne holde ca en måned i kjøleskapet.

Hvordan jeg baker surdeig på slump.

Luftig og aktiv surdeig!

Fra hvetemel til rugbakst

Surdeigstarteren er vant til hvetemel, ønsker du istedet å bake rugbakst er det fullt mulig å få til. Du må isåfall forsiktig «venne» starteren til rugmel, istedenfor hvetemel. 
Begynn med å tilsette litt rugmel sammen med hvetemelet, med tiden øker du graden rugmel til den tilpasser seg.

Lykke til med bakingen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer