Lage grønnsakshage hjemme – ting å tenke på

Lage grønnsakshage hjemme – ting å tenke på

Min andre ferieuke er igang, og jeg har nå god tid til å vanne og til å stelle kjøkkenhagen min. Dette er mitt første forsøk på å dyrke grønnsaker i hagen og jeg må si jeg er ganske fornøyd!
Men det er noen ting jeg vil gjøre annerledes neste år..

Jeg dyrker idag paprika, brokkoli, sitronmelisse, oregano, chilli, poteter, gul løk, hvitløk, isbergsalat og tomater (2 typer).

Grønnsakene vokser til

Nede i selve hagen dyrker jeg poteter, løk, hvitløk og gulrot i pallekarmer.
Den ene pallekarmen står på noen stødige isoporkanter oppå terassen, mens de to andre pallekarmene er satt oppå jorden.

Bilde fra Mai, begynner å vokse til!
  • For mange sorter i samme pallekarm
    Jeg har sett at jeg har plantet ALTFOR mange sorter, på for liten plass. Potetplantene blir jo kjempestore!

Til neste år vil jeg heller prøve å ha en egen pallekarm – eller to til poteter. Evt bare sløyfe potetene, jeg får se hvordan resultatet blir.

  • Koriander og Ruccolla. Ikke la dem blomstre.
    Jeg vet ikke hva som skjedde med korianderen min, den begynte bra men endte opp som bare en lang stilk med tusenvis av frø på.. Ikke smaker den godt heller. Kanskje jeg prøver en ny sort neste år – eller så bør man være flink på å knipe av blomstene tror jeg.

Dyrke paprika hjemme

Firstprice paprika

En av plantene jeg er mest glad i, er paprikaplanten min! Her forsøkte jeg bare for gøy å plante noen frø fra en firstprice paprika for å se om det gikk.

Et viktig tips for å få paprika frø til å spire er å legge dem i fuktig jord med plast over. Plasser denne på varmekablene til badet. God varme gjør at disse spirer på ca 1 uke.

Det er kjempegøy å se paprikaen vokse til! Jeg måtte nylig omplante den ene i en bøtte jeg hadde liggende for å gi den mer plass til å gro.

Tomater i bøtter

Tomatene har vokst til!

Tomatene har jeg i store bøtter på balkongen, her står dem i mye sol og får god varme på røttene. Jeg har ikke kjøpt en eneste tomat på 3 uker – og blir nok selvforsynt resten av sommeren også.
Denne skal jeg definitivt fortsette med neste år!

Isbergsalat på balkongen!

Isbergsalaten spirer til

Enda en jeg var overrasket over. Disse spirer jo kjemperaskt – og så lenge som de får vann, så virker som om de tåler endel også.

Salathage på balkongen

Et tips jeg vil gi er å dyrke isbergsalat på balkongen. Det er nemlig ikke bare mennesker som liker salat, brunsnegler liker dem også!

Jeg plantet noen rekker med isbergsalat i pallekarmene nede i hagen. Til tross for forsøk på å passe på dem, kobbertape mm. Så forsynte brunsneglene seg masse av dem. Salaten ble full av små spisemerker – noe man mister helt appetitten av.

Heldigvis kan ikke brunsnegler komme seg helt opp på balkongen, så der har disse fått stå i fred og ro.

Surdeigsbrød – med hjemmedyrket salat og tomat

En ting som er veldig bra med å dyrke isbergsalat er at du ikke behøver å vente helt til de er «ferdige» med å spise dem. Dyrker man en pallekarm med salat, kan du simpelthen bare plukke av noen blader fra hver og la de vokse videre.
Jeg har faktisk ikke kjøpt et eneste salathode siden begynnelsen av mai!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer