Hopp til innholdet

Boliglån uten fast jobb eller betalingsanmerkning

  boliglån betalingsanmerkning eller uten fast jobb

  Flere grupper kan oppleve vanskeligheter med å få boliglån, dette kan være personer som har god kreditt, men ikke fast jobb eller som ikke har en 100% stilling for øyeblikket. Det kan også være personer som har god inntekt, men som kanskje for øyeblikket også betaler ned usikret gjeld eller har betalingsanmerkning og inkasso.

  I korte trekk er det 3 faktorer som avgjør om du kan få lån til å kjøpe din egen bolig.

  • At du har inntekt (utenom studielån) og hvor mye.
  • At du har egenkapital eller kausjonist, og hvor mye.
  • At hverdagsøkonomien din kan betjene lånet ditt i fremtiden.

  Dersom du betaler leie for en bolig eller leilighet i dag, har man ofte en indikasjon på hvor mye du har råd til å betale for et huslån hver måned. Kanskje du kan kjøpe bolig for samme sum som du leier for og få fordelen ved å betale ned på eget hus, samt oppleve boligen som din egen hvor du selv bestemmer innredning og farger.

  Husk bare på at det skal være økonomisk rom i budsjettet til å leve og ha det bra. Her kan en bank som er løsningsvillig være god å ha på lag.

  Boliglån uten fast jobb eller 100% stilling

  Fast ansettelse er ikke lenger et drømmescenario i den gig-økonomiske tidsalderen vi befinner oss i. Vi ønsker å være der for kunder som ikke har valgt de ansettelsesformene som tidligere var «tradisjonelle», og som dermed ikke passer inn i storbankenes kredittvurderingsmaler. I markedet finnes det et stort og voksende kundebehov som vi kan fylle.

  Jacob Lundblad, Nordax Bank

  Mange i dagens samfunn har flere jobber eller jobber uten 100% stillingsprosent, mange kan også være frilansere eller selvstendig næringsdrivende. Dette er en gruppe som tradisjonelt har falt utenom vanlige bankers krav for boliglån, til tross for en ryddig økonomi.

  Huslån med betalingsanmerkning

  Dersom man har betalingsanmerkning eller inkassogjeld medfører dette ofte et blankt nei fra de fleste tradisjonelle banker, selv om du både nedbetaler denne gjelden og har råd til husleie i tillegg.

  Dersom man har betalingsanmerkning og ønsker å søke om boliglån kan det være en god idé å snakke med en bank som ikke automatisk sier nei om det er et skjær i sjøen, men som istedenfor kan spille på lag og se hvordan fremtiden vil kunne bli.

  Det viktigste er å lage en felles plan for fremtiden. Hvor er du på vei? Hvor er du om et par år?

  Nedenfor kan du se hvilke krav som ofte settes for lån til personer med betalingsanmerkning eller inkasso.

  • Du må være 18 år.
  • En betalingsanmerkning betyr ikke at du er diskvalifisert fra å få boliglån. Ett feilskjær betyr ikke rødt kort hos oss.
  • Rente fra 4,5 %, settes individuelt.
  • Vi finner en løsning sammen som passer for din økonomi og dine ønsker.

  Man må samtidig opplyse om

  • lønnslipp for de siste 2-3 månedene, som viser hva du tjener.
  • skattemelding som viser inntekten din det siste året og hva du har i gjeld fra før – hvis du har noe.
  • Hvis du skal kjøpe bolig sammen med noen og dele lånet, trenger den personen også finne frem disse opplysningene.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
  Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

  Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
  Besøk Unofinans her.

  Lånevilkår for boliglån med betalingsanmerkning eller inkasso

  • Har inntekt (fast, variabel, selvstendig)
  • Norsk statsborger eller bosatt i Norge i minimum 3 år
  • Alder 18 – 70 år
  • Inntil 6 låntakere og 4 realkausjonister
  • Enten for refinansiering med sikkerhet i eksisterende bolig eller for kjøp av ny bolig

  Lånevilkår

  Lånebeløp250,000 – 10,000,000 NOK
  Nedbetalingstid1 – 30 år
  Rente3.99 – 14.49 %
  Effektiv Rente3.99 – 14.49 %
  Aldersgrense18 – 80
  Rentefritt for nye kunderNei
  Godtar betalingsanmerkningerJa
  Inntektskrav120,000 NOK
  Etableringskostnad2,000 NOK
  Administrasjonsavgift35 NOK
  Eksempel: Representativt eksempel: Boliglån kr 2 500 000, nominell rente på 5,99% p.a., 30 års nedbetaling, fakturaomkostninger på kr 35 per måned (Avtalegiro), etableringsgebyr på kr 100 000 (4% av lånebeløp), gir månedlige terminbeløp på kr 15 607. Effektiv rente 6,57% p.a. Kostnad: kr 3 118 415. Totalt: kr 5 618 415.

  Finansieringsbevis – steget før kjøp

  Etter at man har vært i kontakt med en bank som ser at du kan betjene et lån får man et finansieringsbevis. Med dette beviset kan du legge inn bud på bolig eller leilighet som du ønsker å kjøpe.

  Her står det ikke hvor mye du kan låne siden dette skal vises frem for eiendomsmegleren som står for salget, dermed kan du legge inn bud uten at eiendomsmegleren vet hva som er ditt potensielle toppbud.

  Det er viktig at du ikke legger inn et bud som er større enn beløpet på ditt finansieringsbevis. Husk at lånet og din egenkapital, skal dekke kjøpesum og alle omkostninger på boligkjøpet.

  Søke om lån

  Når du har fått aksept for ditt bud og vunnet en budrunde vet du nøyaktig hvor mye du behøver å låne, da må du søke om dette beløpet hos banken.

  Siden du allerede har fått et finansieringsbevis er mye av denne jobben gjort på forhånd og megler informerer banken hva kjøpesummen ble.

  Hvordan få boliglån uten egenkapital

  Mange som har egenkapital ved kjøp av bolig, har som regel kunnet spare penger over tid, enten på sparekonto eller BSU (Boligsparing for ungdom). Noen har også fått penger gjennom arv. Er du ikke i disse kategoriene, fortvil ikke – det finnes likevel alternativer for å få boliglån uten egenkapital:

  • Kausjonist
  • Forskudd på arv
  • Medlåntaker
  • Startlån

  Boliglån med kausjonist

  Har du lite eller ingen egenkapital, men foreldre eller andre som kan kausjonere for et beløp, kan dette være en god løsning.
  Kausjonistene stiller med sikkerhet i bolig eller annen eiendom, og gir banken en trygghet på dine vegne i tilfelle du får problemer med å håndtere lånet.
  Kausjonistene garanterer da for at de kan betale lånet for deg, her er det da viktig at kausjonistene er fullstendig opplyst om din egen økonomi og og er involvert i alle steg.

  Boliglån med forskudd på arv

  Et forskudd på arv kan gi en god mulighet for å komme inn på boligmarkedet. Arv kan derimot være et sensitivt tema, så sørg for å trå varsomt. Ikke alle foreldre har heller god nok økonomi selv til å kunne gi forskudd på arv.

  Startlån – når banklån eller kausjonist ikke er mulige alternativer

  Hvis du ønsker å etablere deg med eget bolig men av ulike årsaker ikke kan få lån gjennom en privat bank eller har kausjonist, kan du søke kommunen din om Startlån. Et startlån gis ikke til personer med betalingsanmerkning eller inkasso, og i hovedsak til eldre, uføre eller aleneforsørgere.

  Les mer om refinansiering med sikkerhet, f.eks for å unngå tvangssalg av bolig. Refinansiering av gjeld og lån, omstartslån eller refinansiering av inkasso.