Spar Penger

Ha mer penger igjen hver måned!

Lei av å leve lønning til lønning? Vel du er ikke alene, undersøkelser har vist at en-tredjedel av nordmenn er blakk hver måned før neste lønning kommer inn.

Jeg var en del av den statistikken, jeg var stadig blakk og ble etterhvert riktig så flink på å bruke opp penger på mat i begynnelsen av måneden for så å ta ut trumf-bonusen og slepe meg frem til neste lønning.
Jeg holdt på slik lenge! Noen måneder riktignok bedre enn andre, jeg tenkte at jeg ikke tjente nok og måtte jobbe ekstra mye istedenfor.

Min Verste Sløsemåned! 17.952 i Mat!

Hva det var som endelig fikk MEG til å snu om er jeg ikke sikker på.
Muligens var det en irritasjon som brygget over tid inni meg, eller kanskje var det stresset.. Eller kanskje det var fordi jeg tenkte for mye på penger, gjeld og at jeg alltid ble så oppgitt over meg selv når jeg så på kontoutskrifter i ettertid!

Jeg kan iallefall si at min største inspirasjon var først «The Minimalists» – Sjekk ut bloggen eller vurdèr å kjøp boken dem skrev: – «Everything that remains«
En annen stor inspirasjonskilde var Dave Ramsey – en ganske brautende sørstats radio-personlighet, jeg ble hektet på å se lytternes «Debt Free Screams» – Du kan se disse på YouTube.


Bli forbannet og ta ansvar

At du søkte deg frem til denne siden er vel en indikasjon på at du vet noe ikke er som det skal være.
Er du som meg lei av å leve med gjelden hengende over deg?
Føles det som om du aldri ser ut til å bevege deg fremover?


Er du lei av å være lei!?


Bli forbannet over uføret du er i og innse at uansett hvilke omstendigheter som har satt deg i dette uføret så er det ditt ansvar å rydde opp i det.
At du har havnet i et økonomisk uføre er, eller er kanskje ikke din skyld – men det er uansett ditt ansvar å rydde opp i!

I «Den Edle Kunsten Å Gi F*en» av Mark Manson fortelles det om nødvendigheten av å ta ansvar for situasjoner man er i.
Det er en ypperlig anti-selvhjelp selvhjelps bok! Tankevekkende og full av humor. Denne har jeg lest 3 ganger til nå og var også en medvirkende faktor i at jeg endte opp her.

Hvordan begynne?

Enten du ønsker å komme deg ut av gjeld eller bare ønsker å redusere forbruket for å spare mer hver måned er det noen enkle steg du kan begynne med.

 • Få oversikt
  Skriv ned all gjeld du har – jeg liker å føre det inn i en hjemmebygget gjeldsoversikt i spreadsheet

Her har jeg ført opp all saldo hos de forskjellige kreditorene jeg har og linket dem opp mot en graf slik at jeg kan visuelt se for meg fremgangen over tid.
Denne oversikten ble raskt spikret sammen og jeg vil nok lage en ny og mer «appellerende» etterhvert.

 • Når du har fått en oversikt over gjelden din kan du følge snøballmetoden om du ønsker å bli gjeldfri

Snøballmetoden er en lettfattelig metode for å få oversikt og betale ned gjeld. Selv om den ikke følger tradisjonelle råd om å betale ned lån med høyest rente først har den vist seg å være den mest effektive metoden med minst frafall underveis.

Spar over 5000 i året på brød!
Faren ved sammenligning


Redusere forbruket

 • Budsjett!
  – eller kall det en plan, start med en dårlig plan.
 • Få en oversikt over forbruket ditt, print eller gå igjennom kontoutskrifter og se om du kan kjenne igjen unødvendig forbruk selv.
 • Lær deg å bli tilfreds.
  – Dette var en stor «aha» for meg! Og er en viktig faktor i å kunne holde planen man lager.
 • Prioriter – Bli flinkere til å si nei.
  – Enten det er å si nei til å være med ut på restaurant eller noe annet. Har jeg ikke planlagt eller lagt av penger til det må jeg takke nei.
 • Ha et hvorfor!
  – hvorfor ønsker du å redusere forbruket og kanskje bli kvitt gjelden? – jeg har mange grunner, å spare mer til mine barn, reise til Nashville og å kjøpe en motorsykkel kontant er tre av dem.

Hvordan jeg har kuttet over 2000 i faste utgifter de siste månedene
32 Måter Å Være Nøysom På
23 Tips til hvordan du kan spare penger!