Ved å refinansiere gjeld kan du få lavere rentesats og nye betalingsbetingelser som kan være bedre egnet for deg og din nåværende økonomiske situasjon.

Refinansiere gjeld og lån kan være et spesielt nyttig verktøy når man ønsker å samle gjeld og smålån man allerede har inn i ett nytt og oversiktlig refinansieringslån, eller om det har skjedd forandringer i privatøkonomien slik at man behøver endrede avdragsbetingelser.

Refinansiering av gjelden for å få lavere månedlige avdrag kan også være til betydelig hjelp for privatøkonomien på kort sikt, og så lenge du er bevisst og ansvarlig omkring noen av fallgruvene som refinansiering kan føre med seg, vil gjeld konsolidering være ett godt steg på veien mot gjeld-reduksjon.

Noen norske aktører som tilbyr refinansiering og finner ett utvalg av lån som du kan velge blant er Arcadia, AXO Finans, Sambla eller Finanstipset.
Renteeksempel fra f.eks Axo Finans 15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Fordeler med å refinansiere gjeld

  • Mulighet for lavere rente
  • Tilpass avdrag etter ny økonomisk situasjon
  • Færre gebyrer
  • Lengre nedbetalingstid
  • Ha ett lån å forholde deg til

Det kan være flere grunner til at man ønsker å refinansiere. Kanskje har den økonomiske situasjonen i husholdningen endret seg og du behøver nye betingelser og lengre nedbetalingstid, f.eks ved bytte av jobb, noen i husholdningen søker arbeid eller uforutsette sykeutgifter gjør at man behøver lavere avdrag i en periode.

Kanskje man også simpelthen ønsker lavere rente, samle mindre lån og betale færre gebyrer på de lånene man har fra før.

Uansett hva som er årsaken til at du ønsker å refinansiere kan det være verdt å motta ett uforpliktende tilbud.


Få et uforpliktende tilbud på refinansiering av lån

Online tjenester som finanstipset.no spesialiserer seg på refinansiering både med og uten sikkerhet, mens mybank.no er mer rettet mot kun refinansiering av inkasso og gjeld med sikkerhet i bolig.

På deres nettsider kan du lese mer om de forskjellige løsningene disse kan tilby, samt mer utdypende om krav og rentenivå. Her er noen eksempler på rentenivå:

Finanstipset med og uten sikkerhet i bolig:
Eff.rente 14.9%, 65 000, o/5år, kostnad 28 730, Totalt: 93 730
Eff. rente 6.79% v2mill o/25år, kost kr.1.895.969, tot 3.895.969

Eksempelrente for et omstartslån via MyBank er: Effektiv rente 7,25 %, lån på 2 millioner over 25 år, kost 2 466 934,-, totalt kr 4 466 934,-


Konsolider gjeld

Gjeld konsolidering er en annen måte å forklare refinansiering av lån/gjeld, her kombinerer man hvert lån inn i et enkelt og større lån, ofte med besparelser på rente og gebyrer.

En av de attraktive egenskapene ved refinansiering er at denne løsningen tar flere mindre avdrag og lån og kombinerer dem inn i ett enkelt og litt større lån. Da får ett lån og en månedlig nedbetaling man kan fokusere på.

Refinansiering kommer som oftest også med lavere rente og en løpetid på lånet som man kan tilpasse den økonomiske situasjonen man er i.

Når man ønsker å refinansiere er det som oftest to alternativer som er mest vanlig:

  • A: Refinansier lån uten sikkerhet.
  • B: Refinansier med pant i bolig/eiendom.

Alternativ A: Refinansier lån uten sikkerhet

Hvis du ikke har egen bolig – eller du ikke ønsker at noen har pant i boligen/eiendommen din vil refinansiering av gjeld uten sikkerhet være ett godt alternativ.

Dette alternativet passer for deg som for eksempel har lån/gjeld for under 500.000 kroner, er 25 år eller eldre og ikke eier din egen bolig fra før.
Finanstipset, Weblånet og Axo Finans er noen eksempler på en av flere tilbydere som gir deg ett personlig, men uforpliktende låne-tilbud på refinansiering.

En slik finansieringsløsning tar forskjellige smålån og kreditter som du måtte ha utestående og kombinerer dem inn i ett nytt lån som du kan tilpasse selv utifra din egen personlige økonomi for øyeblikket.

Renteeksempel på refinansiering av forbrukslån uten sikkerhet via Finanstipset.no:
eff.rente 14.9%, 65 000, o/5år, kostnad 28 730, Totalt: 93 730


Alternativ B: Refinansiering av forbrukslån (med sikkerhet i bolig)

Ved å bruke boligen som sikkerhet i ett refinansieringslån kan du oppnå flere fordeler, hvor lavere rentenivå vil være en av de største fordelene.

Med pant i bolig og eiendom kan du refinansiere selv om du har inkasso eller betalingsanmerkninger fra før. Dette er derfor ett godt alternativ når man ønsker å rydde opp i privatøkonomien sin, og ta tak i gammel eller dyr inkassogjeld før man risikerer tvangssalg.

Noen av tilbyderene av slike finansløsninger er Norske Mybank og Finanstipset. Jeg har skrevet en litt mer utdypende artikkel om refinansiering av gjeld med sikkerhet i bolig og hvordan man kan refinansiere selv om man har inkasso med ett såkalt omstartslån her.

Refinansering med betalingsanmerkninger

Hvordan refinansiere lån med betalingsanmerkning? Selv om man har betalingsanmerkning eller inkasso-saker kan man fremdeles ha muligheter for å få lån og refinansiere. Med et ryddelån kan man refinansiere selv om man har dårlig kredittscore eller pågående inkassogjeld.

I Norge tilbyr blant annet MyBank og Finanstipset denne finansieringsløsningen. Ved refinansiering av inkassogjeld vil disse bankene ta sikkerhet i din bolig eller en eiendom, utbetale gammel gjeld og samle lånene inn i ett nytt refinansieringslån.

Hva vil være riktig løsning for deg?

Når man velger en refinansieringsløsning vil det være flere faktorer som er viktige og som du burde tenke litt igjennom på forhånd, blant annet:

  • Totalt lånebehov for å refinansiere.
  • Hvor mye du kan betale i avdrag hver måned.

Ved å sjekke kredittscoren din vil du også kunne få en pekepinn på hva slags rentenivå du kanskje vil havne på og om refinansiering uten sikkerhet vil være et alternativ for deg.


Fallgruver ved refinansiering

Gjeld-konsolidering eller refinansiering vil for mange være er god mulighet til å tilpasse nedbetaling av gjeld til den nåværende økonomiske situasjonen. Men, det å refinansiere kan også være uegnet for andre. Les mer om refinansiering er lurt.

Det viktigste er å ikke bruke refinansiering til å ta opp enda mer gjeld. Noen vil kanskje velge å beholde kredittkortet man refinansierte, og da er faren høy for at man kan tilegne seg mer kredittkortgjeld på toppen av refinansieringslånet.

Den andre store fallgruven er å velge veldig lave månedlige avdrag og bruke pengene man sparer på forbruk. Det er ikke noe galt i å velge ett lavere månedlig avdrag som er mer komfortabelt for økonomien din akkurat nå, men husk på at det er nettopp løpetiden – og ikke rentenivået som ofte bestemmer hvor mye lånet koster totalt sett.

Man bør derfor tenke godt igjennom på hvorfor man endte opp med gjeld i utgangspunktet. Var det overforbruk? Eller kanskje det var ett engangstilfelle, f.eks skilsmisse eller uforutsette hendelser.

Ved å tenke igjennom hvorfor man har den gjelden man ønsker å refinansiere kan man unngå å havne dypere i gjeld i fremtiden.


Andre tips ved refinansiering

Refinansiering av gjeld uten sikkerhet eller med pant i bolig vil kunne være en veldig god strategi for å forbedre eller stabilisere den økonomiske situasjonen, men bare hvis man har gjort noe med hvorfor man trenger refinansiering i utgangspunktet.

Mange velger lavere månedlige avdrag når man konsoliderer gjeld og lån man har. Lavere månedlige avdrag kan virke behagelige, men bare husk på at det vil være løpetiden som ofte er mest avgjørende for hvor mye ett lån koster. Vurder kanskje derfor en sidejobb for å øke inntekten din og betale lånet ned litt raskere.


Your SEO optimized title