Hopp til innholdet

Omstartslån – Refinansiering med inkasso og bolig

  Ønsker du å refinansiere gammel gjeld og eier bolig eller leilighet vil et omstartslån kunne være et fornuftig alternativ. Omstartslånet er et alternativ for personer som har anskaffet seg gjeld, inkasso eller betalingsanmerkning og ønsker en ny start på økonomien.

  Et omstartslån er en lånemulighet dersom du ønsker å samle gammel gjeld i ett nytt boliglån med lavere rente. Det vil også være et godt alternativ dersom du ikke får lån i tradisjonelle banker på grunn av betalingsanmerkning eller inkasso.

  Et omstartslån samler inkasso og regninger inn i ett nytt huslån
  • Et omstartlån gis til personer som eier bolig eller eiendom.
  • Man kan bake inn gammel gjeld, også forfalt inkassogjeld.
  • Betalingsanmerkninger tillates.
  • Høy rente på inkasso og lån omgjøres til et boliglån med lavere rente.

  Et omstartlån er som navnet tilsier en mulighet for en finansiell omstart av livet ditt. Den gjør det mulig å samle usikret gjeld og inkasso, også om du måtte ha betalingsanmerkning.

  Budsjettliv.no er en publisher og samarbeider med affiliate nettverk. Dvs at vi lenker til andre nettsteder, brokere (unofinans/okida/o.l) som gir en provisjon dersom man ønsker å bruke varen eller tjenesten som tilbys. Budsjettliv.no er ikke en finansiell rådgiver.

  Refinansier med inkasso og betalingsanmerkning

  Et omstartslån gjør det mulig å beholde boligen selv om du mottar inkassokrav eller har betalingsanmerkninger fra før. Lånet kan også brukes for å rydde opp i en utfordrende privatøkonomi og vil være en god hjelp dersom du er i en fase av livet hvor du ønsker å rydde opp i egen økonomi.

  Personer med betalingsanmerkninger og inkasso har tidligere hatt store vanskeligheter med å kunne refinansiere sin egen gjeld og få en ny start på økonomien. Desverre, siden det er som regel disse personene som ville ha opplevd de største fordelene av å kunne få en «omstart» av sin egen pengesituasjon og økonomi.

  For de som har betalingsanmerkning eller inkassosaker pågående vil refinansiering via et omstartslån være en god løsning for å få kontroll over den økonomiske situasjonen og unngå tvangssalg av boligen.
  Når man senere har fått økonomien under kontroll velger mange å gå tilbake til en tradisjonell bank og starte på ny frisk.

  Hva er et omstartlån?

  Et omstartslån er en mulighet til å få en ny økonomisk start ved å samle all gammel gjeld og boliglån inn et nytt refinansieringslån med sikkerhet i bolig eller eiendom.

  I et omstartslån inkluderes selve huslånet og man kan refinansiere selv om man måtte ha betalingsanmerkning eller inkasso fra før til lavere rente i et omstartslån enn i et tradisjonelt refinansieringslån.

  For å kunne søke om et omstartslån må man ha sikkerhet i bolig eller eiendom.

  Dessverre kan man noen ganger havne i en økonomisk knipe som gjør at man trenger hjelp til å rydde opp i økonomien og få en ny start. Kanskje man har en rekke andre mindre lån som skal nedbetales måned etter måned som man får vansker med å betjene etter ett inntektsfall.

  Andre tilfeller kan være ved konkurs av bedrift eller et enkeltpersonforetak hvor man selv blir ansvarlig for leverandør og skattegjeld.

  Man kan også ha gått igjennom en midlertidig personlig krise og havnet bakpå med betalingene, hvor resultatet ofte vil være inkasso eller betalingsanmerkninger.

  Omstartslånet kan brukes til:
  – Å rydde opp i privatøkonomien.
  – Betale ut inkassokrav og bli kvitt betalingsanmerkning.
  – La deg beholde huset for å unngå tvangssalg.

  Et omstartslån samler i prinsipp både sikret gjeld (huslån) sammen med usikret gjeld (regninger, kredittkort, forbrukslån) inn i ett nytt oversiktlig huslån.

  Ofte betaler man litt høyere rente i forhold til et vanlig huslån, men det kan være en god mulighet for å rydde opp i økonomien der og da.

  I Norge finnes det flere aktører som tilbyr omstartslån som tilpasser rentenivå individuelt etter blant annet boligens verdi og kundens økonomiske utsikter.

  Man kan også benytte tredjeparter som sammenligner omstartslån fra flere banker.

  Flere tredjepart aktører tilbyr også personlig rådgivning og hjelp til å skrive en søknad, slike aktører er for eksempel Uno Finans.
  Her kan du snakke med en kunderådgiver og utforme en søknad sammen, søknaden videresendes til flere banker og du kan velge det beste tilbudet.

  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
  Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

  Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
  Besøk Unofinans her.

  Rentenivå til omstartlån

  Renten du blir tilbudt på et omstartslån vil variere utifra din egen økonomi, kredittscore og sikkerheten du kan stille til lånet og eventuell belåningsgrad.

  Det er vanligvis gunstigere å samle lånene i et boliglån med sikkerhet i boligen, fordi det gir lavere rente.

  Dersom du har inntekt (fast, variabel, selvstendig), kan Nordax i samråd med deg være behjelpelig med å finne løsninger til nytt boliglån eller refinansiere eksisterende boliglån. Også om du har betalingsanmerkning, inkassogjeld o.l.

  Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

  Et omstartslån samler all gammel gjeld inn i et nytt lån med sikkerhet i bolig og lavere rente enn annen usikret gjeld. Et omstartslån er med andre ord et lån som gir lånetaker en mulighet til å starte på nytt økonomisk med lavere rentekostnader.

  Omstartslån er en måte å få samlet høy kredittgjeld, forfalte regninger og handlekontoer samt forbruksgjeld inn i boliglånet. Det spiller ingen rolle hvor mange inkasso eller betalingsanmerkninger du måtte ha.

  I ett omstartslån har du mulighet til å samle gjelden inn i egen, søsken/foreldre eller bekjentes bolig.

  Bruker du f.eks UnoFinans blir din søknad behandlet av opptil 7 forskjellige banker slik at du maksimerer sannsynligheten for å komme deg ut av en utfordrende økonomisk situasjon.

  I motsetning til tradisjonell refinansiering av gjeld uten sikkerhet, kan du ved å søke om et omstartslån refinansiere opptil 10.000.000 kroner.

  Hvordan fungerer et omstartlån?

  Til tross for flere betalingsanmerkninger eller inkasso historikk kan man starte på nytt med et omstartslån. Lånet samler all gammel gjeld slik at den økonomiske situasjonen kan bli litt bedre.

  Lånet fungerer ved at man bl.a sender inn en kreditorliste til banken man søker omstartslån hos og banken vil om lånet blir godkjent betale ut hva du skylder dine kreditorer.

  Et omstartslån fungerer på mange måter som ethvert annet lån. Lånetaker sender inn en søknad og banken vil da sjekke betalingsevne og risiko til søkeren.

  Hva er renten på et omstartslån?

  Et omstartslån til personer med betalingsanmerkninger og løpende inkasso-saker vil ha høyere rente enn et vanlig boliglån. Dette er på grunn av risikoen som banken tar på seg, men et slikt lån vil ofte være en god mulighet for en ny start økonomisk.

  Hva renten vil bli for deg med et refinansieringslån med sikkerhet i bolig, eller omstartslån. Vil kunne avhenge av mange faktorer og settes individuelt.

  Se også mer generelt om refinansiering av gjeld.


  Refinansiering av gjeld når du har betalingsanmerkning

  Normalt vil man ha få eller ingen muligheter til å kunne ta opp nytt lån om man har betalingsanmerkning fra før. Med et omstartslån vil man kunne ha refinansiere annen gjeld inn i ett nytt lån med sikkerhet i bolig.

  Hvordan kan man refinansiere med inkasso fra før?

  Det vil vanligvis være vanskelig å refinansiere lån dersom man har inkasso eller betalingsanmerkning fra før, men det finnes muligheter dersom du ønsker å rydde opp i økonomien med et omstartlån. Omstartslån er et type lån som samler gammel gjeld og forfalte regninger inn i ett nytt boliglån. Dette gir deg bedre oversikt og gir deg en ny økonomisk start.

  Kravene for å få et omstartslån:

  • Maksimalt 85 % av boligens verdi (inkludert evt. fellesgjeld). 
   Hvis du kan stille tilleggssikkerhet kan banken vurdere om det er mulig å ta pant i denne.
  • Maksimalt 5 ganger inntekt.
  • eTakst eller verdivurdering fra eiendomsmegler
  • Fullstendig gjeldsoversikt over alle kreditorer med navn, kontonummer og beløp.
  • De 3 siste lønnslippene og skattmelding fra deg og en eventuell medsøker. Skattemeldingen din kan du laste ned via altinn.no

  Du må også:

  • Være lignet/skattet til Norge i over 3 år
  • Ha minimum bruttoinntekt på 250 000 kroner pr. år
  • Ha fylt 25 år

  Ofte stilte krav fra Lånegivere

  – Minimum 280 000,- i årsinntekt
  – Total gjeld kan ikke overstige boligens verdi
  – Total gjeld kan ikke overstige 5 ganger husholdningsinntekt

  La oss gå litt igjennom kravene for å få et omstartslån.

  Du kan maksimalt låne 85% av Boligens verdi i et nytt lån. Her må du benytte en verdivurdering eller en takst av huset for å regne ut verdien på boligen.

  En E-Takst er en ny bransjestandard for meglers verdivurdering av bolig i Norge. E-taksten mottar du som en forenklet versjon på epost, mens en eventuell bank vil kunne se en mer grundig versjon i Eiendomsverdi databasen. For å få en e-takst må megler komme på befaring, sette seg inn i boligens standard og dokumentasjon, og innhente opplysninger og prisstatistikk fra området. En e-takst vil som oftest koste 2000-4000 kroner, avhengig av hvor i landet og hvilket eiendomsfirma man velger.

  En e-takst kan bl.a brukes til:

  • Refinansiering av lån
  • Arveoppgjør
  • Kjøpe seg inn i samboer/ektefelles bolig
  • Oppgjør ved skilsmisse
  • Verdifastsettelse ved kausjonist

  5xInntekt er et krav som går igjen i alle boliglån. Denne finner du i skattemeldingen din og er beløpet du tjente brutto, altså før skatt.

  Du skal bruke siste skattemelding som grunnlag, hvis du ikke tror at du vil tjene mer eller mindre fremover. Dette kan du isåfall dokumentere via lønnslipper.

  En gjeldsoversikt er en liste som du lager og sender til banken. Denne gir en oversiktlig liste over hvem kreditorene er (hvem du skylder penger), hvor mye du skylder og kontonummer til kreditor.

  Inkluder også saksnummer/kid nummer slik at banken som eventuelt godkjenner et omstartslån vil kunne utbetale de du skylder penger.

  KreditorBeløpKontonummerSaksnr
  Inkasso AS450 000xxxx.xxxx123
  Kreditor 2120 000xxxx.xxxx 123

  Et omstartslån kan gi personer som sliter med inkassogjeld og betalingsanmerkninger et godt alternativ for å ta kontroll over sin egen privatøkonomi, selv om den akkurat nå kan virke kaotisk.

  Tre gode grunner til å refinansiere gammel inkassogjeld.

  1. Bedre renter.
  2. Ny og mer tilpasset nedbetalingsplan.
  3. Kun én regning å forholde seg til.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
  Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

  Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
  Besøk Unofinans her.

  Her kan du lese mer om refinansiering av gjeld med og uten sikkerhet.

  Les mer om hvordan du kan unngå tvangssalg, refinansiere gjeld eller hvordan man kan refinansiere inkasso og få bedre økonomi.