Få Bedre Økonomi i 2020 – Tips og Råd

Publisert av Budsjettliv.no den

Få bedre økonomi i 2020 med disse tipsene om privatøkonomi og forbruk. Benytt det nye året på en omlegging av gamle vaner og etablering av nye.

I 2020 kan du ved å være smart og fokusert øke inntekten din, få lavere faste kostnader og få handlevaner under kontroll. På den måten kan du gå igjennom 2020 og ende opp med bedre økonomi enn når du startet.


Kanskje på tide med det budsjettet?

Nordmenn er blant de dårligste i Europa på å lage et personlig budsjett, benytt 2020 som en ny start og gi budsjettet en sjanse.

Å sette opp et personlig budsjett er lettere enn du tror og du kan spare store summer ved å simpelthen bli litt mer bevisst på planleggingen din hver eneste måned. Kombiner gjerne et budsjett med en matplan/handleliste hver uke og du er klar for å spare store summer i 2020.

Koronaviruset og økonomi

Korona brer om seg i både samfunnet og i økonomien, les mer om hvordan du kan ta spesielle korona-grep i privatøkonomien.

Få bedre betingelser

Å søke og forhandle etter bedre betingelser på alt ifra forsikring til mobil og strøm er noe man bør sjekke minst en gang i året, gjerne 2-3 ganger.

Sett av en dag på nyåret (eller nå) og bruk gratistjenester som Tjenestetorget.no eller Elskling.no for å få et uforpliktende tilbud og de beste betingelsene på de faste utgiftene som strøm, forsikring, tv, internett, etc.Senk utgiftene i 2020

Benytt det nye året på å gå igjennom nettbank og transaksjoner. Let etter gjentakende utgifter som kommer hver måned eller annenhver måned og senk de faste utgiftene dine. Jeg fant selv utgifter på hundrevis av kroner for mobil-app abonnementer som jeg ikke brukte aktivt og fikk fjernet.

Et lite tips, hvis du har både Viaplay & Hbo separat idag så vurder å bytte til den nye tjenesten Strim. Strim kombinerer begge tjenestene + vanlig tv i tillegg til lavere pris.

Refinansier gjeld – Spar tusener i året

Å refinansiere gjeld er smart og enkelt. Benytt sammenligningstjenester som Lånemegleren.no for å refinansiere gjeld og lån uforpliktende og gratis. Hvis du har refinansiert tidligere kan det være lurt å se om rentenivået har senket seg siden sist.

Konkurransen hardner nemlig til om kundene og selv om du har refinansiert tidligere kan du allikevel ende opp med bedre betingelser hvis du søker på nytt.

Benytt deg f.eks av den populære gratistjenesten Lånemegleren.no, og få et uforpliktende tilbud fra opptil 15 banker som konkurrerer om å tilby de beste betingelsene på refinansiering.

Å refinansiere gjeld kan spare deg for tusener av kroner i året, penger man kan bruke på å raskere nedbetale gjeld og bli gjeldfri.

Renteeksempel: Nominell rente fra 5,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Eksempel eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-.

Øk inntekten din i 2020

Ha som mål å øke inntekten din i 2020, les tipsene under om å ha en ekstrajobb, men også ta en titt på hvordan du kan øke inntektene dine.

Å øke inntektene samtidig som man kutter ned på utgiftene vil være en perfekt oppskrift på et økonomisk bra år i 2020. Bruk de ekstra pengene du får inn til å nedbetale gjeld, investere i indeksfond eller bruk dem som du vil på ferie og forbruk.

Ha en sidejobb i 2020

Jeg tror at alle trenger en sidejobb. En sidejobb behøver nødvendigvis ikke å være en deltidsstilling som servitør eller butikkmedarbeider, det kan være hobbyen eller lidenskapen din.

Du kan f.eks tjene penger på å fotografere bilder som nyhetstjenester, blogger og aviser kjøper, du kan selge videoklipp som Youtube skapere sårt trenger eller kanskje interessen din er å være statist, skru ikea møbler eller kle deg ut som en klovn. Uansett hva din interesse er så finnes det i 2020 flere og flere fleksible sidejobber du kan begynne med.

Få impulskjøpene under kontroll

Benytt det nye året på å jobbe litt med deg selv. F.eks vil noen øvelser og mer bevissthet omkring kjøpevaner kunne spare deg for mange penger i 2020.

Kjøp mindre på impuls ved å øve på disse teknikkene og huskereglene:

  • Vil du ha pengene eller produktet.

Hvis du ser et produkt du får lyst på, tenk litt på dette før du kjøper. Hvis en fremmed kom bort til deg og tilbydde deg den samme summen i kontanter som produktet kostet, ville du da heller valgt pengene? Hvis svaret er ja er kanskje ikke det produktet så viktig likevel.

  • Sov på det

Dette er en klassiker, men den fungerer og det er noe jeg bruker mye. Om jeg ser noe jeg liker så prøver jeg å vente et døgn eller mer på å kjøpe den. Svært ofte mister jeg interessen og ofte glemmer varen jeg hadde tenkt å kjøpe og slik kan man spare mye penger.

Få oversikt over gjelden din

Personlig har jeg brukt openoffice det siste året for å få en oversikt over gjelden min, samt en grafisk fremstilling av utviklingen over tid. Jeg syntes dette har vært veldig motiverende så jeg har laget en litt penere versjon som også kan vise utviklingen over flere år (også for excel).

Les mer og last ned gjeldsoversikten

Begynn å bruke denne gjeldsoversikten i 2020 og få full oversikt over din totale gjeld. Det tar omtrent 10 minutter hver måned å fylle inn tallene.


Bruk noen av disse tipsene og rådene for å få en bedre privatøkonomi i 2020. Se også andre tips og råd for å øke inntekten og spare mer.

Les mer om hvordan du kan unngå tvangssalg, refinansiere gjeld eller hvordan man kan refinansiere inkasso og få et omstartslån og bedre økonomi.

Dersom du ønsker å investere kan du lese mer om crowdfunding lån og crowdlending investering, en smart måte å tjene renter hver måned. Start med crowdlending for 500 kroner eller mer.