Hopp til innholdet

Crowdlending – Hvordan Investere i lån og tjene penger på renter

  Gi lån og tjen penger på renter via crowdfunding investering i bedrifter og eiendom.

  Crowdfunding lån kan være et godt alternativ til tradisjonell investering i aksjer og fond, og man vil samtidig ofte være med på å skape muligheter og arbeidsplasser for nyoppstartede bedrifter, eller til firmaer som trenger finansiering for å vokse ytterligere.

  Crowdlending er et konsept som går ut på at du som privatperson kan investere en sum penger inn i et lån til en bedrift eller et eiendomsoppkjøp og tjene penger på rentene når lånet betales tilbake.

  Kameo.no er en av de mer kjente aktørene i Norge og gir lån til bedrifter som trenger finansiering.

  Via Kameo.no kan du tjene penger på å gi lån til bedrifter og eiendom

  Hvor mye må man investere?
  I likhet med et vanlig fond investerer man penger inn i en pott som siden lånes ut via Kameo til den bedriften eller eiendomselskapet som ønsker finansiering.

  Kameo opererer med en minimum sum på 500 kroner når man skal investere eller gi lån videre til en bedrift.

  • Lett å komme i gang – ingen avgifter.
  • Månedlige renteutbetalinger.
  • Alle lån er kredittvurdert og sikret med eiendomspant e.l.
  Hvordan crowdfunding investering fungerer /Kameo.no

  Hvordan tjener man penger og når får man fortjenesten?
  Når et lån er gitt ut til bedriften vil denne bedriften betale ned lånet hver måned, hvert kvartal eller hvert halvår med renter.

  Du mottar din del av rentene som betales tilbake og mottar disse hver måned, hvert kvartal eller hvert halvår, alt etter hvordan den aktuelle låneavtalen er utformet.

  Du velger helt selv hvilke lån og prosjekter du vil investere i og kan derfor investere i prosjektene du har tro på. 

  Husk å ikke legge alle eggene i samme kurv og spre helst porteføljen din utover små andeler i flere lån for å sikre deg en god avkastning.   Pengene du tjener på crowdlending eller fortjenesten du sitter igjen med kan du da velge å ta ut eller investere videre i nye crowdfunding lån.

  Hvor mye du kan tjene avhenger av risikoklasse og eventuelle tap. Kameo opplyser at den historiske avkastningen har vært på 9,6%.
  Men det er samtidig viktig å huske på at historikk ikke er en garanti for fremtidig avkastning når man investerer.

  Hvordan du starter med crowdlending /Kameo.no

  Svenskene slår oss.
  Crowdfunding lån og investering har blitt en mer akseptert finansieringsløsning i Sverige enn i Norge og Danmark, dette viser seg også på statistikken som Kameo har over sine utlån.

  Her kan man se at Svenskene har et utlånsvolum som er hele seks ganger større enn Norge, men vi slår likevel danskene med god margin.

  • SEK: 688 126 500
  • NOK: 106 402 500
  • DKK: 15 383 000

  Å investere i crowdfunding ved å gi lån direkte til bedrifter og eiendomselskaper medfører alltid en risiko for tap.

  Det er derfor svært viktig at man setter seg inn i risikoen som er tilstede ved å lese risikovurderingen som Kameo har utformet for hvert lån, men også gå litt igjennom tidligere statistikk for utlånstap.

  Av et totalt utlån på over 811 millioner kroner har Kameo registert et tap pålydende 2.3 millioner kroner.

  Dette gir et bekreftet tap som prosent på totalt utlån på 0.29%. Risikoen vil mange si er lav for tap, men det er viktig å tenke på at tidligere statistikker ikke er en garanti for fremtiden.

  Velg mellom flere typer lån, både bedriftslån og eiendom å investere i /Kameo.no

  Risikoklasser på lån via crowdfunding.
  Når man investerer i en crowdfunding lån til en bedrift eller eiendomsinvestering oppgis risikoklassen med bokstaver i klassen A til E, hvor A er «lavest» risiko, og E medfører høy risiko.

  Renten gjenspeiler også riskoklassen.

  RiskikoklasseUtlånt, kri %Gjennomsnittlig renteGjennomsnittlig rente netto
  A72 Mkr9,0%6,8%6,8%
  B504 Mkr62,2%9,1%9,1%
  C196 Mkr24,3%10,8%9,6%
  D28 Mkr3,6%12,2%12,2%
  E7 Mkr0,9%13,5%13,5%

  Når man ønsker å investere i crowdfunding lån er det alltid en god idé å sette seg godt inn i risko og statistikker. Kameo har laget en oversiktlig side hvor du kan lese statistikker for tidligere år på deres nettside.

  Statistikk over risiko, tap og avkastning av crowdfunding lån til bedrifter /Kameo.no

  Hvordan starte med crowdlending i Norge?
  Det er lett å komme igang med sparing og investering i crowdlending og crowdfunding, opprett en gratis konto på Kameo.no og bla gjennom aktuelle bedriftslån du kan investere i.

  Du velger selv hvor mye du ønsker å investere, men minimumsummen å investere er 500 kroner.

  Les mer om hvordan du kan investere i crowdlending på nettsidene til Kameo.no. Her kan du også finne aktuelle lån og risikoklassene disse tilhører.

  Her kan du lese mer om å investere i start-ups og bedrifter eller mer tradisjonell investering.


  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.