Hopp til innholdet

De beste tipsene for å spare penger

  Å spare penger er en selvfølge for mange – men ikke for alle. Det kan være vanskelig å komme i gang og det tar litt tid før man ser at pengene faktisk vokser. Står midlene på en vanlig lønnskonto vokser de ofte ikke i det hele tatt. Da er det lettere å bruke pengene og gjøre impulskjøp i stedet for å sette dem til side til noe uklart i fremtiden. Her er noen gode tips til hvordan du kan spare penger i hverdagen.

  • Det kan være en god idé å starte med en plan for økonomien din. Dette kalles gjerne ett budsjett, men ikke vær redd for ordet. Et budsjett betyr rett og slett en plan og behøver ikke å være perfekt, se mitt personlige budsjett eksempel.
  • Gå gjennom forbruket ditt – trenger du virkelig alle strømmekontoene du abbonomerer på? Må du drikke den take-away kaffen eller kjøpe den genseren? Øv på å forhindre impulskjøp ved å utsette innkjøp til neste dag. Les gjerne mer om Få bedre impulskontroll og unngå sløsing
  • Samle forsikringen din hos en rådgiver eller selskap, du kan ofte få gode rabatter,
  • Handle mat i større mengder og sjeldnere, man kan spare mye i lengden på å gjøre mathandelen en gang i uken.
  • Samle dine lån og kreditter og senk den totale månedlige kostnaden . På denne måten slipper du å bli belastet med unødvendige renter og gebyrer. Det er mye penger å spare!
  • Tenk på energiforbruket ditt og spar samtidig på miljøet.
  • Sett deg et mål – hva skal du bruke pengene til? Det blir morsommere å spare hvis du ser den turen, vesken eller til og med huset foran deg! Mitt personlige sparemål var en motorsykkel.

  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.

   

   


  Bli kvitt gjeld

  Når man har gått igjennom forbruket og har funnet noen ekstra hundrelapper eller tusenlapper man kan spare hver måned kan man velge hva man ønsker å bruke dem på. Investere i fond eller aksjer eller spare ekstra ned på gjeld.

  Hva som passer best i din situasjon er individuelt, men hva jeg alltid har valgt er å nedbetale ekstra ned på lån og gjeld ved å bruke snøballmetoden. Denne metoden går ut på å betale så mye som mulig ekstra ned mot den minste gjelden hver måned, når denne er nedbetalt går man videre til nest minst, osv. Momentet man bygger ved å bli kvitt smågjeld og månedlige kostnader gjør at hastigheten man klarer å betale ut lån og gjeld på øker over tid.

  Sparing i fond

  Dersom du har blitt kvitt gjeld og ønsker å investere kan man regne ut hvor mye du kan spare hver måned. Her er noen forskjellige veier å gå, enten starter du med en sum på en lavrisikokonto, for eksempel i et fond. Tabellen under viser hvordan det kan se ut og hva det faktiske overskuddet blir. Fond er en god sparing å ha over lengre tid, da pengene kan trenge tid for å vokse.

  Avkastning:4 %6 %
  Innskuddsbeløp100 000 kr100 000 kr
  Avkastning (netto)48 024kr79 085kr
  Avgifter12 245kr13 572kr
  Din balanse148 024kr179 085kr

  Sparer du mot et lengre mål, men som likevel kan gi rask avkastning og hvor det er mulighet for å plukke ut overskudd, kan det lønne seg å kjøpe seg inn i aksjer. Det betyr ofte litt høyere risiko men kan også gi mer i lomma. 

  Les gjerne mer om 32 enkle sparetips du kan begynne med, Refinansiere gjeld og lån – Et smart økonomisk valg eller Rydd opp i økonomien | Ryddetips for privatøkonomi.