Hopp til innholdet

Rydd opp i økonomien | Ryddetips for privatøkonomi

  En ryddigere økonomi vil hjelpe på humør og redusere stress. Her kan du få gode tips og inspirasjon til hvordan du kan begynne å rydde opp i økonomien din med noen enkle steg.

  Ved å rydde opp i privatøkonomien vil du ikke bare få et gladere og mindre stressfullt liv, du kan oppnå dine drømmer og kanskje til og med bli helt gjeldfri til slutt.

  kontanter er bra og har mange fordeler
  Enkle ting som ett budsjett og en handleliste kan bety store årlige besparelser

  Finn motivasjonen – Ha et «Hvorfor»

  Mange ønsker å begynne prosessen ved å rydde opp i privatøkonomien, men har ofte manglet motivasjon for å komme i gang. Slik er det for mange, og det har også vært slik for meg en gang.

  Etter min erfaring vil det å ha et «hvorfor» være den viktigste motivatoren man kan ha, man bør ha et mål eller gjerne flere delmål, og de behøver nødvendigvis ikke å være store.

  Et «hvorfor» bør være noe konkret og håndfast, noe du kan oppnå. Mitt personlige hvorfor var å kjøpe en ny motorsykkel kontant fra butikken. Sannsynligvis vil dine mål være noe helt annet, poenget er å ha noen mål som vil gjøre det enklere å beholde motivasjonen.

  • Notér ned dine mål og delmål.
  • Ha dine mål synlige, bytt bakgrunnsbilder på mobil og pc f.eks.
  • Les mer om ha et hvorfor til å nå dine mål.

  Få Lån & Refinansiering tilbud fra opptil 22 banker helt enkelt /Sambla.no

  Start med en oversikt

  Av min erfaring vil det å ikke vite være en større stressfaktor enn å få en oversikt over gjeld og hva man skylder. Mange opplever det samme som meg, at stress og bekymringer omkring økonomi blir betydelig mindre når man først skriver alt ned og fører en oversikt.

  Jeg har laget en mal for excel og openoffice hvor jeg kan legge inn mine lån og kreditter, og følger utviklingen der måned for måned, år for år. Denne gjeldsoversikten gjør at jeg vet til enhver tid hva jeg skylder og kan følge utviklingen via grafer. Last den gjerne ned – gratis.

  Last ned en gratis gjeldsoversikt mal og følg med på utviklingen av økonomien over tid

  Å lage en komplett oversikt over hva du skylder skaper en ro.
  Nå slipper man å gruble i flere minutter før man legger seg om kvelden over hvem man skylder og når noe skal betales.

  Å refinansiere gjeld kan bety tusenvis av kroner spart hvert år

  Betal ned gjeld

  Å rydde opp i privatøkonomien betyr i praksis for de fleste at noe skal betales tilbake. Å betale tilbake gjeld eller lån vil være tidkrevende, men man må forsøke å være optimistisk, man blir kvitt gjelden til slutt og det skal ikke lang tid til før man ihvertfall ser effektene av arbeidet man legger ned.

  Det vil som oftest lønne seg å refinansiere lån og gjeld for å få bedre rente og nye avbetalingsbetingelser. Når man samler lån på denne måten reduserer man antallet kreditorer og får samtidig bedre oversikt over hvem man skylder penger og hva som skal betales når.

  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
  Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

  Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
  Besøk Unofinans her.
  • Bli kredittverdig
  • Må eie bolig eller eiendom
  • Må ha inntekt. NAV ufør aksepteres.
  • Inkasso og betalingsanmerkninger aksepteres.

  Ved å refinansiere med sikkerhet i bolig kan man bake eksisterende gjeld, lån og inkasso inn i et nytt huslån slik at betalingsanmerkninger fjernes, og man blir kredittverdig igjen.

  Øk inntekten og reduser utgiftene

  Å redusere utgiftene har de fleste sannsynligvis gjort allerede, men hvis du ikke har tatt grep kan du lese mer om hvordan du kan få lavere faste utgifter hver måned.

  For de aller fleste som sliter med uryddig økonomi vil det som oftest være noen sløseposter i regnskapet. Vær ærlig med deg selv om dine sløseposter og gjør det du kan for å redusere disse, typiske sløseposter vil være:

  • Fest og alkohol
  • Takeaway eller kjøpelunsj, f.eks fra varmdisken.
  • Mange ta med kaffer.
  • Drikke mindre brus, etc.

  Jeg personlig har kraftig redusert mitt eget forbruk ved å f.eks bake mine egne brød og gå fra brus/melk til mer vann i hverdagen. Bare på brød har jeg regnet ut at jeg vil spare over 5000 kroner i året (barn som spiser mye brød).

  Man må også fokusere på å øke inntekten. Istedet for å kutte alt ned til beinet kan det være vell så effektivt – og mer motiverende, når man istedet klarer å øke inntekten sin.

  Jeg har laget en oversikt over fleksible sidejobber og ekstrajobber man kan ta i Norge, blant annet kan du tjene penger på å lade el-sparkesykler og skru sammen IKEA møbler mm. Les mer om fleksible sidejobber.

  For dem som ikke har anledning til å ha en ekstrajobb kan man øke inntekten ved å f.eks jobbe i lunsjen, eller jobbe en ekstra time noen dager i uken slik jeg har valgt å gjøre. Man kan også f.eks starte en blogg og tjene gode penger ved å skrive artikler.

  Før et budsjett og et regnskap

  Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å rydde opp i privatøkonomien er å ha et personlig budsjett. Med et budsjett kan du planlegge måneden som kommer og du kan sørge for å ha nok penger til hendelser som kommer.

  Et budsjett behøver ikke å være avansert, mine personlige budsjetter er for eksempel svært enkelt satt opp. Poenget er ikke å lage et «perfekt» budsjett hvor hvert minste øre er tatt hånd om, poenget er heller å lage en plan for måneden slik at du får satt av penger til f.eks barnebursdag, gaver, strøm, huslån og nok til mat.

  Et budsjett vil også hjelpe deg å redusere forbruket ditt og gjøre deg mer bevisst på hvordan du bruker penger. Les mer om hvordan du kan lage et budsjett.

  Dersom du ønsker å investere kan du lese mer om crowdfunding lån og crowdlending investering, en smart måte å tjene renter hver måned. Start med crowdlending for 500 kroner eller mer.