Hopp til innholdet

Bli kvitt gjeld på lav inntekt – Kurèr blakkhet

  Ikke alle har en stor inntekt som betyr at å bli kvitt gjeld vil være ekstra vanskelig. Men det er ikke umulig å bli kvitt gjeld, selv på en lav inntekt.

  Gjeld og spesielt dyr gjeld bør prioriteres og jo lengre man venter jo verre blir det. Så ikke vent med å angripe problemet.

  Kostnaden av gjeld

  Hva om noen tilbyr deg 8, 11 eller 25% renter på sparepengene dine? Du ville raskt takket ja til ett slikt godt tilbud! Dette er ofte rentesatsen på typisk dyr gjeld som kredittkort, inkasso og forbrukslån. Dette er penger du potensielt vil spare dersom du nedbetaler gjelden raskere enn planlagt.  Kutte kostnader: De store greiene

  Om du er hundretusenvis av kroner i gjeld, vil ikke hjemmelaget takeaway kaffe være den viktigste prioriteringen for å spare penger. Dette er uansett viktige tips, men først må man konsentrere seg om de viktigste og største utgiftspostene.

  Redusér renteutgiftene

  Dersom du har forbrukslån eller kredittkort på typisk 14 – 25% renter kan du ganske raskt søke om refinansiering via Lendo.no og få tilbud på en bedre rente via en ny bank.
  Renteeksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341

  Dette er en enkel måte å starte den økonomiske snuoperasjonen for å bli kvitt gjeld, simpelthen ved å bruke 10-20 minutter kan man effektivt redusere renteutgiftene med flere prosent.

  For deg med bolig finnes det også alternativet refinansiering med sikkerhet. OKIDA.no er en låneagent som samarbeider med en rekke banker som tilbyr såkalt omstartlån. Dette betyr at man baker usikret gjeld (kredittkort/forbrukslån/inkasso) inn i boliglånet. Totalrenten på boliglånet vil øke i forhold til et tradisjonelt boliglån, og man bør derfor se hva slags tilbud man kan få.
  Eksempelrente: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

  Gå inn på Okida.no og fyll ut en søknad. Dette tilbys også om man har betalingsanmerkning og inkasso, og vil dermed være en god måte å omstille økonomien i en rask omgang.

  Hus og boligutgifter

  En god tommelfingerregel er at lånekostnadene ved bolig ikke bør overstige 30% av din inntekt. Men ikke alle følger denne regelen. Mange bruker 50% av inntekten på bolig, og om du er blant dem vil det være nærmest umulig å komme ut av gjeld og spare til fremtiden.

  Selv om du er 30% eller under, om du har høy gjeld bør dette forandres. Det er noen måter å gjøre dette på; finn deg en billigere bolig, få en romkamerat, flytt inn med foreldre i en periode eller flytt til et sted med lavere kostnad.

  Å bo sentralt i en stor by er fasjonabelt og kult, men dersom det betyr at du alltid vil streve med høye kostnader og gjeld så vil det ikke være verdt det. Den drømmen kan oppnås senere.

  Å flytte vil derimot være er ett stort steg for de fleste, og i mange tilfeller vil økte pendlerutgifter føre til totalt sett høyere utgifter. I slike tilfeller bør du istedetfor heller øke inntekten din, noe vi skal se på senere.

  Transport

  Transportutgifter er reelle og noe man bør se på. En el-sykkel eller en vanlig sykkel kan spare deg for tusenvis av kroner hvert år, selv om du bare benytter den på dager med fint og passe varmt vær. Ett busskort koster vanligvis 300 kroner i måneden og er en kjempegod måte å komme seg til jobb dersom bussrutene tillater det.

  Matutgifter

  Om du har en viss følelse med pengebruken vil du sannsynligvis se på denne utgiftsposten som den største sløseposten. Om du ikke har gått igjennom hva du bruker på dagligvarebutikker i måneden enda, tell over i nettbanken. Du vil sannsynligvis bli ganske sjokkert over alle tusenlappene som forsvinner på små transaksjoner flere ganger om dagen.

  Om du ikke liker å lage mat hjemme, så må du rett og slett bare begynne. Det kalles å kutte utgifter og være fornuftig. Man kan enkelt lage god mat ved å bruke rene og gode ingredienser.

  Kjøtt på tilbud eller typiske kjøttstykker av høyrygg, flatbiff etc kan kuttes opp i mindre porsjoner og fryses ned og spres utover flere middager. Ris, hermetikk og frosne grønnsaker kan kjøpes inn i større kvanta og hindre hyppige turer til butikken.

  Faste utgifter

  En fordelig del av det å bli voksen er alle de faste utgiftene og forpliktelsene man har, heldigvis kan noen av disse kuttes og reduseres. Les også hvordan kutte faste utgifter.

  • Kabel TV eller parabol. Benytt heller en streaming tjeneste eller kutt totalt i en periode. Fritiden du får kan brukes på andre ting, eller du kan få deg en ekstrajobb og øke inntekten.
  • Streaming. Du trenger ikke så mange.
  • Forsikringer. Selv sparte jeg over 10.000 i året på hva jeg trodde var en veldig god avtale – og fikk bedre forsikring. Shop rundt.
  • Strøm. Noe strøm må man bruke, men dersom du har spotpris så bruk strøm når den er billigere. Man kan f.eks styre varmtvannsberederen til å bare stå på i timene hvor strømmen er billigst.

  Øke inntekten

  En ting er å kutte utgifter og leve mer sparsommelig. Ett like viktig, eller kanskje viktigere tips er å øke inntekten din. Med en enkel sidejobb kan man fort tjene tusenvis av kroner ekstra hver måned, og man få samtidig mindre tid til å kjede seg å bruke penger. Vinn Vinn.

  • Porterbuddy, Wolt, Foodora. Det finnes mange eksempler på såkalte «gigjobber» hvor man leverer eller utfører tjenester mot betaling. Les mer om gode sidejobber.
  • Klassiske deltidsjobber som matbutikk, pizzabaker.
  • Jobb ekstra overtid. I mitt tilfelle kan jeg styre jobbhverdagen selv og det er enkelt for meg å ta på meg mer arbeid de dagene hvor dette passer.
  • Ha et sideprosjekt. Selv drifter jeg et tiltalls nettsider og har økt inntekten min med hundretusener ekstra hvert år.
  • AirBnb: Lei ut et rom, en båt, en hytte, en bobil eller bolig og leilighet når du er på ferie.
  • Les mer om hvordan du kan øke inntekten.


  Få en god oversikt og oppdater den!

  Bruk min selvlagede excel/google spreadsheet mal til å fylle inn gjelden du har og oppdater denne hver måned. Selv har jeg brukt denne hver måned i snart 3 år og jeg kan se via grafer hvordan gjelden har sunket hver måned, og år for år.

  Få din egen gjeldsoversikt mal.

  Du vil få en klar og grei oversikt over hvilke gjeld og lån du har, hva saldoen er på disse hver eneste måned og hvordan utviklingen går. Dette gir deg sjelefred ved at du slipper å gruble over hva du skylder. Du kan få all denne informasjonen med ett lite klikk!

  Du vil også oppleve ekstra motivasjon til å nedbetale gjeld. Så utrolig deilig det er å endelig kunne taste inn «0» kroner under forbrukslånposten!

  Lykke til!

  Les gjerne mer om gode sparetips her, hvordan bruke snøballmetoden til å bli kvitt gjeld, refinansiere med omstartlån og 32 enkle sparetips du kan begynne med.