Hopp til innholdet

Øke inntekten? Tips til hvordan du kan tjene mer penger

  For å få en bedre økonomi er det som oftest to variabler som spiller inn, inntekt og utgifter. Det finnes mange råd om hvordan man kan bruke mindre penger, men hvordan kan du øke inntekten din?

  Her er noen tips til hvordan man kan øke inntekten og få bedre økonomi.

  Forhandle om høyere lønn

  Nå er det enklere å få bedre betalt for en god jobb i USA enn her i Norge, her styres ofte lønningsnivået av tariffavtaler kollektivt som gjør det umulig å forhandle lønnsnivå individuelt.
  Om du derimot ikke er dekket av en tariffavtale så har Nettavisen noen tips om hvordan du kan be om lønnsforhøyelse, bl.a:

  • Tenk over hvorfor du fortjener en høyere lønn. Har du ytt ekstra i stillingen i det siste? Har du tatt ekstra kurs eller videreutdanning? Har du solgt mer enn gjennomsnittet?
   Ha fakta å vise frem.
  • Foreslå lønnsforhøyelse i prosent, ikke kroner. 25 000 kroner høres mye ut – 5% ikke så mye.
  • Ikke spørr i «gangen». Avtal tid på forhånd og vær klar på at det gjelder lønnsforhandlinger.

  Det finnes visse unntak hvor du kan be om høyere lønn om du jobber i en tariffregulert bedrift. Disse kan være:

  • Du har fått nye arbeidsoppgaver
  • Du har fått større ansvar
  • Du har videreutdannet deg
  • Du har fått tilbud fra en annen bedrift
  • Dersom du flyttes til lederstilling

  Den største muligheten du har til å påvirke lønnsnivået ditt er ved ansettelsen.
  Karrierestart.no har en veldig nyttig artikkel om dette, her kan du også se gjennomsnittslønn for forskjellige yrker – Det kan du forresten også gjøre på utdanning.no.

  Andre nyttige linker:
  NAV Jobbsøker kurs.
  Finn.no Tips om CV og søknader.


  Jobb mer – Tjen mer

  Siden jeg er ansatt i en tariffregulert bedrift får jeg ikke gjort så mye med timelønnen – det jeg kan gjøre noe med derimot er innsatsen og timene jeg jobber. Her er noen ting som jeg gjør selv.

  • Jeg prøver å selge mer til kundene og tjene mer for firmaet.
  • Jeg jobber i lunsjen.
  • Jeg jobber lengre dager uten å skrive overtid.
  • Jeg tar imot overtid hvis det er mulig.
  • Prøver å ha så lite «ledig tid» som mulig.

  Ha en sidejobb

  En sidejobb kan bety deltidsjobb, men ikke nødvendigvis (vi kommer til deltidsjobb senere).

  Hva jeg mener med sidejobb er noe du gjør kun for deg selv.
  Det kan være et eget firma du driver på fritiden som utvikler et produkt, eller det kan være en nettbutikk du driver i helger og ettermiddager.

  Selv driver jeg 4+ blogger og tjener penger på annonser, prosjektet er forholdsvis nytt og jeg er ingen profesjonell blogger, men via disse nettsidene tjente jeg over 3000 kroner den første måneden.

  En sidejobb kan også være utallige andre prosjekter eller fleksible jobber som du bestemmer arbeidstiden over selv. Du kan for eksempel tjene penger på å selge bilder, lade el-sparkesykler eller ved å leie ut ting og bil. Les mer her om fleksible sidejobber.


  Har du ledige ettermiddager? Hva med en Deltidsjobb

  En deltidsjobb er ypperlig for å få litt ekstra inntekt, spesielt for dem som enten er unge og ikke har barn eller for dem som er eldre og har voksne barn.
  Da har man ofte ledig tid på ettermiddager, kvelder og helger som man kan bruke til å tjene litt ekstra penger og å raskere komme ut av gjeld.

  Nå er det mange om beinet på deltidsjobber og svært få av de mange deltidsstillingene som finnes blir lyst ut. Grunnen er ganske enkel, enten går dem til noen sjefen eller kollegaer allerede kjenner.
  Eller så går stillingen til noen som allerede har vært innom og som har lagt igjen en CV og en søknad.

  • Vær frempå og lever CV og søknad til butikker, restauranter, takeaway og andre bedrifter som du vet har deltidsstillinger.
  • Kanskje du idag jobber i en avdeling og har mulighet til å jobbe ekstra i en annen avdeling.
  • Med en deltidsjobb kan du fort få 5 – 10 000 ekstra i måneden, det er et ypperlig tilskudd til å nedbetale gjeld.

  Tjen penger på renter og crowdlending hver måned.

  Dersom du ønsker å investere kan du lese mer om crowdfunding lån og crowdlending investering, en smart måte å tjene renter hver måned. Start med crowdlending for 500 kroner eller mer.

  10 Ideer for hvordan du kan øke inntekten din

  Å øke inntekten kan kreve kreativitet og innsats, men her er 10 ideer for å hjelpe deg med å komme i gang:

  1. Skaffe seg en høyere betalende jobb: Søk etter stillinger innenfor ditt felt som tilbyr høyere lønn og bedre vekstmuligheter.
  2. Be om lønnsforhøyelse eller forfremmelse: Dokumenter dine prestasjoner og verdi for arbeidsgiveren din, og argumenter for en høyere lønn eller forfremmelse.
  3. Jobbe deltid eller ekstra timer: Ta på deg en deltidsjobb eller jobb overtid for å øke inntekten i tillegg til din primære jobb.
  4. Utnytte ferdighetene dine gjennom frilansing: Tilby dine ferdigheter som konsulent, skribent, designer, programmerer eller annet på frilansplattformer som Upwork, Fiverr eller Freelancer.
  5. Investere: Sett penger i aksjer, obligasjoner, eiendom eller andre investeringer som kan generere avkastning over tid.
  6. Skape passive inntektskilder: For eksempel, utvikle og selge digitale produkter som e-bøker, kurs, apper eller nettkurs.
  7. Lei ut eiendom: Hvis du eier en bolig eller ekstra rom, vurder å leie ut gjennom plattformer som Airbnb eller til langsiktige leietakere.
  8. Starte en sidevirksomhet: Etablere en liten bedrift basert på dine ferdigheter, interesser eller hobbyer, som for eksempel et netthandel, en blogg eller en coachingtjeneste.
  9. Selge varer: Vurder å selge ubrukte eller uønskede gjenstander på nettet via plattformer som eBay, Amazon eller lokale salgsgrupper på Facebook.
  10. Ta betalte undersøkelser eller delta i markedsforskningsprosjekter: Registrer deg på nettsteder som tilbyr betaling for å fullføre undersøkelser eller delta i fokusgrupper, som Survey Junkie, Prolific eller Respondent.

  Vær oppmerksom på at noen av disse ideene krever tid, engasjement og investering for å kunne gi betydelig økning i inntekt, mens andre kan gi umiddelbar ekstrainntekt med mindre innsats.