Fondsparing – Dave Ramsey sine taktikker for plassering

Fondsparing – Dave Ramsey sine taktikker for plassering

Jeg skal være ærlig, jeg kan lite om fondssparing og hver gang jeg prøver å undersøke noe slikt ender jeg opp med et titalls faner i nettleseren og enda flere spørsmål. Så la oss se på noen spørsmål sammen.

Man bør spare til pensjon

Selv om man i Norge har folketrygden som et sikkerhetsnett tror jeg at det vil bli mer nødvendig i fremtiden å sikre seg selv og sin egen pensjon.

Spesielt er det viktig om du ønsker å opprettholde nogenlunde det samme inntektsnivået som når du var i arbeid.

Nordmenn blir stadig eldre, og holder oss friskere lengre. Med ekstra sparing via fond kan du reise og oppleve verden på dine eldre dager.

Hva anbefaler Dave Ramsey?

Om du ikke kjenner til Dave Ramsey så er han personen som inspirerte meg (og millioner av andre) om å ta tak i privatøkonomien og bli kvitt gjeld. Og om det er noen jeg føler jeg kan stole på rådet til, så er det nettopp ham.

Siden jeg nå er på det som han kaller «baby-steg to» er investeringer utelukket for meg for øyeblikket. Og om du også fokuserer på å betale ned gjeld, bør du fortsette med det. Å bli kvitt gjeld er det viktigste du kan gjøre for å bygge en formue! Les mer om å bli gjeldfri med snøballmetoden.

Om du derimot er gjeldfri og har penger du ønsker å investere så anbefaler han en strategi som heller mer mot vekst-baserte aksjefond, og kanskje litt mot indeksfond.

Hvordan Dave Ramsey fordeler sine investeringer. Bilde: DaveRamsey.com

Hva er vekst-baserte aksjefond da?

Man skulle kanskje trodd at vekst baserte fond var fond som tradisjonelt alltid har vist til vekst? Men det stemmer ikke.

Vekst-baserte fond er heller fond som investerer i oppstartsbedrifter og nye markeder. Dette har tradisjonelt vært teknologi-fokuserte fond.

Vekst og inntekt type fond er lav-risiko, altså investert i stabile store bedrifter som leverer tjenester folk benytter seg av uansett hvordan økonomien ellers utvikler seg.

Aggresiv vekst er en type høy-risiko fond, disse investeres ofte i oppstartsbedrifter. Her kan det gå høyt opp, og langt ned.

Internasjonal, for Dave Ramsey er dette fond som ikke investeres i USA. Men siden vi bor i lille Norge vil det vel være naturlig at vi har mer enn 25% av fondsparingen i utlandet?

Et eksempel på en spareplan fra Kron hvor man kan velge

Heldigvis kan man få hjelp og forslag fra en tredjepart, jeg har hørt fra flere at de er fornøyde med løsningen til Kron, blant annet vant dem en test av DinePenger.

Hva med indeks-fond?

Fordelen er at et indeksfond vil velge alle aksjer i en indeks mens et håndplukket aksjefond vil kanskje bare velge 30-60.
Man er naturligvis da mer risikoutsatt i et aksjefond kontra et indeksfond.
Men dette er igjen avhengig av hvilken risiko du selv ønsker å ha.

En annen fordel er at indeksfond har de laveste honorarene på 0.2-0.3%.
Hos Kron.no kan du ta en titt på de forskjellige sammensetningene indeksfondene har, jeg syntes det var interessant å se på alle de forskjellige planene dem tilbyr.

Hva sier Forbrukerrådet?

Finansportalen som drives av forbrukerrådet har gjennomført en stor undersøkelse av indeksfond vs aksjefond.

De forteller at aksjefond var bedre på den Norske børsen, mens indeksfond var bedre i utland og globalt.
Forbrukerrådet anbefaler (som bankene) og investere mest mulig globalt. Det Norske markedet er rett og slett ganske smalt, les hele rapporten hos finansportalen.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer