Er refinansiering lurt? – Farene med Refinansiering

Er refinansiering lurt? – Farene med Refinansiering

Refinansiering kan være et godt hjelpemiddel om man har tatt et oppgjør med hvorfor man havnet i gjeldsproblemer i utgangspunktet. Derimot om man benytter refinansiering som en «reset» mulighet, uten å gjøre noe med forbruk eller handlevaner, kan man fort havne i enda større finansielle problemer.

Her skal vi se litt på hvordan refinansiering kan hjelpe, hva man bør unngå og hvilke valg man bør ta.

Refinansiering:
Gjelden er ikke problemet

Det finnes mange grunner til at man har et gjelds-problem, og det trenger ikke nødvendigvis skyldes «uansvarlige», eller «dumme» valg man har tatt tidligere. Noen ganger i livet vil kreditt og et lån være nødvendig for å komme seg igjennom en midlertidig krise.

Gå litt igjennom deg selv og dine tidligere valg. Var lånet en nødvendighet, eller skyldtes det overforbruk, eller mangel på impulskontroll?

Ved å reflektere litt over dine tidligere forbruks – og lånevaner, kan du unngå å havne i samme problemet på nytt. Som oftest skyldes for høy gjeld forbruk som kan unngås i fremtiden ved å begynne å lage et enkelt budsjett. Les mer om refinansiering av gjeld med og uten sikkerhet.Nedbetalingstid er viktigere enn rente

Som oftest vil den største faktoren i kostnaden av et lån skyldes løpetid – og ikke renten. Sørg derfor for at refinansieringslånet ikke blir en «sovepute», men betal den ned så raskt du har mulighet til. Bruk gjerne snøballmetoden for å nedbetale gjelden enda raskere.

Øk Inntekten med en sidejobb

Refinansiering er lurt når..

Fortsetter du derimot å betale den vanlige summen på kr 4.300 kroner hver måned på refinansiering-lånet vil du betale kr 21.412 kroner i renter (17.000 mindre og bli gjeldfri på 2.5 år.

Refinansiering kan dermed være lurt når du bruker det det som en mulighet for å samle – og betale ned med samme beløp som før.

Om du greier å betale inn en tusenlapp ekstra hver måned vil du bli gjeldfri på kun 22 måneder.

Å bake forbrukslånet inn i hus lånet blir like dyrt og øker faren for enda mer gjeld.

Bake forbrukslån inn i huslånet?

Som nevnt tidligere vil det å betale ned lånet raskt, ofte være mer økonomisk fornuftig enn å betale ned med lavest mulig rente.

Ved å bake forbrukslånet eller kredittkortgjelden inn i huslånet blir man «kvitt» problemet der og da, men om du ikke betaler ekstra ned på huslånet for å kompensere vil lånesummen over tid forrente seg og kostnaden vil ende opp med å være like høy som andre typer lån.

Skill mellom refinansiering og huslån – Om du baker dine gamle lån inn i huslånet vil disse lånene fort være glemt uten at du har tatt ett oppgjør med dine tidligere forbruk- og lånevaner.

Da kan det heller være lurere å skille mellom huslånet og andre typer lån via et refinansieringslån. Dette lånet vil være mer synlig, du blir bevisst på lånet og hva du skylder, og du kan prioritere nedbetaling av dette.

bli gjeldfri
Du kan aldri bli kvitt gjeld med mer gjeld. Her er hvordan du kan bli gjeldfri.

Er refinansiering lurt?

Stort sett vil den faktoren som bestemmer mest over rentekostnad (og kostnad på lånet) være nedbetalingstid. – Jo lavere nedbetalingstid, jo bedre!

Ved å ha et separat refinansieringslån kan du fokusere og prioritere dette lånet. Refinansiering er derfor lurt om:

  • Du har tatt et oppgjør med hvorfor du havnet i gjeldsproblemer.
  • Har kuttet ned på forbruket
  • Har laget deg et budsjett
  • Prioriterer å nedbetale lånet så raskt du kan.

Refinansiering via et såkalt omstartslån kan også være en god mulighet for å få en «ny» økonomisk start hvis man har kommet i et økonomisk uføre med inkasso og betalingsanmerkninger.

Den beste måten å komme ut av gjeld

Refinansiering er et godt hjelpemiddel, men man kan aldri bekjempe gjeldsproblemer med gjeld.

Gjør man ikke noe med årsakene til gjelden kan istedet refinansiering gjøre mer skade enn nytte, derfor bør du bli bevisst på hvorfor du havnet i gjeldsproblemer i utgangspunktet, øve på impulskontroll, starte med et budsjett og vurdere å øke inntekt – og nedbetalingstid.

Les mer:Back to top