Betale ned all gjeld
Gjeld,  Topp

Betale ned all gjeld – min plan

Å bli kvitt all gjeld er «uvanlig» i dagens samfunn. Jeg har inntrykket av at det er normalt med månedlige gjeld-nedbetalinger hver måned til man er 60 år og går av med pensjon.
Selv om det i moderne tider er ting som tyder på at også de «eldre» setter seg stadig dypere i gjeld. Det viser iallefall tall og trender fra Sparebank 1.

– Det høres kanskje rart ut, men i motsetning til besteforeldre- og deler av foreldregenerasjonen. Vil mange i den yngre generasjonen aldri bli gjeldfrie

sparebank1

Tallene viser at dagens eldre (55-66) har en stadig økende gjeldsprosent, i 1993 var tallet 30% av gjelden til 35-44 åringene mens den idag har økt til 63%

Banken forteller videre at dette kan ha negative utfordringer for dagens «unge». Dem som er i etableringsfasen eller igang med livet, småbarn og oppussing.
Grunnen er at foreldregenerasjonen ikke etterlater seg like mye arv og verdi i boligen i snitt som tidligere. Og arv har vært for mange en ypperlig anledning til å nedbetale sin egen gjeld.

Når denne muligheten nå faller bort vil sannsynligvis dagens unge som fremtidige pensjonister ha enda mer gjeld å etterlate sine etterkommere. Om man ikke tar noen grep idag da.

Ta kontroll og nedbetale gjeld

Min gjeld – et produkt av både nødvendighet (huslån) og overforbruk har jeg bestemt meg for å gjøre noe med, endelig!
Jeg har gått fra et massivt overforbruk og nesten 18.000 i matutgifter en måned, til å begynne med et 1000 kr i uken matbudsjett.
Om jeg holder dette vil jeg kunne spare 68.000 kr i året bare der. For ikke å snakke om annet sløseforbruk som gjorde at jeg har levd lønning til lønning + kredittkort i månedsvis og årevis.

Jeg har bestemt meg for å følge Snøballmetoden når jeg skal nedbetale gjelden.
Mine viktigste punkter å bli kvitt er de «4 små», altså all gjeld som ikke har med huset å gjøre – i første omgang.
Ved å kvitte meg med kredittkort, forbrukslån, tannlegekonto og lånekassen vil jeg ha 6.300 kr mindre i månedlige minimums-betalinger eller 75.000 mer i året
– det er en ganske heftig lønnsforhøyelse om man ser på det slik.

Betale ned huslånet før tiden

Å betale ned huslånet før tiden er også et mål for meg, tenk så deilig det ville vært å være helt gjeldfri! Om jeg skulle betalt ned hele huslånet villle jeg hatt 90.000 kroner mer i året å rutte med. Penger man kan bruke til å spare, investere, bruke og gi til andre.

Men å betale ned hele huslånet handler ikke bare om å frigjøre penger du ellers ville betalt ned over 20-30 år.
Det handler også om noe enda viktigere. Som for eksempel ro i sjelen. Vite at uansett om økonomien i verden går ad-undas og rentene dobler seg eller man mister jobben, blir ufør etc så er du klar økonomisk.

Om jeg vil betale ned huslånet på så kort tid som mulig er jeg ikke sikker på enda.
Jeg vil først bli kvitt mine «4 små» først og så planlegge deretter.
Jeg er forberedt på noen magre måneder og år nå som f.eks betyr:

  • ingen dyre ferieturer
  • oppussing-stopp
  • ikke nytt kjøkken som jeg har lyst på
  • holde meg til et matbudsjett
  • jobbe ekstra-timer i jobben når jeg får mulighet
  • Ingen privat-bil
  • Ingen MC som jeg også har lyst på
  • Ingen firmaturer eller byturer i særlig grad

Å overføre denne planen over til huslånet som er min største gjeld vet jeg at kan bli vanskelig å følge i så lang tid.
Det er jo mye annet i livet man også ønsker å gjøre enn å kun fokusere på å betale ned huslånet.. Jeg har jo barn og jeg synes de fortjener å oppleve en utenlands ferietur med pappaen sin eller noen dager med hotell i tusenfryd for eksempel.

Jeg er enda ikke der at huslånet er eneste gjenværende gjeldspost slik at det kan bli pri – 1. Kanskje du er der? Eller kanskje du også sliter med mye annen smågjeld og kreditt som meg. Om du er interessert i å ta grep om egen gjeld så kan du lese litt mer om snøballmetoden jeg ønsker å bruke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.