Hopp til innholdet

Minimere – For sjel & lommebok

  «Less is more» er et kjent uttrykk, ofte brukt ironisk nok som slagord i reklamefilmer hvor noen forsøker å overtale deg til å kjøpe mer ting og produkter. Men det er mye sant i uttrykket og viktigheten av å ikke fokusere på det materielle går lengre tilbake i tid, ta for eksempel et utdrag fra Bibelen.

   

  Samle dere ikke skatter på jorden, hvor møll og rust tærer, og hvor tyver bryter inn og stjeler. 
  Men samle dere skatter i himmelen, der verken møll eller rust tærer, og tyver ikke bryter inn og stjeler.  For hvor din skatt er, der vil også hjertet ditt være.

  Matteus 6:19-21

   

  Tusener av mennesker i kø for å kjøpe Iphone

   

  Men ikke bare i bibelen. Ifølge buddhismen vil det å knytte seg til materielle ting føre til lidelse. En tradisjonell munk i alle religioner lever enkelt og med få eller ingen egne eiendeler hvor hovedideen bak er at ingen eiendeler varer evig og man bør derfor ikke knytte seg til dem.

  La oss si at du har en favoritt kaffekopp – du har kanskje brukt den i mange år og du har faktisk blitt litt glad i den gamle koppen – Den er deg! Alle vet at det der er DIN kopp. Men en dag glipper du og knuser koppen og neppe vil du la det gå uanfektet, nei du vil bli irritert over at du greide å miste den – kanskje litt sint til og med – og litt lei deg.

  Et annen tanke er alle menneskene som stod i kø for ny Iphone. Der og da vil de kanskje oppleve stor lykke men den vil snart gå i stykker, noen vil miste den og for andre tar det ikke lang tid før man ønsker seg noe enda nyere og bedre.

   

   

  Nå er ikke jeg en stor tenker eller en særlig god teolog, men det er noen punkter som jeg tror går igjen i mange religioner, blant antikkens tenkere og andre som har trivdes med å leve et enkelt liv og det er viktigheten av å:

  • Ikke bli tilknyttet.
  • Ikke prøve å leve andres liv.
  • Leve et enkelt og lykkelig liv.
  • Være tankefull.
  • Være vennlig og ha medfølelse.

  Dodge kom i 2018 i hardt vær for å bruke en inspirerende tale av Martin Luther King i en bilreklame som ble sendt under SuperBowl, en vellaget, inspirerende reklame som nok var laget i god mening.
  Vel noen kreative sjeler la ut bilreklamen en gang til – men denne gangen med hva King egentlig mente om forbruksjaget eller «consumerism» som han kalte det. Ta en titt.

   

  At «minimalisme» har en lang historie er ikke å avfeie, selv om tidligere tilhengere og tenkere kalte den med andre ord – «å leve enkelt» går igjen.

  Så la oss gå over punktene ovenfor igjen og se hvordan det å minimere kan tilknyttes disse punktene.

  • Ikke bli tilknyttet.
   Til ting eller materielle goder, for ting går i stykker, blir stjelt, blir oppskrapet, utdatert eller blir solgt. Velg dine ting med omhu, kjøp produkter som gir deg eller ditt liv glede – og tenk igjennom først.
  • Ikke prøve å leve andres liv.
   Så som i det niende budet «Du skal ikke begjære din nestes eiendom«.
   Å sammenligne seg selv med andre kan medføre en hel del ulykke og problemer – pluss du vet ikke hvordan andre egentlig har det, du ser som regel bare solsiden av andres liv.
  • Leve et enkelt og lykkelig liv.
   «Hemmeligheten bak lykke er ikke å ønske seg mer, men å kunne nyte mindre. -Sokrates». Det er lurt å tro at mannen bak filosofien var inne på noe. Å være tilfreds er en egenskap som må læres og når du innser hvor lite du faktisk trenger kan du nyte det du har.
  • Være tankefull.
   Mon tro hvordan det ville vært å levd i antikkens Hellas eller i Mayariket? Hvordan ville livet vært uten alle moderne distraksjoner, uten en telefon som vibrerer, uten sirener fra gaten utenfor eller uten gatelys som lyser opp gaten utenfor. Ville tilfeller av f.eks angst vært mindre om vi hadde mer ro rundt oss?
  • Være vennlig og ha medfølelse.
   Bruk mindre tid på ting eller ervervelsen av dem. Hva om du kunne brukt pengene på å blitt gjeldfri, du kunne kanskje startet opp din egen lille bedrift eller jobbet litt mindre? Kanskje du kunne gitt mer til organisasjoner eller støttet saker som var viktige for deg.

   

   

  Knytte det sammen

  Selv om du ikke behøver som i eksemplene over å være verken religiøs eller ha noen ideologiske grunner for å minimere livet ditt så kan det være praktisk for alle som for eksempel vil:

   

  • Ha mer fritid
  • Bli gjeldfri
  • – Eller, ikke havne i «luksusfellen»
  • Ha mer plass
  • Ha mindre «ting i veien» – mindre å se på rundt deg.
  • Ha færre men mer verdifulle ting (verdifull for deg)
  • Være mer flyttbar
  • Ha færre ting å tørke støv av

   

  Uansett om minimalisme er noe for deg eller ei, kanskje du ikke vil fullt ut innlemme alle ideene om minimering så er det sannsynligvis noen gode punkter å ta med seg.

  For slik jeg ser det handler ikke minimalisme om gleden ved å leve uten ting, men om å leve med ting som gir deg glede.
  Og hvem vil vel ikke leve et lykkeligere liv – enkelt?