Hopp til innholdet

5 Kjente Menn som kom Seirende ut av all Motgang

  5 kjente vitenskapsmenn, bedriftseiere og oppfinnere som alle hadde en vanskelig oppvekst og tidlig karrière full av motgang. Men ved hardt arbeid og pågangsmot endte visa bra!

  Albert Einstein

  Historiens største fysiker fikk ikke til å snakke ordentlig, noe som fikk lærerne hans til å mistenke at han hadde lærevansker. 4-år gammel kunne han ikke prate, 7-år gammel kunne han ikke lese. Han var en rebell i sin ungdom og ble utvist fra Rotterdam Akademi og ble avvist av ETH Zurich (Realfag universitet).

  “Failure is success in progress”

  Han funderte på å avbryte skolegangen og heller selge livsforsikring i stedet.

  Hans egen far viste ingen støtte eller tiltro til unge Einstein, faren ville senere gå bort uten å få med seg fremskrittene sønnen senere ville gjøre.

  Han begynte å jobbe på et patentkontor hvor han gikk gjennom patenter og matematiske ligninger. Der begynte hans arbeid, men han ville fortsette å gjøre utallige feilsteg underveis.

  Fra 1905 til 1946, Einstein gjorde feil i: klokkesynkronisering teorien, masse i relativitetsteorien, 1, 2, 3, 4, 5, 6, og 7 ende bevis om E = mc2, hans tolkning av Mach’s prinsippet, forsøk på å modifisere den generelle relativitetsteorien, formulere en samlende teori i fysikk, blant andre eksperimenter, diskusjoner og kalkulasjoner.

  Benjamin Franklin

  Benjamin Franklin pryder ikke $100 dollarseddelen for ingenting. Han var en bemerkelsesverdig forfatter, politiker, vitenskapsmann, statsmann og oppfinner. Blant annet var han også en av grunnleggerne av USA.

  Han oppfant blant annet lynavlederen, Franklin-peisen, bifokale briller, og oppdaget mange egenskaper til elektrisitet.

  “Do not fear mistakes. You will know failure. Continue to reach out.”

  12 år gammel begynte Benjamin Franklin å jobbe for sin eldre bror James, som også var skaperen av avisen The New-England Courant. Med et stort ønske om å skrive for avisen sendte han inn sine leserbrev bare for å bli avvist gang på gang. Han gav derimot ikke opp, og sendte istedenfor inn artikler under pseudonymet «Mrs.Silence DoGood». Hans utspekulerte metode fungerte, helt til broren James oppdaget hvem som egentlig stod bak navnet.

  Han forsøkte å starte sin egen publikasjon som aldri ble populær, prøvde å formatere alfabetet ved å unnlate bokstavene C, J, Q, W, X, og Y. Møtte motstand fra sin egen sønn om å forene koloniene. Lekte Hutchinson brevene som hadde negative følger for hans politiske karriere, og mistet støtte i sin beslutning om Stamp Act i 1765.

  Charles Schultz

  Hans eventyr om Snoopy, Charlie Brown og Knøttene kan man i dag finne i aviser over hele verden, her fanger de oppmerksomheten til over 355 millioner lesere hver dag. Dette til tross for at Schultz har beskrevet sitt liv som «et liv om avvisning».

  I have a new philosophy. I’m only going to dread one day at a time

  Han gjorde det dårlig i alle 8ende klasse fag, og strevde med sport. 22 år gammel ville hans mor gå bort, mens han ble sendt som soldat i 2-verdenskrig. Mens krigen pågikk, fikk Schultz tiden til å gå ved å lage tegneserier, hans pågangsmot ville etter krigen bære frukter.

  Henry J Heinz

  Om du hører navnet Heinz, vil nok ketchup sannsynligvis være bildet du assosierer det med, og en stor del av Henry J Heinz sitt 10.7 milliarder dollars forretningseventyr skyldes dette ene produktet.

  Men, tilbake i 1869 startet Heinz sin karriere ved å selge pepperrot. Han opplevde suksess og utvidet sortimentet til sylteagurker, eddik og andre hermetiserte produkter. Men i 1875 falt hans kortvarige eventyr sammen, en finanskrise satt inn hvilket slo firmaet hans konkurs – og Heinz med ingenting igjen.

  Heart power is stronger than horsepower.

  Blakk, med gjeld og uten mulighet til å starte en ny bedrift begynte Heinz å jobbe for familiebedriften, F&J Heinz Company.

  Firmaet ble drevet av hans søskenbarn og bror.

  Heinz startet omgående med å produsere sin egen Ketchup blanding, og i 1888 hadde han greid å fått betalt ned sin egen gjeld etter den tidligere konkursen.

  Etter mange år med hardt arbeid, kunne han i 1905 ta over kontrollen av bedriften. Han økte antallet fabrikker til 25 over hele verden, og ansatte mer enn 65.000 mennesker.

  Soichiro Honda

  Møt mannen bak det Japanske bil-eventyret Honda. Hans vei mot suksess inneholder en god dose fartsdumper og svingete omveier.

  Under den store depresjonen i 1930 kunne man finne Soichiro jobbe i et lite verksted i Japan, her jobbet han døgnet rundt med å lage en ny type stempelring som han håpet å selge til Toyota. Han jobbet utrettelig natt og dag, sov i verkstedet og pantsatte konens smykker for å fullføre jobben.

  Etter å ha gjort ferdig stempelringen ble den sendt til Toyota for inspeksjon, de konkluderte med at den ikke opprettholdt Toyotas standard og avviste produktet. Etter to år fikk han endelig en kontrakt med Toyota om å lage 50.000 stempelringer, hvorav det senere ville vise seg at bare 3 av 50 møtte spesifikasjonene.

  “People see my success is only one percent. But, they do not see my 99% failure”

  Mens det brygget opp til 2-verdenskrig ble det vanskeligere å finne egnede produksjonslokaler, men han fant til slutt en fabrikk. Under krigen ville hans fabrikk bli bombet og brent ned, to ganger. Som et resultat av krigen var også stål sterkt rasjonert. Han kjøpte dermed nedfallne drivstofftanker fra Amerikanske propellfly som han smeltet om. Denne planen fungerte helt til et jordskjelv raserte fabrikken hans en tredje gang.

  Etter andre verdenskrig i 1947, utnyttet Soichiro Honda det faktum av at det var lite drivstoff tilgjengelig og mange ødelagte veier, ved å bygge en liten motorisert sykkel. Til tross for lite tilgjengelig utstyr og midler, nøt han endelig suksess med å selge mopeder og motorsykler. Hans første «motoriserte sykkel» ble etterhvert til den svært populære Super Cub serien.