Hopp til innholdet

Jobbintervju Tips: Hvordan lykkes på jobbintervjuvet

    Jobbintervju – Fryktet av noen, elsket av andre. Alle av oss går igjennom et jobbintervju fra tid til annen. I gjennomsnitt bytter vi jobb 3-4 ganger iløpet av karrieren, det å vite hvordan man skal oppføre seg på et jobbintervju for å kapre drømmejobben er derfor viktig.

    Her er noen gode tips som tar deg igjennom jobbintervjuvet, hvordan du forbereder deg til intervjuvet, til hvordan du skal oppføre deg og hvilke spørsmål du bør stille.

    1 – Rydd opp netthistorien din.

    Uavhengig av jobbsøking ryddet jeg selv opp på min personlige facebook her om dagen, bilder av øl-styrting, råning og utsagn som var mildt sagt umodne var noe av hva jeg slettet.
    – Idag fremstår min facebook litt tynnere, men mye mer profesjonell.

    De fleste arbeidsgivere vil nemlig bruke google, facebook og andre sosiale media for å finne ut av hva slags person du er og hva du deler på internett. Dårlig oppførsel, stygt språk eller kommentarer om tidligere arbeidsgivere vil kunne føre jobbsøknaden din til å havne i søpla.


    2- Ha en liste over tidligere referanser.

    Uansett hvor og hvem du søker jobb hos, på intervjuvet vil du sannsynligvis bli bedt om å gi en liste med referanser.

    Selv om mange intervjuvere ikke alltid ringer personene du har angitt som referanse, vil du ha en liste med positive mennesker i tilfelle dem gjør det.
    Husk å alltid spørre personene på forhånd om du kan bruke dem som referanse, da vil de også være litt bedre forberedt.

    3 – Undersøk bedriften.

    Du bør vite noe om bedriften du søker jobb hos. Ofte vil du på intervjuvet få spørsmål som «hvorfor søkte du på denne stillingen?», eller, «hvorfor vil du jobbe hos oss?». Ved å stille forberedt kan du besvare disse spørsmålene uten å stamme og stotre.

    Ved å undersøke bedriften på forhånd kan du samtidig klargjøre noen spørsmål som du kan stille under intervjuvet. Ikke bare vil dette gi et godt inntrykk av deg, det vil også bedre klargjøre om dette er en bedrift som DU ønsker å jobbe hos.

    4 – Husk hva du skrev på søknaden.

    Husk hva du har på CV’en og hva du skrev i søknaden før du går på intervjuvet. Ofte vil det gå 1 – 2 uker fra man sender søknaden til man blir kalt inn på et intervju, da er det verdt å ta en titt over hvordan du beskrev deg selv i søknaden og kan forberede deg til eventuelle spørsmål som måtte dukke opp.

    5 – Kle deg pent

    Førsteinntrykket er viktig, uansett om du søker på jobb som elektriker eller markedskonsulent. Kom på intervjuvet veluthvilt, velstelt og presentabel. For de fleste tekniske/håndverker yrker vil intervjuveren være ok med at du kommer i arbeidstøy, men prøv alikevel å se så representabel ut som du kan.

    Kle deg hakket bedre enn hvordan folk som arbeider der kler seg og vær komfortabel i klærne dine.

    6 – Kom på tiden

    I min erfaring vil det ofte være flere personer som er tilstede for å bli kjent med deg under intervjuvet, disse personene har satt av tid fra en ellers hektisk jobbkabal for å bli kjent med deg, ikke kom for sent.
    Kø og trafikk er noe du bør ha planlagt for på forhånd.

    Prioriter jobbintervjuvet, møt opp minimum 5-10 minutter før. Hils på resepsjonisten eller noen andre på kontoret med et smil slik at dem vet at du har kommet.

    Nå er det også lurt å sette mobilen din på lydløs.


    7 – Intervjuvet begynner når du kommer inn døra

    Med en gang du stiger inn i lobbyen eller i venterommet begynner intervjuvet. Anta at alle du møter vil kunne ha en påvirkning på om du får jobben eller ikke, vær like høflig og hyggelig mot dem som jobber i bygget fra før, som til intervjuveren du skal møte.

    8 – Håndhilse, smil, øyekontakt.

    Vis trygghet og selvtillit under intervjuvet. Om du for eksempel venter i lobbyen og ser intervjuveren komme mot deg så bør du reise deg opp og gå imot han/henne med et smil og gi et godt håndtrykk.

    9 – Sitt komfortabelt

    Sitt opp rett, men sitt komfortabelt, ikke sitt som en robot. Tenk litt over hva kroppspråk betyr på forhånd, ikke kryss armene foran deg, men vær åpen, trygg og positiv. Ikke vær redd for å bruke armene til å gestikulere naturlig mens du snakker. Unngå nervøse rykk, klokkesjekk, riste på foten og lignende.



    10 – Vis litt entusiasme og interesse da

    Ingenting er verre for en intervjuver enn en person som ikke virker interessert eller oppmerksom. Tiden går og alt intervjuveren vil tenke på er «hvorfor kaster jeg bort tiden min på dette?»

    Vel kanskje det å bone gulv eller selge kontorrekvisita ikke er den mest spennende jobben som finnes, men lat som i det minste, det er bare normal høflighet og en del av intervjuprosessen.

    11 – Ikke utbroder med unødvendige detaljer.

    De fleste spørsmål på intervjuvet kan besvares ganske kort og enkelt, men ikke for kort. Besvar spørsmålene med litt mer enn bare ett par ord, men unngå «babling»… Da kan du fort skyte deg selv i beinet ved å si noe feil. Hold svarene til omkring ett minutt.

    12 – Ha motspørsmål klar.

    Et vanlig spørsmål i begynnelsen eller etter intervjuvet er «har du noen spørsmål til oss?». Det ukorrekte svaret her er «Nei, jeg tror jeg fikk svar på det jeg lurte».

    Alltid har noen spørsmål du kan stille. Ikke bare viser dette interesse for jobben (som er positivt), men det viser også at du ser på deg selv som verdifull nok til å ville ha en arbeidsplass du kan trives i.

    Gode spørsmål du kan stille:

    • Hvordan er kulturen her?
    • Er det noen tider på året som er mer hektiske?
    • Hvorfor trives folk her?
    • Hvordan er opplæringen til stillingen?
    • Når vil dere ta en beslutning om stillingen?

    Naturligvis bør du ha fulgt med underveis i intervjuvet slik at du ikke stiller spørsmål som tidligere er blitt besvart.

    13 – Takk for intervjuvet.

    Når intervjuvet er over, ta personen i hånden og takk for møtet (vær oppriktig!). Første inntrykket er viktig, men det er også «siste inntrykket». Om det er en profesjonell jobb innen salg, markedsføring, ledelse, etc, så send en «takk for intervjuvet» epost til intervjuveren senere samme dag.

    Om du virkelig ønsker å etterlate deg et inntrykk så bytt ut epost-takkebrevet med et håndskrevet brev sendt samme dag. Det kan kanskje virke litt «gammeldags», men viser interesse og innsats.