Hopp til innholdet

Kan man øke boliglån for å betale ned inkasso og gjeld?

  Når man refinansierer boliglånet til å betale ned inkasso eller annen gjeld, så betyr det at man får et nytt boliglån som utnytter boligens verdistigning og hva man tidligere har betalt ned på huslånet. Dette gjør månedlige kostnader på totalgjelden mer håndterbar.

  Hvordan betale ned gjeld ved å øke boliglånet

  Mange vet at man kan refinansiere gjeld for å få en bedre rente og bedre betingelser. Men visste du at det også er mulig å betale ut inkasso og bli kvitt betalingsanmerkninger også?

  Det er hovedsaklig to måter å betale ned gjeld ved å refinansiere boliglånet. Du kan enten:

  • Refinansiere til en bedre avtale og rente, dette frir opp penger til å øke nedbetalingstakten på annen gjeld.
  • Øke boliglånet og utnytte verdistigning/tidligere nedbetaling. Dette gir deg en sum penger som kan brukes til å bli kvitt annen og oftere dyrere gjeld, og bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso.

  Det første alternativet er ett bra valg ettersom man kan bruke de månedlige pengene man sparer til å betale ned annen utestående gjeld raskere.

  Det kan derimot være vanskelig å oppnå høye nok besparelser til å frigjøre nok penger til å nedbetale gjelden så raskt man kunne ønsket.

  Alternativet å øke boliglånet for å frigjøre penger i boligens verdistigning er en raskere måte å få nok penger til å betale ned annen gjeld omgående. Dette betyr at man samler kredittkort, regninger og annen inkassogjeld i boliglånet.

  Men det er ikke et enkelt valg og det er noe man bør tenke godt igjennom på forhånd. For ved å øke boliglånet til å raskt betale ned annen gjeld vil man kunne spare på de månedlige kostnadene, men ved å spre ut gjelden over en lengre periode vil man ofte betale mer over tid.

  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.
  Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

  Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
  Besøk Unofinans her.

  Øke boliglån for å betale ned gjeld

  For å øke boliglånet for å nedbetale gjeld, tar du opp et nytt boliglån på din nåværende bolig som inkluderer utestående verdi på forrige boliglån, pluss verdien av egenkapitalen du ønsker å frigjøre. Du vil da bruke disse pengene du har frigitt til å gjøre opp gjelden din.

  Tanken er at ved å betale ned gjeld som har høye renter ved å bruke et boliglån med mye lavere rente, vil de månedlige nedbetalingene reduseres, noe som gjør dem mer håndterbare. Men det betyr å ta opp et større boliglån, noe man alltid bør ta hensyn til. Og det er også andre kostnader og risikoer involvert, som vi forklarer mer detaljert nedenfor.

  Bør jeg øke boliglånet for å betale ned gjeld?

  Hvis du er en huseier og har gjeld, er det en rekke grunner til at refinansiering for å betale ned gjeld kan være et godt alternativ.

  Å øke boliglånet kan forbedre situasjonen din hvis:

  • Du betaler høye renter på gjelden din . Hvis du betaler høye renter, for eksempel på kredittkort eller inkasso, og du flytter denne gjelden over på boliglånet ditt, vil renten du betaler være mye lavere. Dette bør gjøre dine månedlige betalinger mye mer håndterbare.
  • Du kan få en bedre boliglånsavtale: Hvis du shopper rundt, kan du finne ut at du kan få en bedre boliglånsavtale enn du har for øyeblikket. Du må imidlertid ta med eventuelle gebyrer du måtte betale, for eksempel et gebyr for tidlig tilbakebetaling hvis det er aktuelt. 
  • Du har bygd opp en betydelig mengde egenkapital i hjemmet ditt: Hvis du har nok egenkapital i hjemmet ditt, kan et refinansieringslån være den mest kostnadseffektive måten å betale ned gjelden på, spesielt hvis du sikrer deg et boliglån med en lav rente samtidig.

  Øke boliglån for å betale ned gjeld – er det ulemper?

  Det er mange andre faktorer du bør vurdere før du øker boliglånet for å betale ned gjeld:

  • Du kommer til å betale ned gjelden i lang tid – og det kan koste mer: Ved å samle gjeld, inkasso og kredittkort i boliglånet ditt vil du betale ned totalsummen over løpetiden på boliglånet ditt. 
   Så selv om de månedlige tilbakebetalingene dine kan være lavere, vil du betale det ned over en lengre periode, og dette kan ende opp med å koste deg mer i løpet av boliglånets levetid.
  • Det kan være bøter å betale: Hvis du vil bytte avtaler før den nåværende avtalen avsluttes, kan det hende du må betale et gebyr for tidlig tilbakebetaling. Og dette kan være et betydelig beløp. Så det er viktig at du går nøye igjennom tilbudet for å finne ut av det. Det kan fortsatt være verdt å bytte, men sørg for at du er fullstendig informert før du gjør det.
  • Det vil være gebyrer å betale: Når du tar opp et nytt boliglån, kan det hende du må betale produkt-, juridiske og verdivurderingsgebyrer . Igjen, det er en god idé å snakke med en megler for å snakke gjennom alternativene dine. Normalt vil en E-takst via eiendomsmegler være en typisk kostnad du må dekke.
  • Boligen din kan være i faresonen: Når du tar opp et boliglån, er boligen din i fare hvis du ikke holder tritt med nedbetalingene. Så hvis du øker boliglånet ditt for å betale ned usikret gjeld som kredittkort, er mengden sikret gjeld også større.

  Kan jeg øke boliglån med utestående gjeld og betalingsanmerkning?

  Hvis du har gjeld og inkasso og søker om å øke boliglånet, kan du være bekymret for at det utelukker deg fra å bli akseptert. Gjeld, inkasso og betalingsanmerkninger vil som regel hindre deg i å få et nytt boliglån i en tradisjonell bank, men det finnes flere spesialbanker som spesialiserer seg på nettopp slike omstendigheter.

  Les gjerne mer om Gjeldsoversikt – Få oversikt over gjeld med gratis mal, Omstartslån: Refinansiér inkasso og gjeld inn i Boliglån til lavere rente eller Bli kvitt gjeld på lav inntekt – Kurèr blakkhet