Hopp til innholdet

Lær å kontrollere forbruket – Tips & Triks

    Overforbruk fører ikke bare til seg en tom bankkonto, månedlige kjøp over evne fører også med seg masse TING! Hvor skal du ha alle disse tingene?
    Du stabler kanskje full både kjeller, garasje og loft, eller i verste fall så ender du opp med å bruke penger på å leie et lagerhotell!
    Og hvordan skal du da kunne ha oversikt eller bruke alle tingene dine?

    Ikke bare ender overforbruk i massiv og unødig akkumulasjon av ting men det fører også til at du aldri kommer ovenpå eller havner i gjeld. I nylige undersøkelser fortelles det at hver tredje nordmann lever fra lønning til lønning.

    Kanskje du er en tek-interessert person og liker gadgets, den nyeste smarthus røykvarsleren eller lyspærer til 5-dobbel pris som du kan styre via en mobilapp.
    Kanskje du er den personen som ikke greier å la et godt tilbud eller et salg slippe unna selv om du egentlig ikke trenger den ekstra genseren eller en boks med grønne oliven denne uken.

    1. Definer ditt eget overforbruk

    Alle er forskjellige og vi prioriterer forskjellig.
    Kanskje har du lite gjeld eller er gjeldsfri men vil bruke mer på det som er viktig for deg. Om reising eller å spise mer ute er ditt mål så heier jeg på deg!

    Tenk over hva som er viktig for deg og få det til å skje ved å være mer nøysom i andre kategorier.

    2. Bruk ditt eget budsjett – Bruk penger med vilje!

    Å definere hva som er et godt budsjett er umulig, alle har forskjellige inntekter, ønsker og behov.
    Om du kommer i prat med en kollega og du forteller at du budsjetterer med og bruker x antall kroner i måneden på restaurant og take-away – og den personen syntes det hørtes ut som sløsing, så ikke hør på dem.
    Om restaurant og take-away gir deg mye glede og budsjettet ditt ellers fungerer så fortsett med hva som fungerer for deg.

    Men hva om du stadig ender opp med tom bankkonto hver bidige måned?
    Du har kanskje dårlig samvittighet for hva du har brukt penger på og lover deg selv at dette ikke skal gjenta seg. Spør du deg selv om hvordan du kan tjene så mye penger og ha så lite igjen, hver eneste måned?
    Da har du kanskje et forbruksproblem – la oss gå igjennom noen tips og triks for å kontrollere og redusere pengebruken.

    Kontroller forbruket!

    3. Bruk kontanter!

    Å bruke kontanter har en rekke fordeler og noen ulemper.
    En ulempe er at du må la penger ligge løst eller kanskje finne frem en lommebok igjen. En annen sak er at du må huske løse bonuskort for å få f.eks Trumf bonusen når du handler.
    Men det finnes mange fordeler – og jeg tror fordelene overgår ulempene.

    Ved å bruke kontanter setter du en veldig effektiv stopper for overforbruk, du vil fremover regne ut hvor mye sluttsummen kommer på i butikken f.eks.

    Der hvor du tidligere ville bare dratt kortet vil du nå prioritere produktene du plukker med deg og legge fra deg dem som er mest unyttige.
    En rekke studier har også vist at ved å betale med kontanter aktiverer man også smertesentra i hjernen, ved at du gir slipp på noe av verdi.
    Denne smerten opplever man ikke på samme måte ved å dra kortet.

    4. Bli bevisst på hvorfor du sløser

    Dette var en viktig sak for meg, jeg brukte mye penger fordi jeg rett og slett kjedet meg. Om det var en stille dag ville jeg ha noe å gjøre og brukte penger på hobbyting – noe til hagen eller rett og slett kjøpte noe godt å lage til middag på butikken.


    Hva er dine triggere? Kjøper du ofte noe bare fordi du kjeder deg eller fordi arbeidsdagen er over? Ved å bli mer bevisst kan du unngå å gå i det samme forbruksmønsteret om og om igjen.

    5. Se for deg et mål

    Og lag deg en dårlig plan. Hva vil du oppnå? Er det å bli gjeldfri? Er det å kunne betale en utenlandstur med kontanter? Er det for å kjøpe et hus?
    Print ut bilder av hva du ønsker å oppnå, ha dem på strategiske steder og som bakgrunns bilde på telefon og pc.

    6. Tenk på det!

    La meg tenke på det – Kjenner du at kjøpelysten tar deg så tenk over saken først. Sett varen tilbake i hyllen og kom tilbake når du har gjort deg et bevisst valg.
    Har du ikke planlagt kjøpet i god tid og spart opp midler til det så vent med handelen – Minimum så bør man sove på saken, eller tenk på det til du setter opp neste månedsbudsjett.

    7. Del dine mål med andre.

    Med gode venner og familie, å stadig komme med unnskyldninger til hvorfor du ikke blir med på senteret eller hvorfor du ikke kan bli med på en weekend handletur i London blir folk mistenksomme på.
    Vær istedet ærlig og åpen om at du prioriterer annerledes nå – Har du gode venner vil dem støtte deg og forstå, det vil bli enda enklere å si nei og du vil samtidig ansvarliggjøre deg selv i større grad fremover.

    8. Du fortjener ingenting

    Legg fra deg ideen om at du fortjener et impulskjøp bare fordi «du har arbeidet ekstra hardt hele uka», «jeg sov så dårlig igår» eller «jeg har vært så flink med pengene i det siste».
    Man kan alltid finne en grunn til å fortjene noe om man vil – man trenger ikke engang bruke mye energi på det. Hjernen vår elsker belønninger men du må følge prosessen du har bestemt deg for slik at du kan nå dine mål. Barn gjør hva som føles bra – Voksne lager en plan og følger den.

    Impulskjøp som belønning = no no
    Planlagt belønning er noe annet.
    Om du føler at du trenger belønninger for å holde motet oppe kan du budsjettere inn «moro penger», dette kan være å gå ut for å spise eller annen moro du bestemmer selv. Men det er heretter et bevisst valg.

    Lykke til!