Pasjonister og gjeld – Stadig flere pensjonister med gjeld

Pasjonister og gjeld – Stadig flere pensjonister med gjeld

Stadig flere eldre går inn i pensjonisttilværelsen med gjeld. Hvorfor er det slik og hva betyr det for etterkommerene?

Jeg har vokst opp – ihvertfall i min familie med inntrykket av at gjeld er noe man alltid har, frem til man er pensjonist. Da er den største gjeldsposten, nemlig huset nedbetalt.

Nå viser derimot tall og trender fra en rekke banker, fifo, ssb og finanstilsynet et skifte. Et skifte mot at stadig flere pensjonister øker gjeldsgraden – og dør med gjeld, hvorfor er det blitt slik?

Pasjonister – ikke pensjonister

Jeg er glad for at dagens eldre føler seg bedre enn noen gang tidligere, ifølge tall presentert i denne artikkelen.

De kommende eldre vil kalles pasjonister og ikke pensjonister, de vil reise, feriere, drikke god vin og ha opplevelser. Og jeg unner virkelig enhver som har arbeidet i hele sitt yrkesaktive liv en god – og avslappende alderdom.

Dette vet banker og låneinstitusjoner. Som for eksempel har begynt å tilby flere ulike lånetyper spesifikt beregnet for eldre mennesker.

Det er moro å se at vi har en såpass stor kundevekst i gruppen 60 pluss

Svein Tore Samdal. BN Bank

 

Gjelden til pensjonister har økt med 134 prosent på ti år

Det er ikke lenger noe mål å bli gjeldfri når man nærmer seg pensjonistalder

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen

Med dagens lånefinansierte forbrukskultur er det stadig flere som finansierer alderdommen med mer gjeld, lengre løpetid, avdragsfrihet og forbrukslån. I de verste tilfellene kan bankene ende opp med hele boligen – for småpenger.

Mengden avdragsfrie lån øker med alderen.

Kilde: Boliglånsundersøkelsen

 

For det blir stadig flere eldre med gjeld

Og det er kanskje ikke så rart – Man betalte helt ned – eller nesten ned boliglånet. Men så trengte man ny bil, hytte, oppussing, en ferietur for hele familien.
Eller kanskje man valgte å selge eneboligen og kjøpe en ny leilighet? Kanskje gikk man også igjennom en skilsmisse, og måtte kjøpe en ny leilighet hver?

Det finnes mange grunner til at man må ta opp ny gjeld selv når man er godt voksen.

 

De aller fleste mener at de vil være gjeldfri når pensjonisttilværelsen inntrer og jo yngre man jo er mer optimistiske er man.
Blant yrkesaktive over 60 år og de som delvis tar ut alderspensjon, svarer halvparten at de har/vil ha boliggjeld når de pensjonerer seg.

«Gjeldfri som pensjonist?» Frode Alfnes. HIOA

 

Tall og statistikk fra SSB underbygger også disse erkjennelsene som ble gjort i FIFO sin 2015 «gjeldfri som pensjonist?» undersøkelse.

 

Enslige eldre med gjeld

Utviklingen av gjeld siden 2004, enslige eldre med gjeld. (Tall fra SSB)

Eldre par med gjeld

Utviklingen av gjeld siden 2004, eldre par. (Tall fra SSB)
  • Andelen gjeldfrie eldre har drastisk sunket siden 2004.
  • Andelen eldre og pensjonister med mer gjeld enn 5x inntekt, har mer enn doblet seg i begge grupper.

Men det er ikke bare pensjonistene som rammes av markante økningen i gjeld.

Færre vil bli gjeldfrie

Tall og trender fra Sparebank 1 viser hvordan økningen i gjeld blant foreldre- og besteforeldre generasjon vil påvirke etterkommerne.

– Det høres kanskje rart ut, men i motsetning til besteforeldre- og deler av foreldregenerasjonen. Vil mange i den yngre generasjonen aldri bli gjeldfrie

sparebank1

 

Tallene viser at dagens eldre (55-66) har en stadig økende gjeldsprosent. I 1993 var tallet 30% av gjelden til 35-44 åringene mens den idag har økt til 63%

Ifølge banken vil dette by på en rekke utfordringer hos den yngre generasjonen, de som er i etableringsfasen eller igang med livet. Opptatt med småbarn og huskjøp.
Grunnen er at foreldregenerasjonen ikke etterlater seg like mye arv, og verdi i boligen i snitt som tidligere.
Og arv har for mange vært en ypperlig anledning til å nedbetale sin egen gjeld.

Når denne muligheten nå faller bort vil sannsynligvis dagens unge i tur, ha enda mer gjeld når de selv blir pensjonister. Og slik vil det fortsette nedover i generasjonene, om man ikke tar noen grep idag.

Personlig mener jeg at man kan bestemme selv over sine egne verdier, men ikke bare er det lange tradisjoner for å bidra med arv og verdier til senere generasjoner. Det er også visse moralske spørsmål verdt å tenke på.

 

Majoriteten av de eldre foretrekker å leve livet her og nå. Arv er ikke prioritert. Dette tror jeg er en økende trend som bare vil fortsette.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB

 

I dag har 55-66-åringene i snitt 63 prosent av gjelden til den yngre generasjonen, opp fra 30%

Fikk du arv selv?

Var du heldig nok ved at du selv mottok en arv fra dine foreldre – eller besteforeldre? Gav det deg en mulighet til å nedbetale egen gjeld eller skape noen gode familieminner – Isåfall, hvorfor vil ikke du gjøre det samme mot dine etterkommere? Det sies også at den største gleden er å gi til andre.

 

Ta grep – Bli gjeldfri pensjonist

Å bli kvitt gjeld og månedlige nedbetalinger vil være det tiltaket som betyr mest for privatøkonomien din.
Ved å bli gjeldfri som ung vil du kunne investere og spare ekstra i egen pensjon. Da vil du slippe å gi bort huset til banken for noen tusenlapper i måneden.
Er du eldre vil du som gjeldfri kunne frigi store summer hver eneste måned til eget forbruk, gaver, donasjoner og videre investering.

 

– Når folk ikke er gjeldfrie som pensjonister, er mer av inntektene bundet til renter og avdrag på lån. Dette vil kunne gå ut over andre ting som reiser og forbruk.

Oddvar Rettedal. Sparebank 1 SR-Bank

 

Huset ditt er ikke en ressurs

Istedenfor å fokusere på investering i fond og egen pensjon er det mange som istedet belåner boligen sin, mange banker fremmer seniorlån som «avkastning på din ressurs» / Ergo vi låner deg 20 % av boligverdien du kan sløse med. Et lån som vokser til 50-70% av boligverdien på 15 år..

Definisjonen på en investering er noe som gir avkastning, høyere enn kostnaden. Vi må bort fra tankegangen om at boligen du bor i og skal bli gammel i, er en investering du kan tappe tom.

  • En bolig gir ingen reell avkastning før du selger den.
  • En bolig gir ingen inntekter om du ikke har leieboere som betaler mer enn hva du bruker i vedlikeholdsutgifter.
  • «LittExtra», «Seniorlån», «Boligkreditt» – er ikke avkastning på din investering. Det er gjeld.

 

Min egen reise

Som en person som selv er på reisen mot å bli gjeldfri så raskt som mulig, kan jeg ikke si det er verken enkelt eller smertefritt.

Det krever ekstra påpasselighet på eget forbruk. Jeg må stadig prioritere og velge bort «kortvarige gleder» for å oppnå bedre mål for fremtiden. Men selv etter bare noen få måneder, er jeg allerede kommet langt på vei!

Den gode nyheten er at det er aldri for sent å få orden på økonomien sin, se bare historien til Gail og David, som ble gjeldsfrie pensjonister.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer