Hvordan lage et lavt Matbudsjett – og bruke mindre penger

Hvordan lage et lavt Matbudsjett – og bruke mindre penger

Det er lett å bruke for mye penger på matbutikken, her er hvordan du lager et matbudsjett som er lavere enn fifo – og hvordan du holder det.

Mat og dagligvarer er en utgiftspost det er enkelt å bruke for mye penger på. Men med noen ganske enkle grep kan du spare tusenvis av kroner!

  • Gå færre ganger på butikken
  • Ha et månedlig budsjett
  • Del ukehandelen i to
  • Handleliste
  • Kryssjekk med mattilbud appen
  • Bruk kontanter
  • Kast mindre mat

Hva bør man bruke på mat?

Hva du kan bruke på mat handler om både prioriteringer og lommebok. Det er ikke noe galt i å prioritere å bruke mye penger på god mat – sålenge du med vilje prioriterer det.

Et godt verktøy er Sifo-budsjettet.
Du kan bruke dette som et referansenivå til hvor du bør ligge, og hvor mye du bør ca bruke på mat og dagligvarer.

Her er mitt sifo-matbudsjett for meg og min familie, jeg burde altså ligge på omkring 7.630 kroner hver måned.
Her teller jeg mat & drikke + andre dagligvarer under ett.

Mindre tid på butikken

Jeg brukte derimot ikke sifo-budsjettet på mat tidligere, jeg brukte mye mer!

Faktisk brukte jeg i 2018 i snitt, 9.993 kroner hver eneste måned på matbutikken. Noen måneder var verre enn andre, blant annet brukte jeg nesten 18.000 kroner på bare én måned!

Noe måtte gjøres…
I april startet jeg på min reise mot å bli gjeldfri – nå måtte jeg kutte ned på forbruket, og her er hva jeg gjorde for å holde meg til 1000 kroner i uken.

  • Fra 2-3 ganger på butikken hver dag. Til 2-3 ganger i uken..

Den enkleste måten å bruke mindre penger på butikken:
– er å bruke mindre tid på butikken.

Bare ved dette enkle «trikset» kan du spare mange tusenlapper i måneden på overforbruk og impulskjøp, men det krever egeninnsats.

Noen anbefaler å gå til butikken 1 gang pr uke, og om man greier det så er jo det flott, men har man aldri fulgt en matplan tidligere er sannsynligheten for å miste motet i starten ganske høy ved å sette så «store krav».

Del mathandelen i to

Jeg personlig liker å dele mathandelen opp i to.
– En hverdagshandel hver mandag, som varer til fredag.
– Og en helgehandel på fredag, som varer til søndag.

Ditt viktigste verktøy for å klare dette er å ha en handleliste – og følge den.


Handleliste gjør ting enklere

Ikke vær redd for å begynne med en handleliste.
Det er en overgang i å gå fra det å handle uten en plan til å bruke en handleliste. Man vil glemme noe viktig og ende opp med å ta en hastetur for å kjøpe f.eks toalettpapir i starten.. og det er helt ok.

Etterhvert vil du bli flinkere, og flinkere til å huske på ting du trenger, sjekke matskapet før du handler – og se om noe av det du trenger er på tilbud for å spare litt ekstra.


Kryssjekk listen med tilbud

Jeg bruker mattilbud og spar appen (finn den i ressurser) til å kryssjekke handlelisten min for tilbud for å se etter samme – eller en lignende og rimeligere alternativ.

Men – ikke la deg friste til å kjøpe noe bare fordi det er tilbud.
Ikke bytt ut Picnic skinken du hadde planlagt å kjøpe mot en ytrefilet, bare fordi den er på tilbud altså.

Kontanter har vært mitt viktigste verktøy

Bruk kontanter på matbutikken

Kontanter har en rekke fordeler – og ulemper.

Ulempene er at det er «stress» å bruke dem.. men er det egentlig en ulempe?

Om du ønsker å bruke mindre penger, så vil du vel ikke gjøre det å bruke penger så lett som mulig?

Kontanter har vært mitt største «Aha opplevelse» om hvordan man kan holde seg til et matbudsjett. Tidligere hadde jeg et eget debet-kort for «forbruk».
Her overførte jeg 1.000 kr hver uke, men det var svært lett å overføre litt ekstra av en eller annen grunn.

Ved å bytte til kontanter har jeg 1000 kroner, og bare 1000 kroner!
eg kan ikke bruke litt ekstra, eller overtrekke kontantene…
Kontanter setter en effektiv grense på hva du kan bruke på butikken.

Kontanter øker også friksjonen på å bruke penger generelt. Jeg unngår nå småhandel og impulskjøp fordi jeg ikke vil «ta hull på» en fin og frisk seddel.

Etter at jeg byttet fra kort til kontanter + et løst trumf kort greide jeg for første gang å holde meg til 1000 kroner pr uke.

Kast mindre mat

Tidligere kastet jeg mye mat – fordi jeg handlet matvarer på impuls hver eneste dag, faktisk flere ganger om dagen.

Dette endte så klart med at halvparten av pålegget ikke ble spist opp, leverpostei boksen ble tørr og salaten ble vassen..

Ikke bare er overdreven matsøppel bortkastede ressurser, det er også penger rett i søpla. Mine tips for å unngå for mye matsøppel er:

  • Kjøp frukt og grønnsaker pr kilo.
  • Ikke åpne for mange påleggsbokser av gangen.
  • Bruk gammelt brød til noe nytt – lag snacks krutonger eller strøssel.
  • Se, lukt, smak på utgåtte matvarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top

Denne siden benytter cookies Les mer