Hopp til innholdet

Kanskje på tide! – Barn’s sparevaner

  Det sies at for å lære noe, må man undervise det. Jeg kan vel bare håpe!
  Du skjønner, jeg har bestemt meg for å lære min sønn om verdien av penger og hvordan han burde spare og bruke dem.

  Forhåpentligvis vil han kanskje lære seg noen småsaker som forhindrer han i å gjøre like mange privatøkonomiske feiltrinn som meg selv.

  Ganske flaut…

  Det at han er 13-år gammel før jeg begynner på dette sier mye om meg selv og det er flaut å se min egen blindhet for viktigheten av privatøkonomi på denne måten.

  Hadde jeg vært «smart» med penger selv hadde selvfølgelig mitt barn allerede vært godt igang med dette, han ville sannsynligvis allerede ha trent seg i bruken av kontanter og kunne gått videre mot å bruke et bankkort og lære seg noen viktige ting om kortvett, men slik har det ikke vært.

  Lenge var jeg så langt nede økonomisk at å dele ut penger i lommepenger på en fast måte var umulig å få til.
  Jeg tjente jo greit med penger… Men uten en plan forsvant disse pengene fort, man kom bakpå med regninger visse måneder og levde fra lønning til lønning. Noen måneder forsøkte jeg å gi faste ukepenger, men måneden etter var jeg blakk igjen.

  En trist erkjennelse, men heldigvis er stadige underskudd forandret til stabile ekstra-nedbetalinger mot mine «4 små gjeldsposter».
  Frem til disse er nedbetalt kan jeg ikke spare, eller gi ekstra til verken meg selv eller barna, men jeg kan begynne litt i det små.  10 kroninger og doble sparebøsser

  Planen fremover er derfor å gjøre en kombinasjon av ukelønn og oppdrag. Han vil få 50 kroner i 10-kroninger fast og han kan utføre små ærender og oppdrag i huset mot lønn. Det kan være alt fra å klippe gresset, vaske trappen, ta ut av oppvaskmaskin eller henge opp tøy.

  Han har allerede i sommer vist at han er flink til å både jobbe og spare penger og det gleder meg! Iløpet av sommeren sparte han opp nærmere 5000 kroner ved å utføre småjobber og spare bursdagspenger, penger han enda har og som skal i banken!

  For å dytte ham i riktig retning har han fått to sparebøsser, den ene er til forbruk mens den andre er til sparing. Neste steg vil være å finne hans «hvorfor».

  Jeg tror alle trenger et solig og visuelt «hvorfor«. Man skal ikke bare spare, men man skal spare «fordi» … Mine hvorfor er veldig klare, jeg vil reise til Nashville med barna, og jeg vil kjøpe en ny motorsykkel kontant!
  Finn ditt hvorfor til å nå et mål!


  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.