Hopp til innholdet

7 Unnskyldninger som holder deg i gjeld lengre

  Du tror kanskje at det er inntekten din eller størrelsen på gjelden som gjør at du sitter i dette mørke finansielle hullet. Men mer sannsynlig er det unnskyldningene man forteller seg selv for å ikke ta tak i det.

  Om du kjenner deg igjen i noen av unnskyldningene nedenfor er det på tide å gi slipp… På unnskyldningene altså.
  Begynn prosessen med å bli kvitt gjeld for godt og bli gjeldfri.

  Gjeld i denne forstand er all lån og kreditt utenom huslånet.
  Om man følger hva Dave Ramsey anbefaler burde man nedbetale huslånet på 10-15 år.

  «Jeg tjener ikke nok penger»

  Ah ja, eldste unnskyldningen i boka – og min personlige favoritt.

  Jeg hadde denne unnskyldningen selv så når jeg begynte å irritere meg nok over gjelden begynte jeg å jobbe så mye overtid jeg kunne for å øke inntekten. Ikke at det hjalp noe nevneverdig..
  Mer penger inn = mer penger ut.

  Ikke før jeg startet med et personlig budsjett – og fulgte det, begynte ting faktisk å skje. Jeg føler idag at jeg har mye bedre økonomi, selv om jeg ikke lenger får like mye overtid som før, og selv om jeg betaler ned så mye jeg kan på gjelda hver måned.
  Her kan du lese om hvordan du kan begynne å lage et personlig budsjett.

  Om inntekten din faktisk er problemet så må man øke den. Den gode nyheten er at livet ikke er stillestående. Det er en umulighet at om 5 år til så vil livet ditt være akkurat som nå.

  For å øke inntekten kan du skaffe deg en sidejobb eller deltidsjobb, samtidig som du fokuserer på en karriere for deg selv.

  «Når jeg øker i Lønn tar jeg tak»

  Hva om det tar lang tid før du øker i lønn – eller aldri gjør det?
  Det er lurt å begynne prosessen med en gang istedenfor å vente.

  Jo lengre du venter, jo lengre tid tar det, og jo lettere er det å skyve alt under teppet.

  «Jeg prioriterer å spare»

  Å velge mellom å spare til pensjon eller andre mål du vil oppnå er vanskelig. Men som Dave Ramsey sier, «det største hinderet mellom deg og velstand er månedlige betalinger».

  Bli kvitt dem en gang for alle, når disse er borte kan du virkelig fokusere på sparing, investering og nyte godene selv.

  «Jeg greier aldri å betale det uansett»

  Ikke gi opp – jeg har selv kjent på følelsen tidlig i mine 20-år etter en feilslått bedrift-oppstart. Finn motivasjonen igjen!

  Bruk en gjeldkalkulator og lek deg med numrene, se hvor raskt du kan betale ned ved å bruke snøballmetoden med bare noen ekstra tusenlapper du kan kutta ut av forbruk – eller ved å få en ekstra inntekt.

  «Jeg har ikke tid til å fokusere på det»

  Å lage et budsjett trenger ikke å være vanskelig, faktisk er det bare bra om du starter litt enkelt.

  Det viktigste er at du lager noe du klarer å følge ish, jeg sier ish fordi alle lager en dårlig plan i begynnelsen. Men, etterhvert blir du flinkere og flinkere. Så, lag en dårlig plan og få bedre økonomi!

  Som bonus vil du ved å ta tak i gjeldsproblemene, lage et budsjett og ved å følge en plan, begynne å kjenne en deilig indre ro. Og en stolthet over at du har tatt tak i økonomien din.

  «Det er ikke så farlig»

  Selv om du ikke legger så godt merke til effektene av gjeld, så betyr ikke det at dem ikke er der. Tenk litt på hvor mye du betaler i ned & avbetalinger hver måned, hvor mye er ikke det?
  Vil du fortsette å ha ned & avbetalinger resten av livet ditt?

  Ned & Avbetalinger gjør det vanskelig å bygge en solid buffer, investere og unngå fremtidig gjeld og lån. Ved å ofre noen måneder med intens nedbetaling av gjeld, kan du ha resten av livet ditt uten betalinger!

  «Alle har gjeld»

  Mange Nordmenn har gjeld – og den øker, og øker. Det betyr allikevel ikke at det er OK med gjeld selv.

  Føler du deg klar for å ta tak i gjelden din? Start med et hvorfor – og fortsett med et budsjett og en plan for pengene dine.

  Les mer om hvordan du kan unngå tvangssalg, refinansiere gjeld eller hvordan man kan refinansiere inkasso og få et omstartslån og bedre økonomi.