Hopp til innholdet

Dyrk urter og grønnsaker på Balkongen – Billig.

  Har du ikke en egen hage kan du fremdeles dyrke ferske og deilige urter og grønnsaker.
  En balkong kan også være ideell for å dyrke forskjellige urter og salater, da du slipper tradisjonelle skadedyr og spesielt brunsneglen som elsker å gnaske på fruktene av ditt arbeid.

  Det finnes mange forskjellige måter å starte en balkonghage på – noen er penere og mer forseggjorte enn andre. Men hvilke billige metoder finnes?

  Palle + Pallekarm = Pallehage

  Isbergsalat på balkongen

  Denne metoden er så grisebillig som man kommer.
  Både pall & pallekarm var nemlig gratis (funnet på søppelrommet på jobben min). Istedenfor å kaste dem fikk jeg satt dem til bruk.
  Vil du ha en litt penere versjon kan du male pallekarmen i en frisk farge og du kan med fordel bytte ut trepallen med en plastversjon.

  Det eneste som kostet noe var frø og jord. Jeg lagde grover i jorden for å få litt høydeforskjell imellom salatene slik at jeg kunne plante flere på et trangere område. Og så hadde jeg to setteløk igjen fra min andre hage som jeg også brukte her.

  Nå er isbergsalaten ca 5 uker gammel og snart kan man spasere ut og plukke med seg noen blader fersk salat til brødskiver eller taco 🙂

  Forskjellige urter på balkongen

  Urtehage på balkongen

  Ved siden av isbergsalaten har jeg også en annen pallehage. Dette er en halv europall størrelse og passet fint til forskjellige urter. Her kan du også se plastpallen under som jeg tror er en bedre løsning enn trepallen jeg brukte på salaten.

  Disse tingene fant jeg også på «søppelrommet» og var gratis, det eneste som kostet var jord og frø. Og her gror det Koriander (min favoritt), Karse (reddet fra egget et barn dyrket på skolen) og Ruccola. Jeg prøvde tidligere å dyrke Basilikum men den overlevde ikke en frost-natt som kom litt overraskende på oss begge.

  Tomater på balkong

  Balkong tomater

  Tomater er ypperlige å dyrke på balkongen synes jeg.
  På det samme søppelrommet som nevnt ovenfor fant jeg også en stor søppelbøtte(?) med en sprekk i. Den tok jeg med og fylte nederste del av bøtten med noen leca jeg hadde liggende for å bedre dreneringen – og jeg boret så flere små hull i nederste del ( i tilfelle overvanning).

  Her kostet bøtten ingenting – men jeg jukset og kjøpte en liten tomatplante på plantasjen for 49 kroner + jord.

  Snart tomater å spise!

  Denne lille tomatplanten har vokst veldig fint og det er allerede kommet mange små tomater som holder på å modnes på den.

  Jeg har aldri dyrket tomater tidligere og man skal være flink til å klippe av utvekster og styre veksten slik at du får en litt fin og fyldig busk – min tomatbusk er ikke særlig «pen», den er utpreget skjev og er en rebell i hvor den vil vokse. Men men, den gir kanskje ekstra gode og frie tomater 🙂

  • En annen fordel ved å dyrke tomater i store bøtter på balkongen er at det er enkelt å ta tomatplanten inn om kvelden og ut når det er sol. Tomater liker varm jord og mye sol og er ømfintlige for kulde.
  Ruccola i balkongkasse

  Balkongkasser

  Balkongkasser er også praktiske metoder å dyrke urter – eller salat. Spesielt om du kanskje har en liten plass og ikke ønsker pallehager som står i veien.
  Mine små balkongkasser fant jeg på et restsalg på Rusta. Disse kostet 70 kroner pr stk som var halvpris iforhold til andre løsninger i andre butikker og jeg tenkte at jeg kunne prøve det ut.

  Sjekk at det er drenering – Det gjorde ikke jeg, bildet er tatt etter noen dagers regnvær og jeg oppdaget at plantene stod under vann. Jeg fikk boret noen hull slik at vannet nå slipper ut og jeg får bare håpe at min druknede ruccola våkner til live igjen.

  Dette er mitt første forsøk som grønnsaksdyrker – Jeg er absolutt ingen ekspert og alt jeg har lært er via flittig bruk av google og forum, så om jeg greier det så kan alle!