Hopp til innholdet

Smarte måter å spare på matkostnadene

  Hvis du prøver å frigjøre plass i budsjettet vil det å kutte ned på matutgiftene være en mulighet for de aller fleste av oss. Ved å forandre på handlevanene kan de fleste av oss spare store summer hver måned og år på forholdsvis enkle grep.

  Å bruke mindre penger på mat i butikken behøver ikke å bety at man trenger å leve på ramennudler og hermetiske bønner resten av livet. Her er noen effektive, praktiske tips for å spare penger på dagligvareregningen uten å gi opp maten du elsker.

  Oppdag gode tilbud

  Fordelen vi nordmenn har er at det ofte finnes flere matbutikk kjeder innenfor kort kjøre -eller gangavstand. Dette kan man utnytte ved å f.eks sjekke tilbud på nett eller laste ned appen «Mattilbud». Da får man en enkel oversikt over ukentlige tilbud på alle matbutikkjeder.

  Handle tilbud med sunn fornuft. Selv om noe er på tilbud, vil ikke det automatisk være et godt kjøp. Ofte kan små pakker med kjøtt og egg på tilbud være dyrere pr kg enn større pakker. Av og til vil ofte også butikkens billigmerker ha langt lavere pris, enn merkevarer på tilbud.


  Få Lån & Refinansiering tilbud fra opptil 22 banker helt enkelt /Sambla.no

  Bruk opp kjøkkenskapet

  En annen måte å spare på dagligvare utgiftene er å begynne med å se hva du allerede har hjemme og basere måltidene dine rundt disse varene.

  Dersom du har forskjellige råvarer men ikke er sikker på hva du skal lage, kan du bruke nettsteder som Supercook , som lar deg legge inn tilgjengelige ingredienser for å få oppskriftsideer (kun engelsk).

  Unngå mat som raskt blir ødelagt

  For å redusere matsvinnet bør du fokusere på å kjøpe varer som varer lenge. For eksempel, i stedet for å kjøpe fersk brokkoli, ta en frossen pose i stedet. Velg frukt som epler og pærer i stedet for bær som blir fort dårlige og kjøp heller færre og oftere, enn å kjøpe mange og ende opp med å kaste noen.

  Den dyreste maten er maten som bare blir kastet.

  Handle i sesongen

  For å spare penger, se etter mat som er i sesongen – spesielt når det gjelder råvarer. Om vinteren kan det være poteter, kål og rosenkål. Om sommeren kan det være mais, tomater og paprika.

  Dra nytte av salg etter høytide, som å f.eks kjøpe ribbe etter jul, tilberede den og dele den opp i ferdige porsjoner.

  Kjøp noen produkter inn i kvanta

  Å kjøpe inn langholdige matvarer inn i større mengder har flere fordeler. Den største fordelen er at man ikke behøver å gå på butikken like ofte, dersom du finner dem på tilbud vil det være enda bedre.

  Smarte produkter å kjøpe i kvanta kan være

  • Krydder og krydder
  • Stifter som ris, mel og sukker
  • Kjøtt (hvis du har nok plass i fryseren til å oppbevare det)
  • Papirprodukter som servietter, toalettpapir og papirhåndklær
  • Bønner og linser
  • Oliven olje
  • Tørr pasta

  Undersøk prisene nøye

  Hvis du er vant til å kjøpe den billigste flasken eller boksen med en vare, kan du begynne å se på kostnaden per enhet, kilo eller liter i stedet. Noen ganger kan det faktisk være rimeligere å kjøpe den største flasken i det lange løp.

  Husk å se forbi bare de midterste hyllene. Butikker legger ofte de billigste varene mot bunnen eller toppen. Se rundt deg til du finner varen med den laveste prisen per enhet.

  Utnytt rabatter og cashback

  Et kredittkort kan være et enkelt verktøy til å utnytte ekstra tilbud og rabatter på. Ikano Visa har månedlige tilbud innen bil, matvarer, ferie, o.l. Les mer på Ikanovisa.no.
  – 2 % fast rabatt på dagligvarer i inn og utland, samt nettbutikker.
  – 2 % fast rabatt på Shell.
  15 000 kr o/12 md gir eff. rente 21,99 %, kostnad 1846 kr, totalt 16 846 kr.

  Les flere smarte tips om privatøkonomi, Rydd opp i økonomien | Ryddetips for privatøkonomi, Øke inntekten? Tips til hvordan du kan tjene mer penger og Refinansiere gjeld og lån – Et smart økonomisk valg.