Hopp til innholdet

Bli mer fornøyd: Faren ved sammenligning

  bli gjeldfri

  Lær deg å bli mer fornøyd med deg selv og livet ditt ved å slutte å sammenligne deg med andre. Å sammenligne seg selv og sin situasjon med andre sin suksess er ikke bare demotiverende, det kan også være veldig dyrt.

  Historien om gitaristen

  I en av mine favorittbøker «The Subtle art of not giving a f*ck» fortelles historien om gitaristen Dave Mustaine (Se den i ressurser).
  I 1983 våknet Dave Mustaine opp brått og ble plassert på en buss tilbake til Los Angeles.
  Han hadde nettopp blitt kastet ut av rockebandet sitt uten forvarsel.
  Og nå, full av bitterhet og irritasjon satte han et mål for seg selv.
  Han skulle starte et nytt band. Mer suksessfullt og populært enn noe hans tidligere band greide å få til.

  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.

   

   

  Dave Mustaine gikk videre til å stifte Megadeth. Et band som opplevde enorm suksess med millioner av solgte album og utsolgte stadium turneer. Megadeth regnes idag som en av «Big Four» innen trash metal, sammen med band som Metallica, Slayer og Anthrax.

  Til tross for alt han har oppnådd fortalte han senere åpenhjertig i et intervju om hvordan han ikke greide å nyte suksessen han hadde vært med å skapt.
  Til tross for millioner av solgte album og en trofast fan skare. Greide han aldri å legge fra seg følelsen av å ha blitt kastet ut av, eller klart å overgå sitt tidligere band.

  Bandet han ble kastet ut av var Metallica.
  Trolig et av tidenes mest populære band. Uansett hvor hardt Dave Mustaine, uansett hvor mange stadium han solgte ut greide han aldri helt å «slå« Metallica.

  Problemet til Mustaine var at sammenlignet seg hele tiden med hva andre fikk til. Ikke hvordan han kunne være så god som mulig selv.

  • Les eller lytt til denne boken via siden min: Ressurser.

  The Joneses – Naboen

  Du har nok hørt uttrykket. » Keeping up with the Joneses«. Det amerikanske uttrykket om å sammenligne seg med andre og å fremstille seg selv til å være utad suksessfull.

  Sjansen er at du har møtt noen slike før. De er kanskje også naboen din? «The Joneses» er opptatt av status symboler. Flotte biler i oppkjørselen og er en misunnelse på sosiale media. De har den største tv`en, kler seg i fintøy med dyre solbriller, vesker og sko.

  Naboen flytter inn

  Med inntoget av Instagram og andre sosiale medier har «The Joneses» flyttet inn i stuen og senga di. Hver gang du scroller igjennom dine venners, bekjente og ukjente sine bilder får du en stadig påminnelse om at livet ditt suger. Hvor er din raske bil? Hvorfor danderer ikke du maten med persille hver morgen? Hvorfor har ikke du dyre ferieturer hver eneste skoleferie?

  Det er lett i slike situasjoner å la seg rive med – Det gjorde jeg:

  Og man er ikke alene.
  En klarna undersøkelse i 2019 fortalte at 1/3 av nordmenn brukte opp lønningen sin hver måned. Og en annen Nordea undersøkelse i 2016 viste lignende tall.

  Tall fra USA viser at hele 78% lever «paycheck to paycheck«. Hvorvidt det tilsvarer «å bruke opp lønna» vet jeg ikke. Men stort sett går begge funn ut på at svært mange mennesker ikke greier å komme seg ovenpå. Man greier aldri helt å spare opp den bufferen. Nå målet om å spare ekstra til pensjon og å investere i egen sparing.

  Sannheten er at mange mennesker sliter med mye gjeld, store, små OG MANGE månedlige betalinger. Ved å hele tiden leve på etterskudd greier man aldri å være klar for disse små og store overraskelsene livet gir oss fra tid til annen. Man lever alltid på etterskudd – stadig dypere i gjeld.

  Snu om

  Den stygge sannheten er at ingen egentlig bryr seg om hvor fint du har det. De fleste har nok med seg selv. Og om noen bryr seg så hva så da?
  Vil du leve dypere i gjeld bare så du kan vise frem flotte feriebilder du har fått på kreditt eller vil du ta en helomvending?

  Ved å ta noen nye valg privatøkonomisk kan du få en bedre personlig økonomi. Selv om du har mye gjeld idag, eller kanskje til og med inkassosaker vil f.eks et omstartslån være en mulighet for en ny økonomisk start.

  Vil du kutte forbruk, kutte månedlige utgifter, slutte å tenke på hva alle andre tenker om deg?