Hopp til innholdet

Fondssparing med lite penger – Spar selv om du har lite råd

    spare i fond med lite penger

    Å spare i fond er lurt uansett hvilken inntekt du har, selv om du har dårlig råd eller lite penger. Det viktigste verktøyet for å bygge formue via sparing er nemlig ikke hva du har råd til å spare, men tidshorisonten din.

    Sparing i fond er normalt et langtids prosjekt, med normal avkastning vil pengene du plasserer i fond kunne doble seg hvert 7’ende år. Men, det er også fullt mulig å spare i fond til prosjekter med kortere tidshorisont, eller for å finansiere reise, oppussing, hytte osv.

    Betal deg selv først

    Den gyldne regel innen all sparing er å betale seg selv først. Det betyr at du behandler din egen sparing og prioriterer den som hvilken som helst annen fast utgift du måtte ha.

    Ved å betale deg selv først etablerer du gode sparevaner og kan med god samvittighet bruke resten av tilgjengelig inntekt på det du måtte ønske.

    Hvor mye bør du spare?

    Ett godt mål er å kunne spare 15% av inntekten din hver måned etter skatt. Altså netto månedsinntekten din.

    Men for mennesker som har dårlig råd eller lav inntekt vil dette være et mål man bør jobbe seg opp mot. Start med det du kan klare å presse ut av budsjettet.

    • 500 kroner ?
    • 1000 kroner ?
    • 10% ?

    Start i det små, etterhvert vil du sannsynligvis kunne øke sparingen om du forandrer jobb, blir bedre på budsjett eller øker inntekten med en ekstrastilling.

    Som sagt er tiden pengene står i et fond og jobber for deg viktigere enn hvor mye du selv legger inn. På Kron.no kan du lage en spareplan og sette av f.eks 1000 kroner i måneden.

    Ved å begynne med sparingen nå kan du møte alderdommen med en god pensjon og oppbygde midler i bakhånd. Dermed slipper du kanskje å måtte ta opp pensjonistlån eller seniorlån for å spe på pensjonen din.

    Hvordan finne penger til å spare?

    Budsjettet ditt er den beste måten å finne tilgjengelige penger. Alle som har begynt med et budsjett selv blir overrasket over hvor mye mer man har igjen av lønningen når man slutter å sløse bort pengene på uplanlagte impulskjøp og begynner med å planlegge innkjøp.

    Dersom du har penger til overs for ekstra sparing kan du se her for investeringtips og muligheter. Benytt deg f.eks av Crowdlending hvor man kan investere fra 500 kroner og oppover direkte i bedrifter og eiendom.

    Her kan du lese mer om hvordan du setter opp et privat budsjett.

    Øk inntekten og sparingen

    Å ha et godt budsjett er bra, å øke inntekten din er bedre!

    Kan du jobbe ekstra timer på jobb? Er du villig til å jobbe i lunsjen noen dager? Er du villig til å ha en sidejobb?

    Å øke inntekten ved å ha en sidejobb vil ikke bare føre til et ekstra romslig budsjett, det gjør også at du har mindre tid til å bruke pengene dine.

    En typisk passende ekstrajobb vil være kvelder og helger, det kan være servitør, jobbe i fastfood yrker, eller til og med å lade el-sparkesykler!

    Må jeg bruke fondssparing til pensjon?

    Å spare til sin egen pensjon vil nok bare bli mer og mer nødvendig i fremtiden, men fondssparing betyr ikke nødvendigvis bare pensjon.

    Du kan for eksempel dele opp sparingen i to kontoer. En til langsiktig sparing (pensjon/eldrepenger) og en konto for kortsiktige mål (ny motorsykkel, nytt hustak, eller hva med et reisefond?

    Fond sparing er for alle

    Uansett om du har høy eller lav inntekt, god peiling på aksjer eller en nybegynner vil sparing i fond passe for alle.

    Gå igjennom budsjettet ditt. Let etter og kanseller unødvendige utgifter. Øk inntekten med en deltidsjobb eller sidejobb, og start i det små med hva du kan klare.

    Les mer om hvordan du kan unngå tvangssalg, refinansiere gjeld eller hvordan man kan refinansiere inkasso og få et omstartslån og bedre økonomi.