Hopp til innholdet

Hvordan få bedre økonomi med gjeldsregisteret

  hvordan bruke gjeldsregisteret

  Gjeldsregisteret er en ny ressurs for å få oversikt over gjeld på, men hvordan kan du som privatperson bruke den?

  Gjeldsregisteret viser ikke all gjeld. På nettsiden fortelles det at de bare viser «usikret gjeld». Altså ikke lån som er sikret i eiendom eller kjøretøy. I mitt eget forsøk viste de heller ikke IKEA kortet mitt eller tannlegekontoen, selv om disse er usikret.

   

  Hvordan bruke gjeldsregisteret?

  Er du privatperson kan du besøke denne linken for å logge inn og se hva som er lagret på deg av gjeldsinformasjon.

  Gjeldsregisteret gjør det veldig enkelt å få en oversikt over utestående kredittgjeld, usikret lån og rentenivå, men du får ikke informasjon om sikret gjeld.

  Her må man altså fortsatt legge inn egeninnsats og lage en gjelds-oversikt selv. Du kan bruke den informasjonen til å lage din egen gjeld-snøball med snøballmetoden for å komme deg ut av gjeld.

  • Det er gratis for privatpersoner å få innsyn i eget register.
  • Du logger deg inn via BankID.
  • Man kan ikke reservere seg mot gjeldsregisteret.
  • Du kan kun sjekke dine egne opplysninger.

  Får du beskjed om noen sjekker deg i gjeldsregisteret?

  Ja, du mottar et gjenpartsbrev hvis noen sjekker dine opplysninger. På samme måte som du idag mottar gjenpartsbrec når du kredittsjekker deg før et lån, etc.

   

  Du får ikke all oversikt med gjeldsregisteret

  Gjeldsregisteret er et godt verktøy, men det gir deg ikke den fulle sannheten om din privatøkonomi. Den viser ikke all «sikret gjeld», som huslån, boligkreditt, bil-lån, mc-lån, caravan-lån, listen er uendelig.

  Den gode nyheten er at holdningene omkring kredittgjeld – og forbrukslån vil forhåpentligvis bedre seg. Ved at gjeldsregisteret minner en på, og lister opp denne gjelden vil det kanskje forhåpentligvis kunne føre til at flere blir kvitt den raskere.

  Den ikke så gode nyheten er at såkalte «sikrede lån» vil se ut til å være en type «god gjeld».. Lån og gjeld man ikke behøver å fokusere på, men heller beholde så lav månedlig avbetaling som mulig.

   

  Siden vil bli bedre

  I mitt eget eksempel ble ikke IKEA kortet eller tannlegekontoen vist i oversikten til gjeldsregisteret. Grunnen til det er at Ressursbank som forvalter tannlegekontoen og Ikano bank som forvalter IKEA kort, ikke enda har levert informasjonen til gjeldsregisteret.

  Her kan du se hvem som har levert informasjonen – og hvem som kommer til å gjøre det, og når.

  Hva vil du gjøre med det?

  Hva vil du bruke informasjonen som gjeldsregisteret tilbyr til?
  Vil du som jeg gjorde tidligere, fortsette på det som virket som en uendelig runddans av overforbruk, gjeld og et liv fra lønning til lønning.

  Eller vil du bruke informasjonen til noe godt og produktivt? Vil du sette deg et mål? Vil du ta kontroll over forbruket og kutte ut ideen om at man kan refinansiere seg til en bedre økonomi?

  Bruk den som motivasjon, og slett nedbetalte konto og kort

  Det som jeg synes er bra med gjeldsregisteret er at jeg enkelt får en oversikt over hva som fremdeles står som «aktive» kontoer.
  Etterhvert som jeg betaler ned – og blir kvitt gjelden. Kan jeg se i oversikten på gjeldsregisteret hvilke konti jeg kan få slettet helt.

   

  nedbetaling med snøballmetoden
  Min nedbetalingsplan med snøballmetoden

   

  Bli kvitt gjelden

  Bruk oversikten fra gjeldsregisteret som en «huskelapp» over kredittgjeld og kontoer du kan få slettet, følg 6-steg til å bli gjeldfri – det er fullt mulig!
  Lag din egen oversikt over utestående gjeld, list den opp fra lavest til høyest saldo – og begynn med snøballmetoden om du vil komme deg ut av gjelden så raskt og effektivt som mulig.

  Det er ved å bli kvitt gjeld og månedlige nedbetalinger du virkelig kan begynne å ha en bedre økonomi. For å starte kan du lage et budsjett, som verken er vanskelig eller kjedelig.