Hopp til innholdet

Lønningsdag! Hoppe ut av forbrukskarusellen

  Endelig er dagen her! Lønningsdag. Bankkontoen er fylt opp igjen og livet smiler! Men oi, vent nå.. mesteparten må jo sendes videre til dem du skylder.. Jaja, en dag.. sier man til seg selv mens man fyller ut kid-tallene og trykker «betal regning».
  Huslån, Kredittkort(ene), Forbrukslånet, Billånet, Mc Lånet… Huff deprimerende! Heldigvis har du noen slanter igjen.

  Vel da fortjener du å titte litt på nettet, kanskje kommer du over et tilbud på en ny telefon? Eller kanskje bare ta en tur til kjøpesenteret for å «titte» litt..

  Noen nye klær kan muligens muntre deg opp? Du skal jo kun kjøpe om det er salg så klart.
  Hvordan bruke mindre på klær  Hvordan kan det ha seg at stadig flere av oss lever lønning til lønning?

  En klarna undersøkelse i 2019 fortalte at 1/3 av nordmenn brukte opp lønningen sin hver måned, en annen Nordea undersøkelse i 2016 viste lignende tall. Mens tall fra USA viser at hele 78% lever «paycheck to paycheck«
  Faren ved sammenligning

  Så hva ligger bak disse tallene? American Psychological Association skrev i 2008 en rapport om «consumerism» og trekker frem en rekke punkter.

   

   

  Kredittkort lærer folk opp til å konsumere!

  Å søke på Kredittkort blir mer og mer vanlig i det norske samfunnet som tidligere stort sett har vært fokusert omkring debetkort. Kredittkort tilbys nå i Norge fra man er 18 år med reklamer på TV som viser «vanlige» mennesker som kjøper pene eller nødvendige ting.

  Man lærer seg nå å bygge gjeld i stadig yngre alder uten egentlig å tenke over konsekvensene.

  En studie av Purdue universitet i USA viser at bare å fortelle kunder at denne butikken aksepterer kredittkort vil øke sannsynligheten for at dem kjøper noe – uansett om kunden bruker kredittkort eller annen betalingsmåte.


  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.

   

   


  Samfunnet roper «KJØP»

  Studien forteller videre at etter 1970 skjedde det et skifte i forbrukskulturen. Postordrekatalogene begynte å komme for fullt og det var nå fullt mulig å handle i fred og ro i sitt eget hjem. – Hjemmet som tidligere var et fristed for handel og forbruk, ble nå et stadig viktigere område for annonsører.

  Dette har så klart økt markant med inntoget av internett og netthandel – Som øker og øker.


  Men det er ikke bare på internett, og i reklame på tv og aviser. Nå finner man reklame ansett hvor man går eller sitter, reklame er overalt omkring oss – og det fungerer godt.

  Dessverre leder det mange inn i overforbruk eller et blindt forbruk i mangel på andre verdier i livet. – Impulskontrollen vår blir stadig angrepet fra alle kanter, og da er det lett å kjøpe ting man egentlig ikke behøver.

  Ifølge APA er finansielle problemer og gjeld nå den ledende grunnen for skilsmisse i USA. Finansielle problemer kan skape angst, depresjoner, stress, apati og generell ulykkelighet. I slike desperate situasjoner finnes det fremdeles muligheter, f.eks med et omstartslån som gir deg mulighet for en økonomisk reset, selv om du har inkasso eller betalingsanmerkninger fra før.

  Aldri tidligere i historien har vanlige mennesker hatt så høy levestandard og så mange ting som nå. Men hvorfor er allikevel så mange ulykkelige?

  Nå sier ikke jeg at man skal kutte ut alt forbruk. Å spandere på seg selv i moderasjon og ta pauser fra hverdagen er viktige for ens mentale helse. Men kjøp ting som gir deg glede. Ikke kjøp på grunn av kjedsomhet, eller av et behov for å imponere andre eller fremmede på instagram du ikke kjenner.

  Å kjøpe en softis mens man går en tur på brygga f.eks. Eller å ha en ekstra fin lunsj på lønningsdagen vil ikke gjøre et så stort innhogg i kontoen din som å «kjedeshoppe» på nettet.
  Og du vil sannsynligvis ikke titte tilbake i etterkant og angre på det valget.

  Tilbake til lønningsdagen

  Er du som meg og 1/3 av alle nordmenn som lever eller har levd «lønning til lønning«, er det på tide å gjøre forandringer.

  Det var ikke rent sjeldent at jeg gikk tom for penger 5, 10 eller 15 dager før neste lønning. Jeg ble rett og slett en mester i å blakke meg på Kiwi og så leve på trumfbonusen når jeg gikk tom!

  For bare noen måneder siden begynte jeg på min reise som jeg vil skal lede meg til gjeldsfrihet. Jeg begynte å kutte ned på allslags utgifter, si opp abonnementer jeg ikke behøvde og litt etter litt legge om vaner og forbruk.

  Nå idag 31 Mai er min lønningsdag. Og jeg hadde fremdeles igjen penger på konto, og jeg har ikke engang rørt trumfbonusen!