Hopp til innholdet

5 Måter Millionærer skapes

  Noen få av oss er kanskje født med – eller oppdratt til å ha en større økonomi-muskel enn oss andre.
  Warren Buffet f.eks startet sin karriere i en alder av 8 år.
  Han begynte å jobbe i bestefarens butikk og leverte aviser til han etterhvert sparte opp nok til å kjøpe et flipperspill. – og som han brukte fortjenesten fra til å kjøpe flere flipperspill.

  Han brukte ikke opp pengene han tjente – faktisk han lever enda i det samme huset han kjøpte med kona i 1958 til tross for at han er verdt milliarder.

  Nå er kanskje ikke ditt mål å bli rik som Buffet – eller kanskje det er det – og det er helt i orden. Poenget er at Buffet lærte seg å utsette glede og nytelse for å investere i fremtiden.

  Millionærer skapes – de blir ikke født

  Du trenger ikke være Buffet eller født inn i en «rik familie» for å få en god finansiell fremtid – eller for å bli rik selv for den saks skyld.

  I den største (dollar) millionær undersøkelsen i USA fant man at 78% av millionærene ikke mottok arv, kun 31% tjente over 100.000 dollar i et gitt år – flesteparten tjente faktisk under 100.000 dollar i året.

  Hvordan ble de millionærer?

  1. De tok personlig ansvar.
   – De innså at de var dem som bestemte over sin egen fremtid.
  2. De var grundige og intensjonelle med hvordan de brukte penger.
  3. De var målbevisste.
  4. De jobbet hardt.
  5. De var konsistente og langsiktige i sparing og investering.

  Hvordan få bedre økonomiske vaner?

  Ha en plan & Bli organisert

  Å lære seg gode privat økonomiske vaner gjøres over flere år. Det handler om å vite hva man har i utgifter og vite hva man har i inntekter. Begynn med en dårlig plan – etterhvert vil du bli bedre!

  En god pensjon er ikke en rettighet

  Ta ansvar for eget liv – Pensjonsfondet er allerede brukt opp. En god pensjon blir derfor et privilegium du må jobbe for å få til på egenhånd.

  Snakk om penger

  Har du barn så lær barna verdien av penger – inkluder dem når f.eks barne bursdagen skal planlegges og budsjetteres for. Barna er mer fornuftige enn du tror, om du lar dem få sjansen

  Har du ektefelle, samboer eller kjæreste – så snakk med hverandre om penger. Uenigheter og konflikter om penger og gjeld er den største grunnen for skilsmisse i USA.

  Eliminer forbruksgjeld & kredittkortgjeld

  Jobb ekstra hardt for å bli kvitt denne dyre og usunne gjelden som holder deg tilbake. Lær deg kunsten å si nei til spontankjøp – budsjetter og spar opp til større kjøp i fremtiden.

  I undersøkelsen fant man at 78% av dollar-millionærene aldri hadde et øre i kredittkortgjeld eller personlige lån.

  Gjeld = straff for å ikke spare

  Bli kvitt all gjeld

  Ditt største verktøy for å bygge verdier er inntekten din. Ved å bli kvitt all gjeld frigir du store summer du kan bruke på å investere, bruke og donere.

  Bygg moment

  Et kinesisk ordtak sier at: «det beste tidspunktet for å plante et frukttre var for 20 år siden, den nest-beste tiden er nå».

  Start i det små og bygg moment over tid. Gode finansielle vaner er en muskel som du kan lære opp og du vil bli overrasket over hvordan veien legger seg fremfor deg over tid.

  Ha lang horisont

  De fleste millionærer skapes over lang tid – ved nøysommelig investering og ved å leve på mindre enn hva de tjener.
  Skilpadden vinner løpet over haren i denne sammenhengen.
  Ingen magi involvert.

  Som sagt, en sunn privatøkonomi er et bevisst valg og en muskel du må bygge over tid. Det er ikke uten grunn at lotto-millionærer som vinner store summer etterhvert går konkurs.