Hopp til innholdet

5 vaner som kutter matutgifter

  Ah ja, mathandling. Noen liker det, mens for andre er det bare et stort stresselement – et nødvendig onde.
  Noen går hver dag – flere ganger om dagen, mens andre planlegger å handler sjeldnere.

  Uansett om du liker eller misliker det, mat må man ha og om du ikke er helt selvforsynt finner de fleste av oss det på matbutikken. Jeg har stort sett hele mitt voksne liv vært en impulsiv dagligvarebruker, å bli litt mer bevisst omkring dette har gitt massive besparelser de siste månedene, her er noen av mine vaner jeg har arbeidet med.

  1 – Lag en realistisk plan for uken som kommer.

  Et tips du har hørt hundre ganger før og et av mine største problemområder, men når man greier å gå fra sporadisk og et impulsivt kjøpemønster til gjennomtenkt og planlagt så venter det massive besparelser – og det er faktisk ganske gøy!

  Her kan du se hvordan jeg planlegger, og forsøker å holde meg til uken som kommer!

  En dårlig plan er bedre enn ingen plan!

  Ikke sett for høye krav til deg i begynnelsen. Å forvente at man skal gå fra et impulsivt kjøpemønster til gjennomtenkt på en uke er urealistisk. Istedenfor sett deg et høyt mål om at du skal få dette til men begynn med lavere forventninger og heller bli bedre med tiden. Ingen er gode i begynnelsen, det krever øvelse og forsøk.

  Vær realistisk i måten du planlegger på, ikke handle inn mer grønnsaker og frukt enn hva du av erfaring vet dere spiser. Å planlegge en komplett forandring til mer grønt og frukt helt plutselig er ikke realistisk og vil sannsynligvis ende med å kaste mat du ikke har rukket å spise opp.

  2 – Alltid ha en handleliste!

  Jeg er nødt til å bruke en handleliste – jeg kjenner meg selv og min handleliste hukommelse har feilet meg så mange ganger at jeg er blitt lei av å måtte gå på butikken igjen etter at jeg kom hjem – eller hva med denne, du går på butikken for å kjøpe primært kattemat, men glemmer kattematen!

  Er du litt som meg har du kanskje 100+ ting i hodet og da blir det lett å glemme de 30 tingene som du er ganske sikker på at du trenger – og har jeg egentlig nok melk igjen? Best å ta med en ny kartong uansett.

  Man ender altså med å enten kjøpe for mye av det man allerede har og ikke trenger eller med å glemme noe man virkelig trenger. Ikke gi deg selv grunner for å gå på butikken mer enn nødvendig!

  3 – Kast mindre mat!

  Hvor mange halvspiste isberg salater, åpnede og uttørkede leverposteibokser eller tomater har du glemt og måttet kaste iløpet av årene tror du? Jeg kastet mye mat og det var ikke før jeg begynte å tenke mer over den faktiske kostnaden og sløseriet ved å kaste mat at jeg greide å gjøre noe med det.

  Så igjen, vær realistisk – Å kjøpe inn en mengde grønnsaker og frukt ser kanskje fint og riktig ut men om du ender med å kaste mye av dette har du tatt et steg bakover.

  På ferskvarer som frukt og grønt er det bedre å ta en supplerende handletur iløpet av uken (med handleliste såklart)

  4 – Hold deg til listen!

  Du lagde listen for en grunn, du har oppsøkt og funnet informasjon om å kutte matbudsjettet for en grunn – så hold deg til den.

  Matbutikk kjedene er eksperter på vareplassering, analysering av kjøpemønster – hvor man som kunde plasserer øyne, etc. Det er derfor meningen at du skal bli fristet underveis. Men hold deg til listen.

  Ser du noe fristende i butikken kan du notere deg produktet i bakhodet at dette kan du sette på din neste handleliste – eller du kan si til deg selv at kanskje jeg kjøper denne når jeg er ferdig med å finne resten av tingene, eller vent i 10 sekunder mens du tenker på om du virkelig trenger denne. Sannsynligvis vil du allerede da ha glemt produktet eller ha en mindre trang til å kjøpe det.

  5 – Gå på handletur alene og gå på handletur med barna.

  Om du har muligheten er det beste tidspunktet for å handle inn stort alene og mens det ikke er så mange andre mennesker i butikken. Om du har muligheten er gode tidspunkt på kveldstid i hverdager eller tidlig i helger og hverdager. Den enkleste måten å unngå impulskjøp på er jo å begrense mulighetene for slike kjøp, er du alene trenger du bare å tenke på deg selv.

  Tar du med deg barn får du mange flere muligheter for påvirkning til å avvike fra planen.

  Jeg husker at når jeg var barn så syntes jeg det var kjempegøy å være med på butikken – for ofte endte jeg opp med noe godt til meg selv der og da.
  Og nå som voksen synes jeg også at det er hyggelig å ta med barna på butikken. Man kan også gjøre det til en koselig opplevelse for både voksen og barn, man kan til og meg legge litt praktisk matematikk og hoderegning inn i handelen.

  Om du har barn så vurder å budsjetter og planlegg for en egen dag i uken hvor du tar barna med på butikken, dette kan f.eks være i helgen hvor helge godteri og kos kan kjøpes inn og du som voksen kan samtidig handle inn dine supplerende grønnsaker og frukt.

  Enten du lar barna få litt lommepenger til å betale for sine egne ting – eller dere alle betaler sammen så lag en liste sammen med barna før dere går på butikken om hva dere trenger og barnas eget budsjett. Sett ned regler på forhånd og lær barna i praksis om planlegging og verdien av slike lister.

  Har du noen tips om matvaner? Skriv en kommentar.