Enkelt Liv,  HowTo,  Mat

Billig hagegjødsel & myter

I 2018 flyttet jeg fra en moderne 4-mannsbolig med leilighet i 2 etg til et eldre rekkehus, en av hovedgrunnene var at jeg ønsket tilgang til en hage – primært for å være tilgjengelig til lek – å starte en kjøkkenhage var ikke min intensjon opprinnelig men det er en avgjørelse jeg har vært veldig glad for.

Enten du har en tradisjonell kjøkkenhage, pallehage eller dyrker på balkongen din trenger dine planter og grønnsaker tilgang på næring og gjødsel.

Kjøp i butikk

Det finnes en rekke forskjellige gjødselsblandinger å kjøpe på gartneriene, og prisen er ærlig talt ikke så gal.
Fordelen er at det er enkelt og du kan velge blant en rekke forskjellige blandinger som er optimaliserte for forskjellige grønnsaker og urter.

Men hva kan du bruke som du allerede har?

Eggeskall.

En klassiker – eggeskall fra kylling inneholder mange nyttige råvarer som de fleste planter og grønnsaker har nytte av.

Omtrent inneholder eggeskall 50 ppm kalsium, 39 ppm svovel, 12 ppm magnesium, 12 ppm kalium, 21 ppm natrium og 5% organisk materiale.
Det organiske materialet kommer fra den innvendige hinnen og evt små biter av egg som man ikke har renset bort og kan være enda høyere om du ikke har renset nøye.
Det organiske materialet er rikt på nitrogen i form av proteiner som også er veldig nyttig for plantene når det brytes ned.

Men! ikke overdriv, jorden inneholder ofte et høyt nok nivå av kalsium som skallet består hovedsaklig av.
Eggeskall brytes også veldig sent ned i jorden som gjør det til et fint tillegg i hagen. Skallene vil frigi mineraler over mange år men inneholder også et høyt nivå av natrium som er skadelig også i små mengder for en rekke planter.

Eggeskall & kaffegrut inneholder mye god næring, men ikke overdriv bruken.

Kaffegrut

Enda et populært tillegg i hagen som går igjen.
Kaffegrut inneholder omtrent: 1-2% nitrogen, 0.3% fosfor og omtrent 0.3% kalium sammen med en rekke mineraler i mindre konsentrasjon.
Og selv om kaffe er en mild syrlig drikk viser tester at kaffegrut holder en ganske nøytral ph verdi på 6.5 – 6.8.

Teste har vist at kaffegrut har et karbon/nitrogen forhold av 20:1, som er omtrent like mye som avføring. Kaffegrut derimot er litt mer delikat å bruke som gjødsel. Men den høye nitrogenverdien inviterer også bakterier som trives i nitrogenrike miljøer når du sper den direkte inn i jorden.

Et bedre alternativ er å spare på kaffegruten og blande den inn i komposthaugen din – der vil den gi næring og bidra til en høyere temperatur som raskere bryter ned det organiske materialet som hagen din kan dra nytte av litt senere.

Gullvann

Et fancy ord for vel, urin & vann. Våre hemninger til side, menneskeurin består av 95% vann men inneholder også mange nyttige stoffer for planter. Faktisk inneholder et menneskes urin over et år:

  • 3.5 kg av nitrogen
  • 500g fosfor
  • 1 kg kalium
  • 500g svovel
  • 40g magnesium
  • 100g kalsium

En studie utført i Sverige (Sundberg, 1995; Drangert, 1997)
forteller at en persons urin er nok til å gjødsle 50-100% av grønnsakene til å mette den samme personen (300-400m2). Så istedenfor å kjøpe inn gjødsler på hagesenteret kan du skape din egen selvforsynte loop.

En familie på fire kan produsere tilsvarende av en 50 kilos sekk med NPK gjødsel hvert år – bare ved å utnytte urinen.
En annen nyttig fordel er at næringsstoffene er lett tilgjengelige for planten til å absorbere med en gang og trenger ingen ekstra omdannelse eller nedbrytning.

Er gullvann trygt?

Ja stort sett, er du en frisk person vil urinen din være steril. I tilfeller hvor den ikke er steril vil den generelt sett være trygg for personlig bruk. Det viktigste er å unngå tilførsel av avføring som kan inneholde skadelige bakterier.
Urin er også ganske sterkt i ublandet form for plantene, man skal alltid blande den ut med rent vann i forholdet 1:10.

Nyttige ressurser:
https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/feeding-plants-with-urine.htm
http://www.goveganic.net/Fertilizing-with-human-urine#further_resources
https://www.gardenmyths.com

Hva med deg? Har du noen gode tips for gjødsel i kjøkkenhagen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.