Hopp til innholdet

Hvordan Bruke Mindre Penger på Mat

  Matbudsjettet står ofte for en av den største utgiftspostene hos en familie. Det er lett å bruke for mye penger i matbutikken, men den gode nyheten er at det er fullt mulig å bruke mindre penger på mat.

  Planlegg alt – planlegg isj

  Du har hørt det før – planlegg, planlegg, planlegg.
  Øyelokkene dine har kanskje allerede blitt litt tyngre og interessen falmer? Ikke fortvil å gi opp riktig enda..
  Ta meg for eksempel. Jeg var ekstremt dårlig på dette, jeg fikk nærmest frysninger av ordene «matplan» og «ukemeny». Ikke bare var jeg dårlig på å planlegge – men det kom alltid noe i veien, så hva var vitsen?

  Vi er alle forskjellige. Noen elsker å legge detaljerte planer og gjennomtenkte ukemenyer i flotte maler. Planer som de greier å gjennomføre uke etter uke. Og om det er deg så heier jeg på deg!

  Er du derimot som meg. En person som liker å være litt kreativ og ikke finner mye glede i grundig planlegging av matmenyen, så har jeg noen tips til hva som har fått meg til å bruke mindre penger på mat.  Ha et matbudsjett

  Jeg finner som sagt mye glede i å være kreativ på matfronten. Benytte ingredienser jeg allerede har, til nye og forholdsvis smakfulle retter. Hva jeg har funnet ut for egen del er at jeg må planlegge isj.

  • Ha for eksempel en idè om hva den ideelle kostnaden pr middag for din familie er, det kan være 100kr, 200kr eller 80kr.
   Uansett hva det er, regn ut hva du ønsker å bruke på middag i snitt pr dag i en måned.
  • Ditt mål med tiden er å ha i bakhodet hva kostnaden på herligheten du skaper koster. Du trenger ikke regne nøyaktig på krona, dele potetene utifra vekt og kilopris pr måltid – bare tenk ca.

  Eller du kan gjøre som jeg gjør idag. Jeg satt meg målet om å ikke bruke mer enn 1000 kroner i uken på mat og dagligvarer til familien, egentlig bare fordi det var et rundt og fint tall.
  Jeg synes ihvertfall at 1000 kroner passer fint, mens andre mener at 1500 kroner i uken er «maks».

  Bruk mindre penger i matbutikken

  Ganske selvforklarende for å spare penger ikke vel? Men hvordan bruke mindre på butikken?

  • Kontanter, jeg bruker nå kun kontanter på butikken med et separat trumfkort, dette har gjort at jeg endelig greier 1000 kr målet mitt!
   Min første uke med kontanter.
  • Hvis du bruker et kredittkort fornuftig, så benytt ett som gir deg gode rabatter eller fordeler. F.eks gav Ikano Visa 3% rabatt på alle dagligvarer nylig. En god nettside for å lese om og søke på kredittkort er kredittkortsøk.no.
  • Baker mitt eget surdeigsbrød. Jeg synes surdeigsbrød er enklere enn vanlig hurtiggjær brød. + jeg sparer omkring 700 kr i måneden på dette. Her kan du kjøpe surdeigstarter på nett, eller lage din egen.
  • Bruker handleliste og sjekker tilbud! Men jeg benytter meg kun av tilbudene om jeg kan erstatte en billig middags idé jeg allerede har, med et tilbud. Jeg bytter for eksempel ikke ut pasta ideen min, bare fordi det er et tilbud på entrecote på Meny.
  • Drikk mindre melk. Melk er dyrt, spesielt med barn i hus. Vi drikker omkring 1L i uken nå, ned fra 5L. Erstattet med vann.
  • Brus og godteri – kun i helger og ferier.
  • Kjøp «billigvarene». Eldorado, X-tra & Firstprice har en rekke gode produkter.
  En typisk «mandagshandel»

  Planlegg ukehandelen – i to

  Hverdagshandelen

  Jeg liker å dele ukehandelen opp i to-deler. Mitt system er å planlegge så godt jeg klarer hver søndag til min hverdagshandel hver mandag.

  • Begynn med en handleliste.
   Jeg begynner med å skrive ned en handlelapp i helgen etter siste tur på butikken.
  • Hva har jeg allerede – og trenger jeg noe?
   Jeg sjekker om jeg har toalettpapir, ris, hermetikk, nok mel etc. Gå over kjøkkenskap, kjøleskap og frys.
  • Hva skal vi spise?
   Noen er veldig flinke på å lage en detaljert matplan hver uke. Dette må jeg innrømme ikke er min sterkeste side. Min erfaring, spesielt med barn i hus, er at det ofte kommer noe i veien. Et arrangement, en avslutning, en bursdag, barn blir syke etc.
  • Jeg pleier å planlegge 2-3 middager vi kan ha uten å tillegge dem en spesiell dag. Da har jeg mulighet til å flytte eller sløyfe en middag om det ikke passer.
  • Jeg handler inn ingredienser hver uke som kan brukes til mange forskjellige retter. Slik kan jeg «improvisere» en dag.
  • Jeg liker å lage en «idèbank» jeg kan ha på kjøleskapet (se under).
  Salat, tomater og surdeigsbrød lager jeg selv

  Helgehandelen

  Min hverdagshandel går fra mandag-torsdag. På fredag etter jobb lager jeg ny liste over hva vi skal spise i helgen, en helgehandel liste som går fra fredag-søndag.

  Denne varierer utifra om jeg har barna eller om de er bortreist. Her pleier jeg også å inkludere barna i hva de har lyst til å spise og tar de med på butikken. Dette er også handelen hvor vi bruker hva enn vi har igjen til å kjøpe godteri.

  Dette to-delte systemet ser ut til å fungere for meg, det gir meg handlerom og frihet til å kunne forandre på planer uten at det går utover matvarer som er kjøpt inn.


  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.

   

   


  Lag en middagsliste og en idèbank

  Skriv ned hva dine ideer om middag kan være og ha denne på kjøleskapet. dette blir din lille idèbank fremover som du kan plukke fra og variere imellom uke etter uke.

  På min liste står det f.eks kjøttpudding, tomatsuppe, stekt ris, lasagne, løksuppe, Pasta carbonara – etc etc. Om ikke jeg vet hva jeg skal lage en dag går jeg ofte igjennom listen og tenker samtidig over hva jeg har i kjøleskap og frys.

  Bruk en app som Mattilbud. Se igjennom butikkene du har i ditt område og legg merke til produkter som du allerede bruker eller som kan være et godt alternativ til en middag.

  • Ikke kjøp dyre matvarer bare fordi dem er på tilbud et sted. Se etter produkter på tilbud som du allerede bruker.
  Min idebank over rimelige matretter jeg kan lage

  Kast mindre mat

  En av mine store synder tidligere.
  Jeg kunne late som jeg var flink til å ukehandle, og kjøpte inn masse deilig pålegg og ingredienser. Noen ganger hamstret jeg også inn fra halv-pris kurven på Kiwi og var stolt over min teoretiske besparelse.

  Realiteten var at etter bare noen få dager var samtlige bokser med pålegg åpnet og halvspist.. Resultatet ble at mesteparten av maten ble tørt, uggent og gikk rett i søpla.

  Tenk over hva kostnaden ved å kaste mat faktisk er!
  Altså du betalte faktisk 70 kroner kiloen for denne 400g pakken med italiensk salat, og ender opp med å kaste halve boksen.

  Å forandre tankesettet til at man faktisk kaster penger vil utgjøre en stor forskjell på matbudsjettet.

  • Åpne færre påleggsalternativer om gangen og bruk dem opp etter hverandre.
  • Åpne pålegg med kort holdbarhet og bruk den opp først.

  Bruk kontanter på matbutikken

  Metoden som har sørget for at jeg bruker mindre på mat, og endelig har klart å holde meg til 1000 kroner pr uke er kontanter.

  Ja, det er «stress» å bruke kontanter, men det er jo nettopp det man vil.
  Man vil vel ikke gjøre det så enkelt som mulig å bruke penger?

  Kontanter aktiverer også smertesentra i hjernen, som får deg til å bruke mindre penger generelt.

  En annen bonus med kontanter er at det gjør det veldig enkelt å holde regnskap med hva du har brukt, og hva du har igjen.
  Det er jo bare en titt ned i lommeboken.