Hvordan komme ut av gjeld

Publisert av Budsjettliv.no den

Det finnes ingen raske løsninger for å komme ut av gjeld, men her kan du få noen tips til hvordan du kan håndtere gjeld og komme deg ut av den med litt hjelp av arbeid, tid og fokus.

Vi mennesker søker ofte etter raske løsninger og de fleste av oss er utålmodige av natur, dersom man ser noe man vil ha, vil man gjerne ha det med en gang, og nettopp dette har nok medført at mange av oss har mer gjeld enn hva vi skulle ønsket.

Lag deg en oversikt over all gjelden din.

Gjeldsoversikt mal (gratis)

Personlig bruker jeg denne gjeldsoversikt malen som jeg har lagd og som du kan bruke gratis i enten excel, openoffice eller google docs. I denne oversikten har jeg lagt inn huslån og annen smågjeld som jeg følger med på og oppdaterer hver eneste måned.

Målet mitt er å bli kvitt all «smågjeld» og jeg har innsett at jeg motiveres lettere når jeg har en enkel oversikt med visuelle grafer.

Stopp med ny gjeld

Etter at du har laget deg en oversikt over eksisterende gjeld er det naturligvis svært viktig at du stanser med å ta opp ny gjeld, dette inkluderer bruk av kredittkortet.
Et kredittkort kan være et nyttig verktøy, spesielt til bruk på reiser, men i denne sammenhengen går jeg utifra at utgifter til reiser og dyre ferieturer bortprioriteres til fordel for å nedbetale på gjeld.

Ha en mini-buffer av kontanter på konto

Dette virker kanskje litt rart når poenget er å nedbetale gjeld, men det å ha en liten mini-buffer med kontanter stående kan hjelpe deg mot å ta opp ny gjeld dersom noe uforutsett skulle skje med bil, vaskemaskin, etc.

Man behøver ikke å ha så mye, men 5 – 10.000 kroner, alt avhengig av hvor utsatt du føler du er for at noe du eier og er avhengig av skulle gå i stykker.

I snøballmetoden fokuserer man på den minste gjelden hver gang

Velg en gjeld og angrip den med det du har ekstra hver måned

Fortsett med minimumsbetalingene på all gjeld, men bruk det du har ekstra på å aggressivt betale ned en gjeld som du har valgt ut. Du kan velge å fokusere på den gjelden med høyest rente eller du kan bruke snøballmetoden som går ut på å sortere gjelden utifra saldo og fokusere på den minste gjelden.

Øk beløpet du kan betale ned gjeld med

For å betale ned gjelden enda raskere kan du se etter måter å bruke mindre penger i hverdagen, si opp abonnementer, jobbe litt ekstra eller kanskje til og med få deg en sidejobb.

Personlig har jeg gått fra et stort privat sløseri hver eneste måned til at jeg idag har færre faste utgifter, bruker mindre penger i matbutikken, baker mitt eget brød, sparer på strømmen og jobber i lunsjen og har noen sidejobber som gjør at jeg får inn litt ekstra penger. Les mer om hvordan du kan kutte faste utgifter.

Refinansier og refinansier om igjen

Lånevilkår for refinansiering av inkasso

Nedenfor i tabellen kan du se hva slags krav som stilles for å gi lån til refinansiering av inkasso med sikkerhet i bolig eller eiendom via Nordax Bank.

  • Har inntekt (fast, variabel, selvstendig)
  • Norsk statsborger eller bosatt i Norge i minimum 3 år
  • Alder 18 – 70 år
  • Inntil 6 låntakere og 4 realkausjonister
  • Enten for refinansiering med sikkerhet i eksisterende bolig eller for kjøp av ny bolig
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er nordax-bank-logo-300x142.png
Refinansiering eller nytt boliglån /Nordax Bank

Lånevilkår

Lånebeløp250,000 – 10,000,000 NOK
Nedbetalingstid1 – 30 år
Rente3.99 – 14.49 %
Effektiv Rente3.99 – 14.49 %
Aldersgrense18 – 80
Rentefritt for nye kunderNei
Godtar betalingsanmerkningerJa
Inntektskrav120,000 NOK
Etableringskostnad2,000 NOK
Administrasjonsavgift35 NOK
Eksempel: Representativt eksempel: Boliglån kr 2 500 000, nominell rente på 5,99% p.a., 30 års nedbetaling, fakturaomkostninger på kr 35 per måned (Avtalegiro), etableringsgebyr på kr 100 000 (4% av lånebeløp), gir månedlige terminbeløp på kr 15 607. Effektiv rente 6,57% p.a. Kostnad: kr 3 118 415. Totalt: kr 5 618 415.

Dersom du har gjeld som tar mer enn 6 måneder å nedbetale vil det som oftest lønne seg å refinansiere gjelden. Refinansiering vil si at man tar opp et nytt lån og bruker disse pengene til å betale ut dem man skylder penger.

Lavere rente er den viktigste faktoren for å spare penger på refinansiering, med den siste tids lave renter vil det også være smart å se om man kan få lavere rente på eventuell eksisterende refinansieringslån man måtte ha. Tips, man kan også refinansiere inkasso, selv med betalingsanmerkning.

Uforpliktende sammenligningstjenester som innhenter tilbud fra flere banker kan være lurt å bruke, eks: Lendo.no eller Lånemegleren.no

Eksempel på refinansiering via Lånemegleren. Nominell rente fra 5,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Eksempel eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-.

Les mer om hvordan du kan sette opp et budsjett og få oversikt over økonomien og forbruket ditt, fordeler med kontanter, tips til hvordan du kan øke inntekten eller hvordan du kan refinansiere med sikkerhet for å få enda lavere rentekostnader.