Hopp til innholdet

De 10 BUD om Pengevett – Få Bedre Økonomi

  10 bud om pengevett

  Jeg skal nå skrive ned mine økonomi tips. Mine 10 bud om personlig økonomi om du vil.
  Dette er råd om pengevett som jeg skulle ønsket at jeg hadde lært meg for mange, mange år siden.

  Jeg er nemlig ganske ny på dette med å leve på et budsjett, tidligere kan vel min privatøkonomi best beskrives som et «flykrasj på lattergass»… Men tidene har heldigvis snudd!

  Siden jeg startet min «snuoperasjon» om å kutte overforbruket og komme meg ut av gjeld har jeg nemlig gjort meg en del «aha» opplevelser. Råd som jeg ønsker å dele, her er mine 10-bud om personlig økonomi.  Første Bud om Pengevett!

  «Ingen rydder opp for deg»

  Selv om det kan virke både skummelt eller uoverkommelig å komme seg ut av den evige runddansen med å leve fra lønning til lønning er det ditt ansvar å få oversikt – og se hvor du kan bli bedre.

  Vær ærlig med deg selv, mitt store problem var overforbruk på dagligvarebutikken. Jeg kunne bruke tusenvis av kroner for mye på å lage overdådige 2 og 3-retters middager, hver dag.

  Gjeld er det største hinderet til økonomisk frihet. Du kan f.eks blende kredittkortene og lage kunst?

  Andre bud

  «Hold deg unna gjeld»

  I Amerikas største undersøkelse av dollar-millionærer fant dem at 78% aldri hadde hatt et øre i kredittkortgjeld og forbruksgjeld.

  Ditt viktigste verktøy for å få bedre økonomi og skape en formue er inntekten din. Men om du til stadighet må låne penger for å få råd til ting, vil din månedlige inntekt spises opp av x-antall tilbake – og avbetalinger hver eneste måned, da er det ikke lett å bygge en formue eller en buffer.

  Selv om refinansiering av gjeld kan være et nyttig verktøy bør du holde deg unna å ta opp ny gjeld – Ha et mål om å bli gjeldfri!

  Tredje Bud

  «Si nei til deg selv»

  Forstå forskjellen mellom «Trenger» og «Har lyst på», det er mange ting man har lyst på, men overraskende få ting man faktisk trenger.
  Spesielt når man arbeider med å få kontroll på økonomien, bli kvitt gjeld eller sette av ekstra til sparing i en periode.

  Fjerde Bud

  «Ha et hvorfor»

  Dette er en sterk oppfordring fra meg! Det sies at personlig økonomi er 20% kunnskap og 80% handling.

  Sannsynligvis vet nok både du og de aller fleste hva man bør gjøre. Å ha kunnskap hjelper ingenting om man ikke følger det opp med handling.

  Å ha noen solide «hvorfor» er hva som gjør at jeg i hverdagen greier å holde meg til et budsjett, og unngår å sløse penger like mye som før.

  Et par av mine «hvorfor» er for eksempel å kunne gå inn i en motorsykkelforetning og kjøpe en splitter ny Indian sykkel kontant. Og jeg vil også reise rundt i USA, spesielt Nashville. Hva er dine?
  – Les mer: Ha et hvorfor til å nå ditt mål

  Kontanter har fått meg til å endelig klare ukentlige matbudsjetter

  Femte Bud

  «Cash is King»

  Dette kunne gjerne vært første pengevett bud – Men det er kanskje ikke for «nybegynnere»?
  Men om du som meg stadig finner deg selv i å bruke mer penger i matbutikken enn hva du hadde planlagt vil det å bytte til kontanter være et lurt valg.

  Joda, det er litt mer «stress» å bruke kontanter i hverdagen. Men om du vil spare penger, så vil man vel ikke gjøre det så enkelt som mulig å bruke penger?

  Å bruke kontanter har nemlig en rekke fordeler som får deg til å bruke mindre.  Min plan er å betale ned mine «4 små», jeg bruker et skrapekart som motivasjon

  Sjette Bud

  «Lag en dårlig plan»

  Det finnes mange råd om personlig økonomi der ute på internettet, mange av dem er desverre blitt svært så kreative og plasserer alt for store mål i starten.

  Istedet ta det litt med ro, innse at ingen lager en «perfekt plan» i starten… Jeg mener, jeg driver en blogg om å komme meg ut av gjeld – og enda overskrider jeg budsjettet og planene mine.

  Slikt er helt i orden, og det kommer til å skje.
  Derfor, ikke bruk så mye energi på å lage «det perfekte budsjett» i starten med flotte grafer og titalls excel kolonner… Hold det enkelt.

  Syvende Bud

  «Ha en heiagjeng»

  Denne var viktigere enn jeg trodde. Dette var faktisk hovedgrunnen til at jeg startet «budsjettliv», jeg trengte en heiagjeng, noen som holdt meg ansvarlig (eller i det minste noen jeg følte holdt meg ansvarlig).

  Du trenger derimot ikke å starte en blogg for å få til dette, du kan dele planer og mål med noen få venner eller nær familie. Evt kan du lage deg en «hemmelig bruker» på instagram, det er en rekke slike brukere som hver og en jobber med sine mål.
  Enten det er å bli #gjeldfri eller å #sparepenger, søk dem opp og se.

  I sommer hadde vi budsjettferie – Og det var faktisk en kjempegøy ferie!

  Åttende Bud

  «Vær tilfreds med det du har»

  Tilfredshet med hva du har bærer frukter på det økonomiske feltet. Det stopper deg i å handle inn «enda et ordskilt», eller «enda et duftlys» du tror du trenger.

  Å være tilfreds betyr ikke å stadig si nei til ting man ønsker å kjøpe.
  Det er ingen ting galt i å kjøpe et duftlys om man kjøper av de rette grunnene.
  Har du det i budsjettet og det gir deg glede så kjøp for all del duftlys eller noen pene skilt. Men blind bruk av penger for å oppnå en kortvarig, og forbigående følelse av glede er hva man bør unngå.  Niende Bud

  «Lev innenfor lønnen»

  Ganske selvforklarende – men akk så vanskelig!

  Jeg kjenner følelsen av å aldri klare dette selv, min økonomiske sirkel var for eksempel et prima eksempel på hvordan man IKKE skal behandle lønningen sin. Jeg levde åresvis i et slik «privatøkonomisk koma» hvor lønningen kom inn, ble brukt opp, og jeg var blakk halvparten av måneden.

  Å leve innenfor lønningen er derimot fullt oppnåelig, begynner man med en «dårlig plan» (sjette bud) og følger den med en dæsj tilfredshet og en dose «hvorfor», vil du fort se hvor enkelt det faktisk er å få pengene til å strekke hele måneden.

  Om jeg klarer det, så kan faktisk alle! – Se hvordan du kan tjene ekstra penger på sidejobb og gig-økonomien i Norge.  Tiende Bud

  «Betal deg selv»

  Når du har fått kontroll over økonomien og ser at ting løsner bør du gå over til tankegangen på at du skal betale deg selv.

  Hver måned når lønningen kommer inn skal du sette av 10% av netto månedslønn inn til fond og sparing, dette er penger du vil ha nytte av når du blir eldre slik at du slipper å måtte ta opp pensjonistlån for å spe på pensjonen.
  Her kan du lese litt om smart fondssparing slik Dave Ramsey anbefaler.

  Å betale seg selv kan også være å sette av en månedlig sum til kurs eller ekstra utdanning, slik at du blir ekstra attraktiv på arbeidsmarkedet og øker inntekten.

  For min del gjelder ikke dette punktet enda, jeg skal nemlig bli kvitt mine «4 små» først – På en måte er det å bli kvitt gjeld også en måte å betale meg selv.

  En kjøkkenhage på balkongen gir meg urter, salat, tomat og paprika svært billig

  Bonus Bud

  «Du skal gi til andre»

  Det er stortsett tre ting man kan gjøre med penger. Investere, bruke og gi.

  Den største gleden er å gi sies det, og man bør ha et mål om å gi til andre i nød. Dette kan være organisasjoner du er glad i, eller personer som trenger hjelp og støtte. I Amerikas største undersøkelse av dollar-millionærer fant dem at 55% gav fast og månedlig.

  Det behøver ikke nødvendigvis alltid være penger, det kan også være å donere tid til f.eks strandopprydning og dugnad.

  Lykke til!

  Det var mine «ti bud» om pengevett og privatøkonomi.
  Jeg håper du kan dra nytte fra noen av dem. Gjerne sleng inn flere bonus bud jeg kan ta med!


  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg.Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071
Besøk Unofinans her.
  Omstartlån: UnoFinans sammenligner opptil 21 forskjellige banker for deg. Det er uforpliktende å søke og UnoFinans tar ingen betaling av kunden. De fleste bankene svarer med sine tilbud i løpet av et par timer, og søkerene kan selv gå inn på unofinans.no og vurdere renter og månedsbeløp. Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071 Besøk Unofinans her.