Hopp til innholdet

7 gode økonomiske vaner suksessfulle mennesker har!

    gode økonomiske vaner

    Hva skal til for å nå et mål? Det finnes noen gjennomgående trekk bak hvordan man kan oppnå økonomisk suksess. La oss se hvordan typiske suksessfulle mennesker betrakter verden!

    Har man et mål er det ikke nok å bare suge til seg masse kunnskap – Man må dra av hanskene og komme seg ned i skyttergrava, snurre på seg joggeskoene eller bruke noen grufulle timer på å få oversikten over hvor mye gjeld man faktisk har.

    La oss si du har bestemt deg for å gå ned i vekt eller bli gjeldfri.
    Feilen med å intellektualisere problemet er at man aldri kommer igang – For hvor mange bøker og artikler om temaet er egentlig nok?

    Hvor mange budsjettplaner, ukeplaner og nedbetalingsteorier skal du lese før du.. du vet.. begynner å følge det forbaska budsjettet?!

    Atferd er makt

    Det sies at personlig økonomi handler om 20% kunnskap og 80% Atferd.
    Det er riktig atferd som vil gi deg økonomisk frihet.

    Atferd er den praktiske siden – det som får deg inn på treningssenteret etter en lang dag på jobb, det som får deg til å unngå impulskjøp i hverdagen, det som faktisk får deg til å tape kiloene og som gjør det mulig å betale ned gjelden i hverdagen.

    Inspirert fra boken «Millionaire next door» av Thomas J. Stanley og William D. Danko har jeg her: «7 suksessfulle vaner» som du kan putte i praksis.

     

    Har et øye på målet

    Hva er ditt mål – om du har noe? Hvor er du om 10 år? Hvor mye penger vil du leve av når du blir pensjonist?

    Hva er viktig for deg – for meg er det finansiell frihet. Det vil si å bli gjeldfri først og fremst.
    Men også det å spare i fond til min egen alderdom, kjøpe en motorsykkel kontant og muligheten til å hjelpe mine barn.

    Uansett om målet ditt er å ha en bedre økonomi eller gå ned i vekt så bør man visualisere seg målet sitt – vær spesifikk. Kjenn på følelsen du vil kjenne når du klarer det!
    Hvor deilig vil det ikke være å ikke ha noen betalinger hver måned!

     

    Vær organisert

    «Ha en plan» – Dette har man hørt tusener av ganger.
    Så jeg får si det en gang til!

    Ha en plan – Jeg er helt ny på disse budsjett og månedsplan greiene.
    Ikke er jeg særlig god på det heller, men du bedre hvordan min økonomi har forbedret seg siden jeg refinansierte gjelden og begynte med et budsjett!

    .. Og mine planer er faktisk ganske dårlige. Tenk hva du kan få til!

    Har et åpent sinn

    Livet skjer. Enten på grunn av – eller til tross for dine beste intensjoner. Vi er faktisk alle ganske dårlige på ting vi aldri har gjort før (utrolig nok). Måten vi reagerer på feil eller hendelser er derimot svært forskjellig fra menneske til menneske.

    Suksessfulle personer gjør også feil – men de er ofte raskere til å omstille seg, akseptere feilen og gå videre.

    Fremgangsorienterte

    Økonomisk suksessfulle mennesker har ikke bare et mål – de arbeider også aktivt mot å nå målet.

    Noen ganger går det – andre ganger tar man to steg frem og to tilbake, men summa summarum så er det fremgang å spore.

    Du har kanskje hørt sitatet fra Thomas Edison angående oppfinnelsen av lyspæren – «Jeg har ikke feilet, jeg lærte meg 10.000 måter som ikke fungerte»

    Et slikt tankesett har ofte personer som oppnår finansiell suksess, de dveler ikke for mye over frykten på å gjøre noe feil – men er flinke på å ta avgjørelser og heller justere metoden underveis.

    De er nøysomme & unngår gjeld

    En av de vanligste gjennomgangstrekkene til personer med finansiell suksess er deres evne til å leve på mindre enn hva de tjener.

    Dette er et eldgammelt konsept og beskrevet i de fleste religiøse skrifter. I bibelen står det bl.a: «Den rike er herre over de fattige, den som låner, blir slave under långiveren».

    I Amerikas største undersøkelse av dollar millionærer fant de at 94% var forsiktige med å leve på mindre enn hva de tjente – og 75% hadde aldri hatt et kredittkort eller et personlig usikret lån.
    Undersøkelsen fokuserer på vanlige mennesker, lærere, ingeniører, brannkonstabler – etc.

    I boken Millionaire next door gjentas også dette poenget – hovedpunktene å ta med seg er at de unngår gjeld, unngår å lease biler, lever godt under hva de tjener og øker ikke utgiftene like hurtig når inntektene øker.

    De jobber sammen

    Par og ektefeller er sammen enige om de økonomiske hovedprinsippene de skal følge. Dette kan være månedlige budsjettmøter – full finansiell transparens og enighet om hvordan de skal bruke penger.

    De holder på

    I idrett og kunst har du kanskje hørt at det krever 10.000 timer for å bli skikkelig god – man trenger heldigvis ikke 10.000 timer med budsjettmøter før man får et sunnere finansielt liv.

    Men det er fremdeles et maraton – ikke en sprint.

    Man vil oppleve nederlag, uforutsette utgifter og hindre underveis – ved å jobbe deg igjennom slike ubehag skaper du ikke bare en sterk karakter men også finansiell suksess.

    Hva med deg?

    Sannsynligvis har du mange – eller alle egenskapene allerede i større og mindre grad allerede.
    Sannsynligvis visste du allerede om disse – som sagt så er finansiell suksess 20% kunnskap og 80% handling – Kanskje ta en titt på #4 igjen?